Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Στη δίνη των εξεταστικών η ΝΔ

Άγνωστο τι θα γίνει όταν κληθεί ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και τι θα πράξουν οι βουλευτές στις ψηφοφορίες
Με τη γραμμή «όλα στο φως» και «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε» θα προσέλθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, η οποία θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης εξεταστικών επιτροπών για το Βατοπαίδι και τη Siemens. Παρά την απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να υπερψηφίσει τη συγκρότηση των προαναφερθεισών δύο Εξεταστικών και των άλλων που θα προτείνει το ΠαΣοΚ, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκ των πραγμάτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Και αυτό διότι αναμένεται να πιεστεί ιδιαίτερα, αφού θα κληθούν να απολογηθούν κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, εξέλιξη η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες.

«Η θέση της ΝΔ είναι διαυγής και κρυστάλλινη» μεταδίδουν από τη Ρηγίλλης και επιμένουν ότι η εντολή την οποία έλαβε ο κ. Σαμαράς στις εσωκομματικές εκλογές ήταν «να πάει μπροστά και να μην εγκλωβιστεί στο παρελθόν». Ως εκ τούτου στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ θεωρούν ότι η παρουσία του κόμματος στις εξεταστικές επιτροπές και η στάση του για διερεύνηση όλων των υποθέσεων θα .....
βοηθήσουν στην ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος που χάθηκε εντελώς το τελευταίο διάστημα της διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή, κυρίως από τις πράξεις υπουργών και στελεχών.

Υπό τη γενική αρχή «διαφάνεια παντού» η ΝΔ θα είναι παρούσα με όλους τους βουλευτές της σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές, με ενεργό συμμετοχή, παρά τον προβληματισμό που υπάρχει ακόμη στο εσωτερικό του κόμματος για το αν θα πρέπει να συναινέσει ή όχι, ενώ ορισμένοι βουλευτές ζητούν «ψήφο κατά συνείδηση». «Η ΝΔ θα συμμετάσχει κανονικά και θα κινηθεί με γνώμονα την αλήθεια» σημειώνουν κορυφαία κομματικά στελέχη, ενώ πολλοί βουλευτές του κόμματος που ανήκουν στην ομάδα των υποστηρικτών του κ. Σαμαρά αναφέρουν: «Στις περασμένες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ αποδοκιμάστηκε πολιτικά και η στάση της στη Βουλή είναι μια ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα και να σβήσει οριστικά το παρελθόν».

Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι πόσα από τα κορυφαία στελέχη θα παραστούν στις επιτροπές και κυρίως αν θα εμφανιστεί ο κ. Καραμανλής, για τον οποίο η γραμμή από τη Ρηγίλλης είναι να υπάρξει «απόλυτη στήριξη στο πρόσωπό του». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει και κυρίως αν θα προσέλθει στην Εξεταστική, ενώ συνεργάτες του θεωρούν υπερβολικά πρόωρη τη σχετική συζήτηση.

Ε πίσης ο κ. Καραμανλής δεν έχει αποφασίσει αν θα αποστείλει στα μέλη της Επιτροπής γραπτό υπόμνημα και όλα είναι ανοιχτά, ακόμη και να προσέλθει, αν και το τελευταίο έχει εξαιρετικά περιορισμένες πιθανότητες. Αντίθετα, μάλλον θα παραστούν οι κκ. Θ. Ρουσόπουλος και Ι. Αγγέλου και σίγουρα θα εμφανιστεί ο κ. Π. Δούκας, ο οποίος επιμένει ότι θα καταθέσει στην Επιτροπή και ετοιμάζεται, όπως τονίζει σε συνομιλητές του, να πει πολλά για την προηγούμενη κυβέρνηση, με «ονόματα και διευθύνσεις». Ακόμη με ενδιαφέρον αναμένεται η κλήση, όπως μεταδίδεται από το ΠαΣοΚ, του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού και του υφυπουργού του κ. Κ. Κιλτίδη.

Για την υπόθεση της Siemens η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είναι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής και οι συνεργάτες της τονίζουν ότι είναι της γραμμής «όλα στο φως». Για τις άλλες επιτροπές, όπως π.χ. για τα δομημένα ομόλογα, ο κ. Σ. Τσιτουρίδης είναι αποφασισμένος να παραστεί και να μιλήσει, ενώ τονίζει: «Σήκωσα έναν σταυρό που δεν ήταν δικός μου. Δεν αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για υπόθεση που δεν είχα αρμοδιότητα». Σχετικά με το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί και Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης μιλάει για «αστειότητες» και ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραστεί και ότι θα αποστείλει υπόμνημα.
«Ναι» (και βλέπουμε) στις Εξεταστικές λέει η ΝΔ - TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια :