Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Μήπως o Σαμαράς, για το Βατοπαίδι, δέχεται πιέσεις από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού;


Η απόφαση της ΝΔ να δεχθεί την σύσταση εξεταστικών επιτροπών για το μείζον σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων
αλλά και της συγχώνευσης Cosmote με τον Γερμανό αλλά να αρνηθεί την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της μονής Βατοπαιδίου μοιραία προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν καν υπουργός όταν ξέσπασαν αυτά τα σκάνδαλα. Και φυσικά δεν έχει την παραμικρή ευθύνη γι’ αυτά. Συνεπώς η άρνηση του δεν γίνεται για να προστατεύσει τον εαυτό του και τη νέα ΝΔ, που θέλει να διαμορφώσει στο μέλλον. Αλλά μάλλον για να αποφύγουν τον διασυρμό, εφόσον προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους, πρόσωπα που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όπως θα ήταν ενδεχομένως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος η ο Γιάννης Αγγέλου, τα ονόματα τα οποία έχουν ήδη αναφερθεί κατά καιρούς σε συσχέτιση με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο κ. Σαμαράς σήμερα εμφανίζεται να υπαναχωρεί στην απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον οποίον είχε αρχικά συμφωνήσει όταν είχε τεθεί το θέμα αυτό στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί τότε είχε συμφωνήσει, με αποτέλεσμα ο κ. Παπανδρέου να δεχθεί να γίνει εξεταστική επιτροπή και για το χρηματιστήριο, και τώρα αλλάζει γνώμη;

Μήπως γιατί δέχθηκε πιέσεις από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού; Διότι αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε ....
ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ανεξάρτητος αλλά έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με κάποιους τους οποίους πρέπει να εξοφλήσει. Κι αυτό, αν συμβαίνει, υπονομεύει την όποια προσπάθεια του να απαγκιστρωθεί η ΝΔ από το νοσηρό παρελθόν της και να κτίσει ένα δυναμικότερο και σαφώς εντιμότερο μέλλον εις όφελος της ίδιας και της κοινωνίας.

Κι είναι προφανές ότι η άρνηση Σαμαρά τώρα μικρή αξία έχει. Διότι η κυβέρνηση και αποφασισμένη είναι και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαθέτει για να επιβάλει την σχετική εξεταστική επιτροπή. Μολονότι η άποψη μας είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες της πιθανής χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, η επαναφορά της ατέρμονης, και μάλλον χωρίς αποτέλεσμα, συζήτησης για τα σκάνδαλα του παρελθόντος μικρή ουσιαστική αξία μπορεί να έχει.

Διότι πλέον και οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί σε όλες τις περιπτώσεις, κι οι πολιτικές ευθύνες με την πρόσφατη εκλογική συντριβή της ΝΔ έχουν αποδοθεί και τα πρόσωπα, που το όνομα τους έχει αναμιχθεί στα σκάνδαλα, έχουν περιθωριοποιηθεί πολιτικά. Πέραν του ότι για την ποινική τυχόν ευθύνη μη πολιτικών προσώπων υπάρχει εν εξελίξει δικαστική έρευνα, που ελπίζουμε επιτέλους ότι θα αποδώσει καρπούς.
NewsIt.gr: Σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :