Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει περισσότερες δαπάνες και λιγότερες εισπράξεις.

Πρόγραμμα // του Γιώργου Λακόπουλου
Εχουμε και λέμε. Τον Ιούνιο επρόκειτο να ληφθούν μέτρα πάνω από ένδεκα δισ. ευρώ – με βάση το Μνημόνιο. Με μια «κυβέρνηση της Αριστεράς» το Μνημόνιο φεύγει από τη ...


μέση, άρα και τα 11 δισ. 
Ταυτόχρονα η ίδια κυβέρνηση θα μειώσει τα έσοδα, αφού θα καταργήσει τους νόμους που τα επέβαλαν. 
Επίσης θα αυξήσει τα έξοδα, αποκαθιστώντας μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Επιπροσθέτως θα χρειαστεί λεφτά για να αρχίσει η επιστροφή των στρατηγικών ΔΕΚΟ – προφανώς του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής πρωτίστως – στο Δημόσιο. 
Εν τω μεταξύ οι δανειακές εισροές θα σταματήσουν αφού το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση που τις προβλέπουν δεν θα υπάρχουν. Με μια φράση: με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει περισσότερες δαπάνες και λιγότερες εισπράξεις.

Αυτό στα στοιχειώδη οικονομικά λέγεται: μεγαλύτερο ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Και δεν παίρνει ούτε καταγγελία, ούτε επαναδιαπραγμάτευση. Ή έχει το κράτος τα λεφτά να πληρώσει τις υποχρεώσεις του – συν αυτά που προσθέτουν οι υποσχέσεις του προγράμματος – ή δεν τα έχει. Οπως όλοι γνωρίζουν δεν τα έχει.

Συνεπώς ή δεν θα πληρώσει, ή θα ψάξει για λεφτά. Υπάρχουν τρεις πηγές. Μια είναι τα δάνεια του Μνημονίου. Αυτά πάπαλα – όταν καταγγέλλεις μια συμφωνία, η καταγγελία την αφορά ολόκληρη. Η άλλη είναι οι αγορές. Εδώ γελάνε – ή μάλλον κλαίνε. Ακόμη και αν δάνειζαν, απλώς θα μεγάλωνε το χρέος. Τι μένει; Η εσωτερική φορολογία.

Νέοι φόροι όμως σε μια οικονομία σε ύφεση ίσον μεγαλύτερη ύφεση και μεγαλύτερη λιτότητα. Ούτως ειπείν – που έλεγαν και οι παλαιοί γυμνασιάρχες – αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι το Μνημόνιο. Και προφανώς θα φέρουν πιο κοντά την έξοδο από την ευρωζώνη.

Το πρόγραμμα προβλέπει μια υγιή πηγή εσόδων: τα κοινοτικά ταμεία. Ωραία, αλλά υπάρχει ένα εμπόδιο: η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να πάρεις κοινοτικό χρήμα πρέπει να έχεις ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να ακυρώσει!

Συμπέρασμα. Το πρόγραμμα χωρίζει όσους το διαβάζουν στις δυο κατηγορίες που έλεγε ο αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Κάμπελ: «Σε αυτούς που πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – και σε αυτούς που φοβούνται ότι αυτό είναι αλήθεια".

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Η στάση πληρωμών του χρέους και η μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων σου λέει κατ σαν λύση????? Αν τα αγνοείς ενημερώσου...

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχετε κι΄εσείς για να μας ενημερώνετε για τις βλακείες του ... Αλέξη Σύριζα