Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Παίγνια δημοσκοπήσεων…

Όλοι μαζί στα παίγνια! Κανένας δεν θα μείνει έξω απ’ το φανταστικό ταξίδι στο χάος… Τα εισιτήρια πληρωμένα από τη Νέα Ρηγίλλης και τους μυστικοσυμβούλους. Όσοι πιστοί, προσέλθετε! Ο Νικολάκης ο Χατζηνίκ -φίλος του Αρχηγού από τα παλιά…- πρόθυμος να φιλοξενήσει τις «αναλύσεις» που έχουν ως στόχο να πλήξουν την πολιτική εμβέλεια της Ντόρας Μπακογιάννη, προς όφελος της τρελοπαρέας του Αντωνάκη!
Δημοσίευσε σήμερα στην “Real News” μια παράμετρο από τις «Τάσεις» της MRB που αφορά το… «κόμμα της Ντόρας»!...! Πού είναι, βρε παιδιά, αυτό το κόμμα…; Πότε έγινε και δεν το πήραμε χαμπάρι…; Τέλος πάντων. Ας πάει το παλιάμπελο. Το «ψητό» βρίσκεται στο πώς παρουσιάστηκε η σχετική έρευνα. Δεν τους ήταν αρκετό να
παραθέσουν ένα νούμερο όσων προτίθενται να ψηφίσουν αυτό το κόμμα, εάν και όταν δημιουργηθεί. Αλλά προχώρησαν και σε… ψυχανάλυση των ερωτωμένων! Τους ρωτούσαν δηλαδή, εάν θα το ψηφίσουν «σίγουρα», «μάλλον», «ίσως», προκειμένου να εκβιάσουν απαντήσεις αρεστές στον Αρχηγαντώνη! Και να καταλήξουν να πουν, ότι μόλις… 3,5% θα ψηφίσουν «σίγουρα» τη Ντόρα!!!
Καλή η «ψυχανάλυσή» σας -με τους ψυχωτικούς που ανακατεύεστε τι άλλο να κάνετε, έρμοι…- αλλά θα είχε ενδιαφέρον να γίνει και για τα...

Άλλο ένα επεισόδιο της «Νέας Ιλαροτραγωδίας» είχε… happy end!

Ανήκουμε σ’ εκείνους που δεν έχαψαν ούτε στιγμή το επεισόδιο στο φαιδρό σήριαλ «Χίλιες και μία νύχτες στη Ρηγίλλης» περί της δήθεν «ψυχρότητας» ανάμεσα στον πρώην καταλληλότερο και τον νυν ακαταλληλότερο… Γι’ αυτό και σήμερα, που ο Αρχηγαντώνης κάνει, λέει, «φιλική επίθεση» στον Καραμανλή, απλώς μειδιούμε… Και αναλογιζόμαστε πόσο διαστροφικοί μπορούν να απολήξουν οι παιγνιώδεις μύθοι των μυστικοσυμβούλων. Πόσο χαοτικές είναι, τελικά, οι μέθοδοι εξαπάτησης του αφελούς πόπολου που αδιαμαρτύρητα χλαπακίζει τη μασημένη τροφή των κεντρικών δελτίων παραπληροφόρησης.
Τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα, εξοργιστικά και ικανά να προκαλέσουν την αποστροφή όλων των νουνεχών απέναντι στο «σαμάρειον άγος» που έχει υποδουλώσει τη Νέα Δημοκρατία. Οι ψυχωτικοί μυστικοσύμβουλοι σκαρφίστηκαν το παραμύθι της «κόντρας», για να διέλθουν κατά το δυνατόν αβρόχοις ποσί τον χείμαρρο των εξεταστικών επιτροπών και του δικαιολογημένου αιτήματος της κοινωνίας να δώσει εξηγήσεις σ’ αυτές ο κ. Καραμανλής. Εκείνη την περίοδο -που «παιζόταν» η κλήτευση ή μη Καραμανλή για Βατοπαίδι και Siemens- κυοφορήθηκε και εξετελέσθη το παίγνιον «διαγραφή Καραμανλή» (!!!), για να παραμυθιάσει ένα λαό που είναι τουλάχιστον εξοργισμένος με τον εγκληματικά ανίκανο πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που παρέδωσε τη χώρα στην καταστροφή, στο ΔΝΤ και στην επαπειλούμενη χρεοκοπία!
Εμείς από τότε επισημάναμε, ότι ο Σαμαράς ήταν εκείνος που το Φεβρουάριο του 2009 δήλωνε…

Ο Τατούλης προκαλεί τρόμο στον γραφικό Μανώλη

Ακούει Τατούλη ο γραφικός Μανώλης και τον λούζει κρύος ιδρώτας. Η Πελοπόννησος περνιέται στη Νέα ΝΔ ως Περιφέρεια σίγουρη. Ο ανεκδιήγητος Μανώλης προβάλλεται ως ο σίγουρος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Μόνο που τα όνειρα του Μανώλη σκοντάφτουν στην περίπτωση Τατούλη. Ο οποίος σαρώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις με τον Μανώλη αντίπαλο. Καθόλου παράξενο να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά του από το ΠΑΣΟΚ, τη Ντόρα και το ΛΑΟΣ. Εξάλλου στην πολιτική μετρά το αποτέλεσμα.

Και όμως το σενάριο της τριπλής κάλπης δεν έχει εκλείψει

Συντηρείται και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα ΝΔ. Το κάθε κόμμα για δικούς του λόγους. Στο ΠΑΣΟΚ ως εκβιασμό για τις επιχειρούμενες αλλαγές λόγω της τήρησης των όρων του μνημονίου και στη Νέα Δημοκρατία ως άσκηση σωφρονισμού και ελέγχου των εσωτερικών εξελίξεων. Όλα δείχνουν ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ελλάδα είναι πολύ ρευστή και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί προβλέψεις πέραν ολίγων εβδομάδων.
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το πέρασμα του ΔΝΤ αφήνει πίσω του κομματικά συντρίμμια. Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θέλουν να πιστέψουν ότι επίκειται πολιτικός αρμαγεδώνας. Θεωρούν ότι η εκατέρωθεν παράδοση της κυβερνητικής σκυτάλης θα λειτουργήσει και πάλι ως αντίδοτο στην κρίση. Τόσο απλά. Τίποτα δεν θα αγγίξει την κυβερνητική τους αλαζονεία. Ο ένας θα συνεχίσει να παραδίδει στον άλλο την καταστροφή της Ελλάδας.
Οι εκβιασμοί σε αυτή την χρονική συγκυρία θεωρείται ότι υποβοηθούν στον γενικό σχεδιασμό των διακομματικών και παρασκηνιακών συμφωνιών. Οι εκλογές φυσικά θα δείξουν εάν πράγματι ο λαός απλά θα συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι των δύο μεγάλων κομμάτων ή θα δημιουργήσει νέες συνθήκες για κυβερνήσεις συνεργασίας. Ενδέχεται οι επόμενες εθνικές εκλογές να κλείσουν για πάντα την αυλαία της ιστορικής περιόδου που ονομάστηκε Μεταπολίτευση.

Δώρο για τον Πρόεδρο....

Νοοτροπία λαϊκισμού


Πολλοί σοβαροί άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για τον τρόπο που λειτουργούν και σκέπτονται. Ορισμένοι μάλιστα αγανακτούν και φωνάζουν: «Πώς είναι δυνατόν μια μικρή μειοψηφία να μπορεί να μπλοκάρει ένα λιμάνι ή να κλείνει ένα ξενοδοχείο σε μια τέτοια περίοδο κρίσης;». Μπορεί το ΚΚΕ και η υπόλοιπη Αριστερά να αποτελούν μια μικρή μειοψηφία, φοβούμαι όμως πως ο τρόπος σκέψης και αντίδρασής τους έχει μπολιάσει εδώ και δεκαετίες ένα πολύ πιο σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης και κρίσιμων ομάδων διαμόρφωσης γνώμης. Να το πούμε αλλιώς, όλοι από τον ΛΑΟΣ, τη Ν.Δ. έως το ΠΑΣΟΚ έχουν από «ολίγον νοοτροπία ΚΚΕ» μέσα τους. Το συναντάς πιο έντονα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις όπου αν αφαιρέσεις το μπλε και την επικεφαλίδα από μια απόφαση της ΔΑΚΕ σε κάποια ΔΕΚΟ, δύσκολα θα μπορέσεις να καταλάβεις αν πρόκειται για οργάνωση της Ν.Δ. ή του ΚΚΕ.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας έπιασε το νήμα αυτού του πανίσχυρου ιδεολογικού ρεύματος της μεταπολίτευσης και το έκανε...

Αλλο η Παράταξη και άλλο το κόμμα!..

ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ μου, φίλοι αναγνώστες, να ξεσπάσω πάλι στο σημερινό μου άρθρο. Αφορμή κάποιοι -πάρα πολύ ελάχιστοι- φανατισμένοι κομματικοί, που απευθύνουν, είτε τηλεφωνικά είτε με επιστολές τους, μομφές στον «Αδέσμευτο» και στον υπογράφοντα…
Αλλοτε ότι είμαστε «τσανάκια» του Σαμαρά!..
…Και άλλοτε της Ντόρας!..
Μέχρι και υπαινιγμούς ότι… «πασοκίζουμε»!!!
***
Ε, λοιπόν, θα το γράψω για άλλη μια φορά: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την παραταξιακή μου συνείδηση…
…Διότι όλη μου η ζωή βρίσκεται μέσα σ’ αυτή τη Μεγάλη Φιλελεύθερη Παράταξη…
Το ελαφρυντικό τους είναι, ίσως, ότι μπερδεύουν την Παράταξη με το Κόμμα!
Ούτε ο υπογράφων είναι κομματικός ούτε η εφημερίδα.
Και όλοι όσοι είμαστε σ’ αυτήν την έπαλξη υπηρετούμε την Παράταξη και όχι τη στενή έννοια της...

Μια θερινή νύκτα έσβησε το όνειρο του Δημήτρη...

Με τη λήξη του συνεδρίου αλλάζει και το εσωκομματικό στάτους του κ. Δ. Αβραμόπουλου,ο οποίος είναι υπέρμαχος της άποψης ότι η ΝΔ συγγενεύει με το κοινωνικό και πολιτικό κέντρο.O πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου θα είναι τη μεθεπόμενη Δευτέρα μόνο τομεάρχης Εξωτερικών, παρά τα σενάρια που διακινήθηκαν τους περασμένους μήνες ότι θα οριστεί αντιπρόεδρος.Ο κ.Σαμαράς που δεν είχε δεσμευτεί αποφάσισε τελικά να μη θεσπισθεί θέση αντιπροέδρου καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την άποψη περί «διαρχίας».


Εκαστος με τα συμπεράσματά του...

1.100.000 παροχές του ΟΤΕ

Tου Στεφανου Mανου

Σε διάφορα έντυπα και blogs εκφράζονται ερωτήματα για το τι ακριβώς έγινε το καλοκαίρι του 1993 αναφορικά με τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ. Μολονότι έχω αναφερθεί παλιότερα στα γεγονότα -όπως τα έζησα εγώ- σκέφτηκα να επαναλάβω τι θυμάμαι για να φρεσκάρω κυρίως τη μνήμη όσων καμώνονται ότι τα ξέχασαν.
Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης Α141 27/08/1993 δημοσιεύτηκε ο νόμος 2167 για τον ΟΤΕ που ενσωμάτωνε τις αναγκαίες ρυθμίσεις και αλλαγές για την επικείμενη είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα ανελάμβανε τη διοίκηση του οργανισμού.
Σύμφωνα με το άρθρο 43 του νέου καταστατικού του ΟΤΕ (του ν. 2167/93) θα διοριζόταν νέο προσωρινό 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο μέχρις ότου ολοκληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ο διαγωνισμός που θα αναδείκνυε τον στρατηγικό επενδυτή.
Δώδεκα ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου, στις 8 Σεπτεμβρίου, διορίστηκε το προσωρινό ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ (ΦΕΚ Β686 8/9/1993).
Την επομένη, στις 9 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτητοποιήθηκε ο...

ΣΤΡΟΦΗ ΔΕΞΙΑ – ΠΟΙΑ ΔΕΞΙΑ;

Τελικά είναι κανείς σε θέση να εξηγήσει τι ακριβώς υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Θυμίζοντας τους ρεπουμπλικάνους του αμερικανικού Νότου υποτίθεται πως αποφάσισε να στραφεί προς τις ιδεολογικές της ρίζες. Και να αποκαταστήσει ένα κάποιο είδος πολιτικής καθαρότητας. Το ζήτημα της στρατηγικής είναι καθαρά ζήτημα της ηγεσίας της. Που αποφάσισε να εγκαταλείψει διαφοροποιήσεις και τις όποιες πολιτικές αποχρώσεις και να επικεντρωθεί σε ένα εξαγνισμένο πολιτικά οργανισμό. Εγκαταλείποντας την παγκόσμια σχεδόν αποδεκτή αρχή πως σε ένα σύστημα δυο ουσιαστικά κομμάτων εξουσίας το καθένα από αυτά συνιστά ένα είδος πολιτικού συνασπισμού. Η προσέγγιση όμως της ΝΔ στην εξουσία είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα του κόμματος και των στελεχών του. Αυτοί επιλέγουν τις ηγεσίες και τις πλατφόρμες. Κι αυτούς μοναχά αφορούν οι συνέπειες.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς τους υπόλοιπους είναι οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων με την έννοια της αντιπροσώπευσης κοινωνικών τάσεων και επιδιώξεων μερίδας των πολιτών. Οταν μια παράταξη ισχυρίζεται πως είναι «δεξιά» υποτίθεται πως...

Aντέχει, και γιατί, η κυβερνητική εικόνα;

H N.Δ. δεν πείθει ούτε με τη νέα ηγεσία της και ακόμη λιγότερο με την ηγετική της ομάδα. Eνώ έχει κλείσει την πόρτα στους ψηφοφόρους του πραγματιστικού μεσαίου χώρου, με τον δεξιό λαϊκισμό της

H κυβέρνηση Παπανδρέου αντιμετωπίζει μία τεράστια πρόκληση που δεν είναι άλλη από την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας. Όμως, παρά το διακύβευμα αυτό, κάθε κυβέρνηση που παίρνει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα είναι φυσικό να φθείρεται. Φυσικά, από χώρα σε χώρα, από συγκυρία σε συγκυρία, η φθορά διαφέρει.
H παρούσα κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές άνετα, αλλά χωρίς ενθουσιασμό των ψηφοφόρων που είχαν χαμηλές προσδοκίες. Aπό την επόμενη των εκλογών, όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέπληξε ευχάριστα τόσο με την παρουσία του όσο και με τη φρεσκάδα της κυβερνητικής του ομάδας. Όταν έγινε αντιληπτή η ένταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, παρά τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες, πρωθυπουργός και κυβέρνηση πρόβαλλαν σαν...

Blogs: Μέσα δυνατά και αποτελεσματικά

Από τη δεκαετία του 2000 που άρχισαν να γίνονται ευρέως γνωστά, τα blogs έχουν κατακτήσει με το σπαθί τους ένα σημαντικό κομμάτι της πίττας της ενημέρωσης, ανοίγοντας κατά μερικές μοίρες το ολιγοπώλιο που έως τότε «ανενόχλητο» όριζε το κοινωνικο- πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η χαμηλή αξιοπιστία του κομματικού συστήματος, καθώς και η αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική ενημέρωση τροφοδοτούν καθημερινά τα blogs, αλλάζοντας σταδιακά και μάλλον ανεπιστρεπτί, τόσο την χαρτογράφηση των μέσων επικοινωνίας όσο και της πολιτικής κουλτούρας. Η τροφοδότηση των blogs με δελτία τύπου, ειδήσεις αλλά και η χρήση τους ως διαφημιστικού μέσου μπορούν να αποβούν καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας ή αποτυχίας ενός υποψηφίου πολιτικού, ενός προϊόντος, ακόμα και εταιρείας ολόκληρης. Τα blogs πλέον δε «σκανάρονται» απλά για να τσιμπήσουμε ένα πικάντικο σχόλιο ή μια κατά μέτωπο επίθεση που θα συζητήσουμε αργότερα με την παρέα. Τα blogs, ιδιαίτερα εκείνα που...