Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

€259 δισ. θα κοστίσει το κόστος της Grexit

Το άμεσο κόστος της Grexit, της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υπολογίζουν μεταξύ 67 και 259 δισ. ευρώ οι αναλυτές του Ινστιτούτου προβληματισμού Open Europe. 
Πρόκειται για ένα ποσό που θα ...


χρειαστεί η χώρα για να σταθεί στα πόδια της και να μην καταρρεύσει μετά την ενδεχόμενη έξοδό της από το ευρώ, και αυτό θα πρέπει να το μοιραστούν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Για να στηριχθούν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία και να μην υπάρξουν τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις θα χρειαστούν 55 δισ. ευρώ. Επίσης, για τα νοσοκομεία και την κοινωνική πρόνοια θα χρειαστούν άμεσα 12 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα χρειαστεί να τυπώσει νόμισμα τουλάχιστον 128 δισ. ευρώ για να στηρίξει τη ρευστότητα, ενώ το νέο νόμισμα υπολογίζεται ότι θα υποτιμηθεί κατά 30% διευκολύνοντας τις εξαγωγές. Ωστόσο, αν το ευρώ υποτιμηθεί, το πλεονέκτημα αυτό θα εξουδετερωθεί, υποστηρίζει το Ινστιτούτο.

Αλλωστε η Ελλάδα δεν διαθέτει φυσικούς πόρους, όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία, κάτι που μειώνει τα οφέλη της υποτίμησης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, πάντως, οι πιθανότητες συμβιβασμού τής – όποιας – νέας κυβέρνησης με τους δανειστές είναι 60%, ενώ η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο πιθανολογείται σε ποσοστό 25%

Δεν υπάρχουν σχόλια :