Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΣΤΡΟΦΗ ΔΕΞΙΑ – ΠΟΙΑ ΔΕΞΙΑ;

Τελικά είναι κανείς σε θέση να εξηγήσει τι ακριβώς υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Θυμίζοντας τους ρεπουμπλικάνους του αμερικανικού Νότου υποτίθεται πως αποφάσισε να στραφεί προς τις ιδεολογικές της ρίζες. Και να αποκαταστήσει ένα κάποιο είδος πολιτικής καθαρότητας. Το ζήτημα της στρατηγικής είναι καθαρά ζήτημα της ηγεσίας της. Που αποφάσισε να εγκαταλείψει διαφοροποιήσεις και τις όποιες πολιτικές αποχρώσεις και να επικεντρωθεί σε ένα εξαγνισμένο πολιτικά οργανισμό. Εγκαταλείποντας την παγκόσμια σχεδόν αποδεκτή αρχή πως σε ένα σύστημα δυο ουσιαστικά κομμάτων εξουσίας το καθένα από αυτά συνιστά ένα είδος πολιτικού συνασπισμού. Η προσέγγιση όμως της ΝΔ στην εξουσία είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα του κόμματος και των στελεχών του. Αυτοί επιλέγουν τις ηγεσίες και τις πλατφόρμες. Κι αυτούς μοναχά αφορούν οι συνέπειες.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς τους υπόλοιπους είναι οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων με την έννοια της αντιπροσώπευσης κοινωνικών τάσεων και επιδιώξεων μερίδας των πολιτών. Οταν μια παράταξη ισχυρίζεται πως είναι «δεξιά» υποτίθεται πως... εκφράζει συγκεκριμένες τάσεις και συμφέροντα. Θα εξηγήσω εδώ τι δεν εκπροσωπείται στην Ελλάδα, και γιατί σαν συνέπεια δεν υπάρχει γνήσιο συντηρητικό ή φιλελεύθερο κόμμα.

Ολες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα αισθάνονταν πάντα ελεύθερες να επιβάλουν φόρους ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες του δημόσιου τομέα. Δεν υπάρχει λοιπόν κόμμα στην χώρα που προγραμματικά να δεσμεύεται για μείωση των φόρων. Και που να υποστηρίζει όσους δεν επιθυμούν να εργάζονται ώστε το κράτος να γίνεται αυτόματα συνεταίρος στην τσέπη και τα εισοδήματά τους. Η ΝΔ δεν εκπροσωπεί αυτονόητα αυτόν τον κόσμο. Αρα δεν είναι γνήσια συντηρητική ή φιλελεύθερη παράταξη.

Οι κυβερνήσεις επίσης στην Ελλάδα ποτέ δεν δίστασαν να ιδρύσουν καινούργιους κρατικούς φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα έπρεπε να έχουν αφεθεί στα χέρια της κοινωνίας. Και να μεγαλώνουν τις δημόσιες δαπάνες διορίζοντας ψηφοφόρους τους στο δημόσιο. Τον κόσμο που αντιστρατεύεται τέτοιες πολιτικές, και που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, δεν υπάρχει κόμμα που να τον εκπροσωπεί. Αρα η ΝΔ δεν αποτελεί φορέα που υποστηρίζει την μείωση του δημόσιου τομέα.

Αντίστοιχα στην χώρα ποτέ δεν επικράτησε ο απόλυτος σεβασμός των νόμων. Κόμματα και παρατάξεις έβλεπαν τους νόμους σαν στήριγμα μοναχά των δικών τους κομματικών και πολιτικών επιδιώξεων. Εχει φτάσει μάλιστα κόμμα του κοινοβουλίου να προπαγανδίζει ανοιχτά την ανυπακοή στους νόμους και το Σύνταγμα. Και να μην αντιδρά κανείς. Είναι αυτονόητο πως η ΝΔ δεν αποτελεί τον φορέα μιάς πολιτικής μηδενικής ανοχής κατά όλων εκείνων που παραβιάζουν τους νόμους. Και σαν συνέπεια δεν είναι παράταξη που σοβαρά υποστηρίζει μια κοινωνία νόμων και σεβασμού μιάς ευνομούμενης πολιτείας.

Κοντολογίς, από αυτά και μόνο προκύπτει πως η πολιτική φυσιογνωμία της ΝΔ είναι θολή και ακατάληπτη. Σίγουρα δεν είναι ευρωπαική συντηρητική παράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :