Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πρέπει να ζητήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση εποπτεία των «οίκων αξιολόγησης»

Αυτοί οι «οίκοι», επί τέσσερα χρόνια ταλαιπωρούν τη χώρα μας. Απειλούν, κερδοσκοπoύν και εκβιάζουν την οικονομία της Ελλάδας. Έχουν τους λόγους τους. Κάνουν παιχνίδι και θέλουν να βγάλουν περισσότερα! Σαφώς και πρέπει να τεθεί το θέμα επί τάπητος και επίσημα στις προσεχείς συνεδριάσεις των 
Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin στις 14 και 15 Μαρτίου.
Η τελευταία ύπουλη και εκβιαστική απόφαση του οίκου Moody's να μειώσει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική αξιολόγηση τη Ελλάδας αποτελεί τέλεια αφορμή για να τεθεί το τόσο σοβαρό ζήτημα.

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα είναι θύμα της συγκυρίας γιατί οι «οίκοι» εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην συμπεριλάβει στον Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013, τους ιδιώτες. 
Η ΕΕ πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να ζητήσει επίσπευση των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καλύτερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τροποποιήσεις επί των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία και εποπτεία των "οίκων" (οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας).

Όλοι οι οργανισμοί θα ελεγχθούν ως τον Ιούλιο 2014 και όπου διαπιστώνονται παραλήψεις θα επιβάλλονται πρόστιμα. Για να ενεργοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των οίκων αξιολόγησης απαιτείται απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :