Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Οι σχέσεις του Σαμαρά με την διαπλοκή

Άρχισαν (πάλι) τα παπαγαλάκια του Σαμαρά να γράφουν και να λένε ότι ο πρόεδρος Αντώνης βάλλεται από την «διαπλοκή» επειδή δεν της κάνει τα χατίρια. Προφανώς, νομίζουν ότι απευθύνονται σε αδαείς. Δυστυχώς, όμως, για όλους αυτούς που οδηγούν μέρα με τη μέρα της Ν.Δ. στον πολιτικό αφανισμό, ο κόσμος γνωρίζει και πρόσωπα και πολιτικές διαδρομές. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς στο μακρινό παρελθόν για να βρει την κολεγιά του Σαμαρά με τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη. Μέσα σε δύο μήνες ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δώσει δύο συνεντεύξεις στις εφημερίδες του Συγκροτήματος, ενώ πήγε μια φορά στα γραφεία του Ψυχάρη. Από κει και πέρα οι πάντες έχουν αντιληφθεί ότι η πλέον φιλοΣαμαρική εφημερίδα είναι το «Έθνος» του Γιώργου Μπόμπολα. Ούτε αιχμή δεν αφήνουν για τον αρχηγό Αντώνη στην εφημερίδα του εργολάβου. Όμως, οι σχέσεις του σφικτού εναγκαλισμού του Σαμαρά με τους εκλεκτούς των media δεν σταματούν εδώ. Για παράδειγμα, οι πάντες γνωρίζουν ότι ο...

Ντόρα Μπακογιάννη (άρθρο): «Να καταργηθεί ο νόμος της σαρίας»

ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η επίσκεψη του κυρίου Ερντογάν ήταν πλούσια σε συμβολισμούς, κυρίως επικοινωνιακούς, αλλά μάλλον φτωχή στα θέματα ουσίας παρά τον ομολογουμένως εντυπωσιακό αριθμό συμφωνιών στα λεγόμενα θέματα «χαμηλής» πολιτικής. Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών μπορεί να μην αποτέλεσε ακριβώς δημόσια διαπραγμάτευση, όπως έσπευσαν να διαπιστώσουν κάποιοι αναλυτές, αλλά έδωσε και στις δύο πλευρές την ευκαιρία να επαναλάβουν λίγο- πολύ τις πάγιες θέσεις τους.

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως ασκείται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θέτει την αρχή της αμοιβαιότητας στο επίκεντρο των εξωτερικών της σχέσεων, ακόμη και σε βάρος των...

Η πολιτική είναι πρωτίστως μετοχή στον «κοινό Λόγο» και μετά στρατηγικό παίγνιο, κ. Σαμαρά...

Ενας τρόπος να λες ψέματα στον εαυτό σου και στους άλλους είναι να αναδιατυπώνεις δύσκολα ερωτήματα με τρόπο αυτοεξυπηρετικό· διευκολύνεσαι, έτσι, να δίνεις απαντήσεις που σε βολεύουν. Συνήθως, μάλιστα, επιλέγεις ένα ουδέτερο λεξιλόγιο, το οποίο σου επιτρέπει να αναπεριγράφεις ευφημιστικά τις πράξεις σου και να καθιστάς ευλογοφανείς τις επιλογές σου. Αν δεν σε ενδιαφέρει η αλήθεια, μεριμνάς μονίμως για την αληθοφάνεια, τις εντυπώσεις.

Για τον κ. Βουλγαράκη, λ.χ., σύγχρονο σύμβολο της...

Αβραμόπουλος άφωνος και εν συγχύσει!

Πικρά έχει μετανιώσει ο Αβραμόπουλος για την στήριξη που παρείχε στον Σαμαρά! Είναι πλέον αργά! Τώρα βλέπει καθαρά τον στενό κύκλο των συμβούλων που ελέγχει τη Ρηγίλλης και κινεί όλα τα νήματα στο παρασκήνιο. Νόμιζε ότι θα συγκυβερνούσε με τον Αντώνη. Ο Αντώνης νούμερο 1 και ο Δημήτρης νούμερο 2. Το κακό ξεκίνησε με την ποσόστωση των στελεχών στη Νέα Ρηγίλλης. Παντού εδραιώθηκαν πιστοί του Αντώνη ή παραπεταμένοι της καραμανλικής  διακυβέρνησης. Ελάχιστοι ΚΕΠίτες διορίστηκαν ή βρήκαν την θέση «που τους αξίζει» στη νέα ανοιξιάτικη τάξη πραγμάτων. Αυτό πάντως που τον έχει πειράξει  περισσότερο, είναι η υποταγή που απαιτείται από όλους, χωρίς να συνεδριάζουν τα όργανα και χωρίς κανένα απολύτως εσωκομματικό διάλογο. Αυτό ήταν μη αναμενόμενο αν και οι σώφρονες σίγουρα περίμεναν ότι θα επιβάλλονταν οι λογικές της Πολιτικής Άνοιξης στη Νέα ΝουΔού.