Εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Γερμανών αναλυτών η Ελλάδα μιας και οι συζητήσεις για τη δημοσιονομική της κατάσταση καλά κρατούν. Αυτή τη φορά η Ντόιτσε Βέλε θέτει το ερώτημα “Τι σημαίνει πραγματικά για το ευρώ και την ΟΝΕ η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και το τεράστιο έλλειμμα;” σε δυο κορυφαίους αναλυτές. Στα συμπεράσματα τους, μεταξύ άλλων, καταλήγουν πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει αλλά και πως η ΟΝΕ αποτελεί μονόδρομο για όλα τα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, ο Γερμανός οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι, εντόπισε το πρόβλημα στις ρήτρες της συνθήκης του Άμστερνταμ, οι οποίες είναι αρκετά χαλαρές. Όπως σημειώνει αρκετές χώρες μπήκαν στην ΟΝΕ χωρίς να πληρούν τις ..... προϋποθέσεις λόγω των χαλαρών κριτηρίων. Το αποτέλεσμα είναι η ποιοτική διαφορά των οικονομικών μοντέλων των χωρών να είναι χαώδης.
Συνεχίζοντας ο Σταρμπάτι αναφέρει πως υποχρέωση των χωρών που μπήκαν στην ΟΝΕ, ήταν να παραχωρήσουν μέρος του σχεδιασμού της οικονομικής και νομισματικής τους πολιτικής στα υπερεθνικά όργανα της Ένωσης. Αυτό όμως δεν συνέβη με την Ιταλία ούτε με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία και για αυτό το λόγο το ευρώ δοκιμάζεται σήμερα.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, Γιούργκεν Μάτες, υποστηρίζει πως “η ΟΝΕ είναι μονόδρομος” κάτι που σημαίνει κοινή πορεία, κοινά προβλήματα και κοινή λύση. “Πρέπει να θεωρήσουμε, είπε χαρακτηριστικά, ότι ντε φάκτο η ένταξη στην ΟΝΕ δεν μπορεί να ανατραπεί. Άρα, πρέπει να αποδεσμευθεί ρευστό από τις χώρες που έχουν τώρα προβλήματα, να διοχετευθεί στην ευρωζώνη και μετά να υποτιμηθεί το ευρώ, να διοχετευθεί εκ νέου στις χώρες-μέλη, κι έτσι να επωφεληθούν όλοι μαζί από αυτό” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου