Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Σανίδα σωτηρίας το internet και τα social networks για την Αϊτή


Ο μεγάλος σεισμός στην Αϊτή, έδειξε πως τo internet και τα social networks μπορούν και διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις καταστροφές, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέχρι τώρα μέσα. Το Twitter εδώ και αρκετές ημέρες χρησιμοποιείτε ως το κύριο κανάλι επικοινωνίας, ενώ πολλά sites, μεταξύ αυτών και το Ushahidi παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις ....
ζημιές και που πρέπει να επικεντρωθεί η βοήθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι πρώτες εικόνες μετά την καταστροφή ήρθαν από κατοίκους που φωτογράφισαν τις ζημιές με τα κινητά τους τηλέφωνα και τα μετέδωσαν σε όλο τον κόσμο.
Λίγα λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό και αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, άνθρωποι έστελναν μηνύματα από την Αϊτή μέσα από το Twitter. Με την χρήση των δορυφορικών δικτύων είναι εφικτή η επικοινωνία για την οργάνωση των αποστολών βοήθειας και του στρατού. Ο Ερυθρός Σταυρός, το CNN και οι New York Times ήδη δημιουργούν βάσεις δεδομένων για τους αγνοούμενους, αλλά το group στο Facebook με όνομα "Earthwake Haiti" έχει περισσότερα από 160.000 μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :