Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο της ευρωπαϊκής ενοποίησης!

Η Ελλάδα στα σαγόνια της απομόνωσης!
Στον κόσμο του «λεφτά υπάρχουν»
Το παλιό ανέκδοτο έλεγε ότι, αν ο κόσμος καταστραφεί, η Ελλάδα θα επιβιώσει. Γιατί; «Διότι είναι μονίμως δέκα χρόνια πίσω!». 
Οπως όμως όλα τα ωραία πράγματα, έτσι και η ελληνική καθυστέρηση έπαψε να ...


μας προφυλάσσει από τους κινδύνους. Μπήκαμε πρώτοι το 2009 στην κρίση δανεισμού του Νότου της ευρωζώνης και φθάσαμε πριν από τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους στο ΔΝΤ. Πρώτοι κάναμε και αναδιάρθρωση χρέους με το περιβόητο PSI. Το χειρότερο είναι ότι κρατάμε τη φόρα που μας οδηγεί πρώτους στην καταστροφή.

Το φούντωμα της κρίσης – τρεις μήνες δίνει στην Ευρώπη, δηλαδή στους Γερμανούς, ο Τζορτζ Σόρος για να σώσουν το ευρώ – έχει φέρει μπροστά μια σειρά από πρωτοβουλίες που τις κρατούσαν για αργότερα. Η ΕΕ συζητά δραστικές λύσεις για το χρέος του Νότου, οι Ολάντ και Μόντι έχουν επιβάλει την ατζέντα της ανάπτυξης στο Βερολίνο, που ανθίσταται ακόμη στο ευρωομόλογο – αλλά για πόσο ακόμη; Την ίδια ώρα η επιτάχυνση μιας πολιτικής ενοποίησης που να μας οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης φαίνεται ότι θα μπει στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Συνόδου στις 28-29 Ιουνίου.

Εκεί όμως όπου τα κράτη-μέλη της ΕΕ κάνουν ό,τι πρέπει για να κολλήσουν για πάντα, εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκολληθούμε. Ο ιός της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου έχει – ασχέτως διατύπωσης – προσβάλει όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, φιλοευρωπαϊκά ή «αντιστασιακά».

Οταν δεν ζητείται αναδιαπραγμάτευση, ακούγονται από όλα τα στόματα υποσχέσεις για λαγούς με πετραχήλια.

Η ακατάσχετη παροχολογία επιβεβαιώνει ότι ο λαϊκισμός πότε δεν πεθαίνει. Σε πρακτικό επίπεδο, όλα όσα υπόσχονται σχεδόν όλοι όσοι πολιτεύονται συνιστούν έμμεση αλλά ουσιαστική καταστρατήγηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα με αντάλλαγμα την οικονομική υποστήριξή της από τη διεθνή κοινότητα.

Συμπέρασμα: κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι η πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα κινδυνεύει όχι να βρεθεί στο λάθος στρατόπεδο, αλλά να μείνει στο περιθώριο σημαντικών εξελίξεων που θα την απομακρύνουν από την αναπτυγμένη Δύση.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :