Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ποιός Γερμανός καθηγητής άφησε έκπληκτη τη Ντόρα Μπακογιάννη;

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ Ελμαρ Βίντερς-Ολε, που είναι πολύ καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας, μια και έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Κρήτη και κυρίως τα Μάταλα. Ο ίδιος αφηγείται:
«Ήταν φθινόπωρο του 1967, αν θυμάμαι καλά. Μαζί με έναν φίλο κάποια στιγμή ξεμείναμε τελείως από χρήματα. Μάθαμε ότι στα Χανιά υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να μας
Ο κ. Βίντερς-Ολε και ένας φίλος του
που είχαν ξεμείνει από χρήματα
 ζήτησαν τη βοήθεια του
κ. Κ. Μητσοτάκη,
ο οποίος τους έδωσε 150 μάρκα

βοηθήσει και αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη βοήθειά του». Όπως αποδείχτηκε ο άνθρωπος αυτός ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Μας καλοδέχτηκε. Μάλιστα γνωρίσαμε και τις κόρες του, ανάμεσά τους και η νεαρή τότε κυρία Ντόρα Μπακογιάννη».
O κ. Μητσοτάκης έδωσε στους δύο Γερμανούς 150 μάρκα. «Του τα επέστρεψα όταν γύρισα στην πατρίδα μου. Μάλιστα, έπειτα από δεκαετίες είχα την ευκαιρία να διηγηθώ την ιστορία στην κυρία Μπακογιάννη όταν επισκέφτηκε τη Γερμανία ως υπουργός Εξωτερικών.
Η Ντόρα έμεινε με το στόμα ανοιχτό, αναφέρει ο κ. Βίντερς-Ολε γελώντας .... 

Στην διεύθυνση http://www.arnstrohmeyer.de/ γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν φωτογραφίες και μαρτυρίες ανθρώπων από όλες τις γωνιές της Γης, για τα Μάταλα. 
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
εκείνη την εποχή
Εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο 69χρονος γερμανός συνταξιούχος δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Αρν Στρομάγερ. Μάλιστα ο κ. Στρομάγερ έχει προγραμματίσει για τον Ιούνιο μια πρωτότυπη παρουσίαση ενός βιβλίου στις περίφημες σπηλιές όπου κάποτε τα «παιδιά των λουλουδιών» είχαν τις... σουίτες τους. 
Το λεύκωμα έχει τίτλο «Μythos Μatala/ Τhe Μyth of Μatala». 

Μέσω του internet και του παραπάνω ιστοτόπου έχουν συγκεντρωθεί πολύ πλούσιο υλικό και αμέτρητες μαρτυρίες. 
Το ενδιαφέρον για την εκδήλωση είναι διεθνές και χιλιάδες πρώην χίπηδες αναμένεται να παραστούν. 

Ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι θα βρεθούν στις 11 και 12 Ιουνίου στα Μάταλα για την παρουσίαση του λευκώματος είναι και ο ελληνομαθής γερμανός πρώην χίπης, 70χρονος σήμερα κ. Ελμαρ Βίντερς-Ολε.
Η κυρία Κατερίνα Κουτσογιαννοπούλου πέρασε μόνο δύο μήνες στα Μάταλα, το 1967. Πρόλαβε όμως να αφήσει το στίγμα της, αφού έγραψε σε μία από τις σπηλιές τη φράση που υπάρχει και στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος». Η σπηλιά που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία, έγινε γνωστή με το όνομα του μεγάλου συγγραφέα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΕΤSΥ ΒRΑDΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :