Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ακροδεξιάς αισθητικής το νέο ντεκόρ του Αντώνη

Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο. Αντίθετα ήμασταν σίγουροι ότι θα έφτιαχναν στον Αντώνη κάτι κραυγαλέο, έντονο, δεσποτικό, αντιφιλελεύθερο, αυταρχικό και μεγαλεπήβολο. Κάτι που να χτυπά το μάτι και να ταιριάζει στην αδιαμφισβήτητη μεσσιανική αποστολή που αποδίδουν οι σαμαροφύλακες στον «Μεγάλο Ηγέτη Σωτήρ Αντώνη».
Το γαλάζιο είναι υπερβολικό και μπουκώνει το μάτι. Είναι δε νησιώτικου τόνου για να 

παραπέμπει στον Ελύτη και το Αιγαίο, όταν όμως το φωνάζεις πάει να πει ότι δεν έχουν πειστεί και οι ίδιοι ότι οι Έλληνες κατανοούν την εθνοπολιτιστική «φλέβα» του Ηγέτη. Δισεγγονός, ανιψιός και τα λοιπά και τα λοιπά.
Το βαρύ και φορτωμένο ντεκόρ αναδίδει κομπλεξισμό, υπερβολή και αλαζονεία. Χαρακτηριστικά όλων των ακραίων πολιτικών τάσεων, όπως και τα μέλη του συστήματος Σαμαρά αλλά και όπως συμβαίνει στα φασιστοειδή καθεστώτα, που στηρίζονται στην πομπώδη αρχιτεκτονική του όγκου! 

Το ντεκόρ αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα τέλειο δείγμα του νέου εθνομπολσεβικικού σαμαρικού ρεύματος. Και δείχνει τι μας περιμένει έτσι και κυβερνήσουν οι «Ηγέτες» και οι «Ηγετίσκοι» τους.

Η διαρκής επανάληψη του «Νέα Δημοκρατία» ζαλίζει το κανονικό μάτι, αν και σίγουρα δεν πειράζει καθόλου τις διαταραγμένες προσωπικότητες που περιβάλλουν τον Αντώνη!
Το «Νέα Δημοκρατία» σε κεφαλαία φωνάζει και στο ξεθωριασμένο δείχνει την αγωνία των σκληροπυρηνικών Πολανιτών να κυριαρχήσουν στο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία "χάνεται", η ΠΟΛΑΝ έρχεται!
Το δε εμφανές ξΝΔ, το ΝΔ με λοφίο, που είναι και το νέο σύμβολο του κόμματος αποδεικνύει τις τάσεις κυριαρχίας των ακραίων σε ένα πρώην «κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα»!
Το κεντρικό "Νέα Δημοκρατία" με την αστεία κάτω παύλα συνθλίβει τον Αντώνη και τονίζει το ογκώδες του τεράστιου γαλάζιου τοίχου. Τελικά το μεγάλο "Νέα Δημοκρατία" πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ήθελαν οι εμπνευστές του! Αφομοιώνεται στο πομπώδες αντί να απελευθερώνει το "βαρύ γαλάζιο", τον μεγάλο γαλάζιο όγκο! 

Αυτή η άχαρη και κακόγουστη καούκα μπροστά στον Αντώνη, υπάρχει για να κρύψει το οτοκιού. Την απόλυτη ανάγκη του Σαμαρά για να επικοινωνήσει με τον κόσμο γιατί είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως και  δεν μπορεί να μάθει απέξω τα ποιματάκια του Χρύσανθου.

Η αισθητική του νέου σαμαρικού ντεκόρ είναι βαριά όπως η ψυχολογία του περιβάλλοντός του,  υπερβολική όπως η νέα ιδεολογία των ακροδεξιών που κυριαρχούν στο κόμμα και καταθλιπτική όπως η ψυχοσύνθεση των μυστικοσυμβούλων.

Στο υποσυνείδητο μένουν πολύ άσχημες εντυπώσεις και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να αλλάξουν τα χρώματα σε περισσότερο παλ και συμβατά στο open democracy μάτι. Δεν υπάρχει ανάγκη να βγαίνει τόσο πολύ προς τα έξω η βαριά κατάθλιψη των μυστικοσυμβούλων.

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή άποψη. Καλοστημένη με επιχειρήματα.
Η αισθητική του χώρου παίζει σπουδαίο ρόλο στην επικοινωνία.
Εδώ η δεξιά του Σαμαρά πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από το προσδοκώμενο!

Ανώνυμος είπε...

Ποσο πιο χαμηλα θα πεσει ο πολιτικος διαλογος στην χωρα. Η κριτικη σας ειναι για τα πανηγυρια.