Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Προς νέα Μικρασιατική Καταστροφή;

του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Στις 17 Ιουνίου ο καθένας που θα βρεθεί εμπρός από την κάλπη θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επιλογή του θα έχει συνέπειες. 
Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι ...


πλέον εθνικό θέμα! Πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου είχαμε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας. Στην επιλογή, όμως, των πολιτών φαίνεται ότι βάρυνε η οργή για τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. 
Και αρκετοί έδωσαν την ψήφο τους σε κομματικούς σχηματισμούς αριστερά και δεξιά που διαγκωνίζονταν σε πλειοδοσία καταγγελτικού λόγου με την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση θα σχηματιζόταν κυβέρνηση.
Τελικά, όμως, αυτοί που έκαναν το ίδιο ήταν πολλοί. Και έτσι, δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς σοβαρό πρόγραμμα και αίσθηση ρεαλισμού, βρέθηκαν ρυθμιστές της κατάστασης. Και αρνούμενοι να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη διακυβέρνησης οδήγησαν τη χώρα και πάλι σε εκλογές. Αυτό, όμως, έχει συνέπειες, διότι συνεχίζεται η «πτήση στο κενό». 
Τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας δεν περιμένουν. Αντιθέτως, η καθυστέρηση στην επίλυσή τους, λόγω της έλλειψης μιας ισχυρής και αποφασιστικής διακυβέρνησης, βυθίζει τη χώρα πιο βαθιά στη δίνη της κρίσης. Οποια κυβέρνηση, επομένως, έλθει στη συνέχεια θα έχει να αντιμετωπίσει δυσχερέστερες συνθήκες.
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στην οποία από μηνών βρίσκεται η χώρα, έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία αν όχι παράλυση τη δημόσια διοίκηση και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των εσόδων του Δημοσίου. 
Και τώρα μετράμε τι μας μένει για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Επιπλέον, οι αναλήψεις από τις τράπεζες εντάθηκαν μετά τις, τουλάχιστον, ατυχείς δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αυξάνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των καταθετών, ενώ το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ακόμη στο μάτι του κυκλώνα. 
Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι, πολλοί από αυτούς που έτρεξαν να σηκώσουν τα λεφτά τους, φοβούμενοι μια πιθανή κατάρρευση, είναι οι ίδιοι ψηφοφόροι κομμάτων που η πολιτική τους απειλεί να μας οδηγήσει εκτός ευρώ. Την ίδια ώρα, μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι κρατήσεις τουριστών, καθώς τα ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν την εικόνα αποσταθεροποίησης, ενώ το Χρηματιστήριο βουλιάζει στις 500 μονάδες και την ανυποληψία.

Στο διεθνές περιβάλλον, η αξιοπιστία της Ελλάδας συνεχίζει να καταρρακώνεται. Τα σενάρια για την έξοδό μας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. βρίθουν στον διεθνή Τύπο. Σε αυτό, άλλωστε, συμβάλλουν και οι αμετροεπείς και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να μην τους απασχολούν οι αρνητικές παρενέργειες των λεγομένων τους, αφού τους αποδίδουν δημοσκοπικά. 
Αλλά και σε ζέοντα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής η ακυβερνησία προκαλεί αρνητικές παρενέργειες, όπως η έκρηξη του μεταναστευτικού στην Πάτρα με τους αυτόκλητους προστάτες της τάξης να κινούνται στο κενό της κρατικής εξουσίας.

Μέχρι τις 17 Ιουνίου θα συνεχίσουμε να διαβαίνουμε αυτό το ναρκοπέδιο της αβεβαιότητας. Εκείνη την ημέρα, όμως, καθένας που θα βρεθεί εμπρός από την κάλπη θα γνωρίζει ότι η επιλογή του θα έχει συνέπειες. Και ας τις ζυγίσει. Εξάλλου, θα έχει ακούσει και τις προτάσεις των κομμάτων που ζητούν την ψήφο του. 
Και θα έχει τη δυνατότητα να φανταστεί που θα τον οδηγήσει η επανάληψη της τυφλής ψήφου οργής, η στήριξη σε όσους τάζουν χαμένους παραδείσους: στην έξοδο από την Ευρωζώνη και τη βαλκανική απομόνωση που, πιθανώς, θα ισοδυναμούσε με μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή.

Το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου ήταν τόσο εκκωφαντικό που ελήφθη εντός και εκτός συνόρων. Τώρα, εκείνο που προέχει είναι στις 18 Ιουνίου η χώρα όχι μόνο να ξεπεράσει τον κάβο της ακυβερνησίας, αλλά να αποκτήσει κυβέρνηση που θα διασφαλίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη που αλλάζει. 
Κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο με έμφαση σε μέτρα ανάπτυξης για να ανοίξουν δουλειές, νέες θέσεις εργασίας. Κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας για όλους.

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :