Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Γεγονός ο πρώτος γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Λατινική Αμερική


Δυο άνδρες παντρεύτηκαν χθες στην πόλη Ουσουάια, νότια του Μπουένος Άιρες στην πρώτη γαμήλια τελετή μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη Λατινική Αμερική.

Οι νεόνυμφοι Χοσέ Μαρία Ντι Μπέζο και Άλεξ Φρέιρε, ακτιβιστές και οι δύο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, αλλά δικαστική απόφαση τους το είχε απαγορεύσει.

Αρχικά, το ληξιαρχείο της Ουσουάια είχε αρνηθεί την τέλεση του γάμου, ο οποίος τελικά πραγματοποιήθηκε έπειτα από την παρέμβαση της κυβερνήτου της επαρχίας Τιέρα ντελ Φουέγκο, Φαμπιάνα Ρίος. Η κυβερνήτης δήλωσε... «ευτυχής που ο γάμος, ο οποίος αποτελεί σημαντική πρόοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τελέστηκε στην επαρχία της».

«Γνωρίζαμε πως η κυβερνήτης ήταν ένα πρόσωπο που έβλεπε με συμπάθεια τον σκοπό μας», δήλωσε ο Ντι Μπέζο, τονίζοντας πως το γεγονός «αποτελεί ένα βήμα προόδου προς την νομική ισότητα όλων». Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κατά των Διακρίσεων, μάρτυρας στην τελετή, χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός» τον γάμο.

Το Σύνταγμα της Αργεντινής δεν προσδιορίζει σαφώς αν ο γάμος πρέπει απαραιτήτως να είναι μεταξύ μίας γυναίκας και ενός άνδρα, αφήνοντας έτσι στις τοπικές κυβερνήσεις περιθώριο για τη ρύθμιση του ζητήματος. Η πολιτική ένωση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου προβλέπεται από τη νομοθεσία στην Ουρουγουάη, το Μπουένος Άιρες, στην πόλη και σε ορισμένες πολιτείες του Μεξικού και στη Βραζιλία.

Ο γάμος, ωστόσο, συνήθως προβλέπει περισσότερα δικαιώματα για το ζευγάρι όπως δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών, απόκτησης υπηκοότητας και κληρονομικά δικαιώματα. Μόνο επτά χώρες στον κόσμο ( Καναδάς, Ισπανία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο) επιτρέπουν τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου επιτρέπεται σε πέντε πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :