Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ντόρας εγκώμιον από τους New York Times: Μπακογιάννη, η χαρισματική πρώην Υπουργός Εξωτερικών...

Η Ντόρα Μπακογιάννη, γνώριζε ότι όταν ψήφιζε υπέρ των μέτρων λιτότητας που είχε προτείνει η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας τον προηγούμενο μήνα, θα έβλεπε την έξοδο από το συντηρητικό κόμμα, του οποίου ο πατέρας της, πρώην πρωθυπουργός, ήταν ιδρυτικό μέλος.
Η κυρία Μπακογιάννη, η χαρισματική πρώην υπουργός των Εξωτερικών και νυν βουλευτής όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα των New York Times, σκέφτεται να ιδρύσει το δικό της κόμμα. Όμως αναγνωρίζει ότι η καταγωγή της καθώς και η πολιτική της σταδιοδρομία, μπορεί να είναι επιζήμιες για αυτήν σε μια εποχή που οι Έλληνες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς θεσμούς. «Πιστέψτε με, δεν υπάρχει κανένα DNA που να μπορεί να βοηθήσει έναν πολιτικό, ειδικά τώρα» δηλώνει η 56χρονη κυρία Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης που μας έδωσε από τα γραφεία της στην Ακρόπολη. «Στο δια ταύτα, θα κριθείς μόνος σου.»
Πολλοί Έλληνες, που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας τους, υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις του Γιώργου Παπανδρέου, γόνου μιας εκ των πιο σημαντικών πολιτικών οικογενειών της χώρας. Όμως πρόσφατες σφυγμομετρήσεις σκιαγραφούν το γεγονός ότι... οι Έλληνες πιστεύουν στην διαφθορά που συντηρείται από τους πολιτικούς που έχουν οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική καταστροφή.
Ως εκ τούτου, αμφισβητούν ακόμα και τις πιο προσφιλείς τους..."πολιτικές μάρκες" δηλώνει ο κύριος Κώστας Υφαντής, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. «Οι πολιτικές οικογένειες αποτελούν εύκολο στόχο» δηλώνει. "Αντιπροσωπεύουν το κράτος, το οποίο και επικρατούσε στην χώρα για πολύ καιρό και που οι Έλληνες κατηγορούν για τα πάντα.»
Το τελευταίο δεύτερο μισό του αιώνα, τρεις πολιτικές οικογένειες μεσουρανούν στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο συνεχίζει το δημοσίευμα.
Οι κεντρώοι Παπανδρέου έχουν τρεις πρωθυπουργούς: τον Γιώργο, τον ισχυρό πατέρα του Αντρέα που ίδρυσε και το ΠΑΣΟΚ, το νυν κυβερνών κόμμα και τον πατέρα του Αντρέα Γεώργιο.
Ο προηγούμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ήταν ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είχε διατελέσει τέσσερεις φορές πρωθυπουργός και που ήταν ένας εκ των ιδρυτών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά την επταετία στην Ελλάδα το 1974.
Η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν πρόεδρος του κόμματος τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 90 και ο οποίος είχε προσωπική κόντρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Αυτές οι προσωπικότητες-ειδικά ο Αντρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής- βοήθησαν στην ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα την έβλαψαν κιόλας» δηλώνει ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, πολιτικός επιστήμονας ο οποίος έχει γράψει για την πολιτική ζωή της χώρας μετά την επταετία. Αυτές οι κυβερνήσεις βοήθησαν τη χώρα να ορθοποδήσει όμως επίσης διαμόρφωσαν έτσι το σύστημα ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών των κομμάτων τους καθώς και των ψηφοφόρων τους, συμπληρώνει ο κύριος Σωτηρόπουλος.
Για παράδειγμα, ο Αντρέας Παπανδρέου μεταμόρφωσε την πολιτική ζωή της Ελλάδας τη δεκαετία του 1980. Ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές για τους φτωχούς. Όμως οι επικριτές του δηλώνουν ότι σπατάλησε δισεκατομμύρια χρήματα από την ΕΟΚ σε δάνεια για υπερτιμημένα και ανεπαρκή δημόσια έργα καθώς και πολιτικά ρουσφέτια.
Κάθε μεγάλο κόμμα έδινε επιδόματα και φοροαπαλλαγές στους υποστηρικτές του.
«Η Ελλάδα άρχισε να δανείζεται για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι» τονίζει ο κύριος Σωτηρόπουλος.
Ανά τα χρόνια, οι ηγέτες-γόνοι των πολιτικών οικογενειών- υποσχόντουσαν ένα τέλος στη διαφθορά συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο Κώστας Καραμανλής, δικηγόρος με αδυναμία στα πούρα και διδακτορικό στις διεθνείς σχέσεις από το πανεπιστήμιο Ταφτς της Αμερικής, εξελέγη το 2004 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχόμενος ότι θα έκανε την κυβέρνηση πιο διαφανή, καθαρή και αποτελεσματική. Πέντε χρόνια αργότερα, εγκατέλειψε την πολιτική σκηνή ταπεινωμένος. Το κόμμα του, το οποίο είχε πληγεί από σκάνδαλα, έχασε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης υποσχέθηκε να πατάξει τη διαφθορά.
«Οι Έλληνες είχαν ταυτιστεί με τον Καραμανλή, οπότε όταν αυτός τους απογοήτευσε, αυτοί έψαξαν για κάποιον άλλον και αυτός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου» δηλώνει ο διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς. «Δεν υπήρχε κανείς άλλος.»
Μια έρευνα της Public Issue δείχνει ότι το 40% των Ελλήνων πιστεύουν ότι ούτε ο κύριος Παπανδρέου ούτε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας. Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα δύο βασικότερα κόμματα της χώρας. Στις τελευταίες διαδηλώσεις άλλωστε χιλιάδες Έλληνες φώναζαν έξω από τη Βουλή τη λέξη «κλέφτες».
«Δεν είμαι πολιτικό ον και θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση και ο κύριος Παπανδρέου θα είναι διαφορετικοί, όμως με τα χρόνια έχω απογοητευτεί τελείως» δηλώνει ο 48χρονος μηχανικός Αντώνης Αντωνιάδης, που ήταν στις διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό. Αυτό το συναίσθημα, το οποίο είναι διάχυτο στις έρευνες δείχνει τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης που απολαμβάνουν οι πολιτικοί αυτή τη στιγμή, δηλώνει ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου του Αιγαίου Γιάννης Τσαρμουγγέλης και συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ για χρόνια.
«Αν η κυβέρνηση εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο, έστω ένα, πιστεύω ότι οι πολιτικοί μας θα φοβούνται να βγουν να μιλήσουν δημοσίως» υποστηρίζει. «Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη διαφθορά ή ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλουν αποτελέσματα. Αν κάποιος δεν μπορεί να τα φέρει, ούτε η θέση του ούτε το όνομά του δεν θα τους σώσει.»
Παρόλο που η κυρία Μπακογιάννη δεν υποστηρίζει τις πολιτικές του κυρίου Παπανδρέου, δηλώνει ότι ψήφισε για τα μέτρα λιτότητας του Μαΐου γιατί πίστευε ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη χρεοκοπία όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα. Ο κύριος Σαμαράς, ο οποίος επικράτησε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, την διέγραψε από το κόμμα.
Τα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν εκείνη τη μέρα, είναι τα αυστηρότερα που είχε δει ποτέ η χώρα. Συμπεριλάμβαναν σοβαρές μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες και αύξηση των φόρων.
Το φθινόπωρο, οι Έλληνες θα νοιώσουν τα μέτρα στο πετσί τους. «Ίσως να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές» δηλώνει ο κύριος Τσαρμουγγέλης. «Οι άνθρωποι θέλουν κάποιον να τους δώσει όραμα και να τους εξηγήσει γιατί γίνονται όλα αυτά και γιατί πρέπει να πληρώσουν.» Αν η κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου αποτύχει, η κυρία Μπακογιάννη ελπίζει να προσφέρει μια εναλλακτική. Δηλώνει ότι αν κάνει ένα καινούριο κόμμα, το οποίο και θα μπορούσε να σχηματιστεί μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, θέλει να φιλοξενήσει στους κόλπους του Έλληνες κεντρώους που ιστορικά αισθάνονται έξω από την ελληνική πολιτική σκηνή.
Η κυρία Μπακογιάννη δηλώνει ότι θεωρεί τον εαυτό της αουτσάιντερ, παρόλη την οικογενειακή της ιστορία. Ο πατέρας της είναι διφορούμενη προσωπικότητα της ελληνικής ιστορίας ενώ η ίδια ανήλθε στην πολιτική σκηνή αφού ο άντρας της, δημοσιογράφος και πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας, δολοφονήθηκε το 1989 από τη 17 Νοέμβρη.
Παρόλο που δηλώνει ότι ήταν ντροπαλή στην αρχή, σύντομα έγινε πολύ γρήγορα μια από τις σημαντικότερες πολιτικούς. Στο ζενίθ της πολιτικής της καριέρας μερικά χρόνια πριν, οι αναλυτές υποστήριζαν ότι θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός.
Όμως τη στιγμή που η Ελλάδα μπαίνει σε δύσκολα πολιτικά νερά καταλήγει το δημοσίευμα, η μοίρα της-καθώς και η μοίρα άλλων πολιτικών με βαρύγδουπο όνομα-είναι αβέβαιη δηλώνουν οι αναλυτές.
«Η ερώτηση είναι, πως εμείς οι πολιτικοί, που είμαστε προϊόντα ενός παλαιού τρόπου σκέψης, θα πάρουμε το μήνυμα και θα αλλάξουμε. Αυτή είναι η ερώτηση που όλοι μας καλούμαστε να απαντήσουμε» καταλήγει η πολιτικός.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:



Δεν υπάρχουν σχόλια :