Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ο μύθος του Φούφουτου

«Ζούμε ιστορικές στιγμές, παίρνουμε ιστορικές αποφάσεις, είμαστε μια ιστορική Κοινοβουλευτική Ομάδα», δήλωνε προχθές σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός. Με το κατά πόσον η Κοινοβουλευτική Ομάδα της πλειοψηφίας είναι «ιστορική» μάλλον κανείς δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί, πέρα από τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ομως, τις «ιστορικές στιγμές» τις ζούμε όλοι. Και τις «ιστορικές αποφάσεις» τις λαμβάνει η κυβέρνηση. Η Ιστορία είναι γεμάτη εξάρσεις και δράματα. Εχει, επίσης, τις ειρωνείες της. Οσοι αισθάνονται ότι «γράφουν Ιστορία», δηλαδή τα πολιτικά υποκείμενα, δεν πραγματοποιούν μια ιδεατή ελεύθερη βούληση. Και συχνά, τα αποτελέσματα αποκλίνουν από τους σκοπούς. Ομως, για μια κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης έχει ζωτική σημασία οι σκοποί να επικοινωνούνται με σαφήνεια και να επιδιώκεται η...

Ο Σαμαράς δεν έμαθε τίποτα από τα μεγάλα λάθη του Καραμανλή

Υποτίθεται ότι ο «Αρχηγός Αντώνης και οι φίλοι του» εμφανίστηκαν απ’ το πουθενά και μπήκαν στη ζωή μας, μόλις πριν από ένα έτος. Άσπιλοι και φυσικά αμόλυντοι από την βρωμιά της πολιτικής ζωής του τόπου. Μόνο που κυβερνούσε ο φίλος τους ,ο Κωστάκης Καραμανλής, άρα η «βρωμιά» αφορά κυρίως την «περίφημη» διακυβέρνησή του πρώην Αρχηγού, γνωστού και ως «δυνατό χαρτί», ανά πάσα στιγμή έτοιμου να αναλάβει ξανά τον ιστορικό ρόλο που του επεφύλαξε η μοίρα:να ηγείται δηλαδή της …. Παράταξης!...!
Οι εξελίξεις βέβαια αποδεικνύουν ότι ο «Αντώνης και οι φίλοι του», βρίσκονταν στο σκιώδες παρασκήνιο του Μαξίμου, ενώ έδιναν προς τα έξω την ψευδή εικόνα της «Ντόρας που συγκυβερνούσε»!...! Στην πραγματικότητα, η Ντόρα για να μιλήσει με τον Καραμανλή έπρεπε να υποστεί πρώτα ανάκριση από τον Αγγέλου, εάν τον "έβρισκε" και αυτόν στο τηλέφωνο!...!
Ο οικονομικός λαϊκισμός στον οποίο επιδίδονται τελευταία ο «Αντώνης και οι φίλοι του» είναι ακριβές αντίγραφο του λυσσαλέου οικονομικού λαϊκισμού της περιόδου που ο Κωστάκης ο Καραμανλής ο Β’ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Λες και έχει μελετηθεί εις βάθος η αντιπολιτευτική τακτική του Κωστάκη και ακολουθείται κατά γράμμα. Ο οικονομικός λαϊκισμός αποτελούσε πάντα πρόσφορο εργαλείο αντιπολίτευσης για την Λαϊκή Δεξιά αλλά και την σταλινική Αριστερά. Σήμερα οι «φίλοι του Αντώνη» έχουν αποφασίσει ότι όσο περισσότερο πάνε κόντρα στο μνημόνιο τόσο γρηγορότερα θα πέσει το κάστρο του Παπανδρεϊκού Μαξίμου στα χέρια και τα πόδια τους. Τόσο γρηγορότερα ο λαός θα ξεχάσει την «επάρατη πενταετία» και θα ξαναδώσει μια ευκαιρία στα στελέχη του Κωστάκη, εμπλουτισμένα τώρα με τα εθνοπατριωτικά στελέχη της ΠΟΛΑΝ, ώστε να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το «έργο τους». Μόνο που «έργο» στην πραγματικότητα δεν υπήρξε επί «επάρατης πενταετίας». Μόνο απραξία και αδράνεια. Εκεί οδηγήθηκε η «επανάσταση του Κωστάκη», οι εξαγγελίες των μεταρρυθμίσεων (που δεν έγιναν ποτέ) και τα αναγκαία μέτρα που όλο και κάποια στιγμή θα ελάμβανε ο πρώην καταλληλότερος αλλά φοβούνταν το κοινωνικό και πολιτικό κόστος.
Ο πρώην πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά ότι αυτός που θα κάμει το βήμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων θα γραφτεί στην ιστορία. Περιέργως η "Καραμανλική υστεροφημία" δεν λειτούργησε ως κίνητρο δράσης, στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού, γι’ αυτό και πέρασε στην ιστορία ως Κωστάκης, ενώ ενδέχεται ο νυν πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε ως Γιωργάκης να εγγραφεί στο υποσυνείδητο του ελληνικού λαού ως πολύ μεγαλύτερος ηγέτης, μια και τολμά και δείχνει αποφασιστικότητα σε σημεία πολιτικής που ο πρώην δεν τόλμησε καθόλου να ακουμπήσει, ούτε επρόκειτο σε περίπτωση που κέρδιζε τις πρόσφατες εκλογές….
Συμπέρασμα:ο υπερβολικός οικονομικός λαϊκισμός του Κωστάκη οδήγησε το πρώην Μαξίμου στην αδράνεια και την χώρα στο χάος και την χρεοκοπία. Με περισσή σπουδή ο «Αντώνης και οι φίλοι του» υιοθετούν την ίδια ακριβώς χρεοκοπημένη αντιπολιτευτική λογική. Πού πρόκειται να οδηγηθεί η χώρα σε περίπτωση που τους αφήσουμε να κυβερνήσουν; Στο σίγουρο χάος ….

Κρίμα! Σε κακόγουστη «πράσινη» κομματική φιέστα κατέληξε το "Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών" στο Λασίθι ….

Ο Γιώργης Αεράκης, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, «προσέφερε» στον πρωθυπουργό μια καθαρή κομματική φιέστα και ένα βήμα μονολόγου σε ένα ασφαλές και ελεγμένο ακροατήριο. Υποτίθεται ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών θα έδινε την ευκαιρία στους Κρητικούς όπου Γης να παραστούν σε μια εκδήλωση όπου θα είχαν την ευκαιρία να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με την Μητέρα Κρήτη και να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ακούγαμε ότι θα γίνει καταλυτικής σημασίας παρέμβαση από τον πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν το νησί. Τελικά τον είδαμε, λες και απευθύνονταν σε ένα αυστηρά πασοκικό ακροατήριο που δεν ήθελε «σπουδαίες παρεμβάσεις» και απλά έδινε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό για μια επίδειξη παλαιοκομματικού αρχηγισμού και ξεπερασμένης ρητορείας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΚ (τα αρχικά θυμίζουν οργάνωση προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ) απέτυχε να προσδώσει τον οραματικό χαρακτήρα που απαιτείται για μια τέτοια διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση. Κατάφερε να κομματικοποιήσει έναν θεσμό που καλύτερα θα ήταν να απέφευγε την μετατροπή του σε κέντρο κομματικής προπαγάνδας και επικοινωνιακής κλάκας. Η εκδήλωση κατέληξε σε μια κακόγουστη κομματική φιέστα, πολύ χαμηλών προδιαγραφών. Πολύ κρίμα!...!