Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Οι προτάσεις της Τρόικας προκάλεσαν ίλιγγο στη Ν.Δ.

Έχασε τ’ αβγά και τα πασχάλια η ΝΔ με την πώληση-αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Περισσότερο θα λέγαμε από το ΠΑΣΟΚ, που πέταξε τη μπάλα στο γήπεδο της ΝΔ. Και στη ΝΔ τα έχασαν!
Αυτό φάνηκε από τις διαφορετικές απόψεις αλλά και την ..................
.............................
αδυναμία κοινής αντιμετώπισης της «επίθεσης»!
Παρά την μετεγκατάσταση του κόμματος σε νέα γραφεία οι διαφορετικές απόψεις δεν έχουν καταφέρει να συστεγαστούν, ούτε με την συμβολική συστέγαση του κομματικού μηχανισμού.
Η ΝΔ που το παίζει φιλελεύθερη δεν είναι ικανή ούτε την έννοια του φιλελευθερισμού (που υποτίθεται πρεσβεύει) να προσδιορίσει. Εάν μάλιστα δεχτούμε την εκδοχή των Φαήλων, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί τελείως. Γιατί ο φιλελευθερισμός τους είναι εμποτισμένος με γραφικά, περιθωριακά και ακροδεξιά στοιχεία. Μαυρίλα!
Οι μεταπτώσεις των περιθωριακών και γραφικών παρεμβάσεων των Φαήλων φάνηκε και στην εξέλιξη της υπόθεσης με την αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας.
Αρχικά σχεδόν πανηγύριζαν γιατί «οι εξελίξεις τους δικαίωσαν και πάλι», έπειτα επικράτησαν οι ακροδεξιοί, στη συνέχεια κατακεραύνωναν κάθε πρόθεση για αξιοποίηση, ο Λαζαρίδης μάσαγε τα λόγια του, άλλα εννοούσε και άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και τέλος κατάληξαν και πάλι αντιμνημονιακοί και πάλι νικητές που τα έχουν προβλέψει όλα!
Αν αυτό δεν είναι μπάχαλο τότε τί είναι;

2 σχόλια :

Unknown είπε...

Υποβρύχια, ένα έγγραφο -«φωτιά» για τις μίζες

Αφορά πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ υπό την «κάλυψη» παροχής συμβουλών

«Καταβλήθηκαν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους. Τα λεφτά δόθηκαν μέσω εικονικών συμβάσεων παροχής συμβουλών σε φορείς λήψης αποφάσεων.»

«Το κλείσιμο της δουλειάς των υποβρυχίων ήταν μάλλον δύσκολο για μία γερμανική εταιρεία. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουμε κάποιους ανθρώπους που είχαν παλιότερα δουλέψει για τους Γάλλους», λέει στην «Κ» ο συνταξιούχος διευθυντής της Ferrostaal, που έφυγε από την εταιρεία το 2002. «Ο φον Π. γνώριζε έναν Ελληνα που διατηρούσε εταιρεία, με έναν σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού, όταν οι Γάλλοι είχαν πουλήσει αεροπλάνα τη δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα. Επίσης, ένας εκπρόσωπος του Ojjeh Group (συμμετείχε επίσης στην ομάδα για τις παράνομες πληρωμές) γνώριζε έναν Ελληνα που είχε καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που είχαν κάνει ένα deal για άρματα. Αυτός πουλούσε όπλα από τη Γιουγκοσλαβία, στον Λίβανο και αργότερα τον κυνήγησαν στην Ελλάδα για κάποια απάτη με μετοχές...», μας λέει. Οταν τον ρωτάμε γιατί δεν τα κατέθεσε όλα αυτά στην εισαγγελία του Μονάχου, λέει απλά: «Αρκεί να πουλάς όπλα, το τι γίνεται μετά είναι πολύπλοκο να το βρεις...».

Στα όρια του εκβιασμού

Αρκετοί από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων στο Μόναχο προσάπτουν στην εισαγγελία «ανορθόδοξες μεθόδους», που φτάνουν στα όρια του εκβιασμού, εξαιτίας της συνεχούς παρότρυνσης των ανακριτικών αρχών προς τους κατηγορούμενους: «Μίλα για να αποφυλακιστείς». Η εισαγγελία κράτησε τον λόγο της πάντως αποφυλακίζοντας όσους προφυλακισμένους συνεργάστηκαν μαζί της.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο-περίληψη των μέχρι τώρα ενεργειών της εισαγγελίας του Μονάχου, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», οι γερμανικές αρχές στην υπόθεση των υποβρυχίων στηρίζονται σε δύο βασικά ευρήματα:

1. Την κατάθεση του πρώην στελέχους της Ferrostaal, Ερβιν Ε.: «Οπως στην Πορτογαλία, έτσι και στην Ελλάδα, καταβλήθηκαν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους για την παραγγελία. Τα λεφτά δόθηκαν μέσω εικονικών συμβάσεων παροχής συμβουλών με ενδιάμεσο τον κ. Μ., που λειτουργούσε ως αχυράνθρωπος σε φορείς λήψης αποφάσεων και κρατικούς αξιωματούχους. Γι’ αυτές τις πληρωμές όχι μόνο γνώριζαν οι κ. Γκέλχοφ και Βερετέσκι αλλά και ολόκληρη η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον πρόεδρο δόκτορα Μίτσερλιχ…». Στη δική του κατάθεση ο κ. Μ. Μ., ιδρυτής της ΜΙΕ, δηλαδή της εταιρείας συμβούλου της Ferrostaal στην Αθήνα, που πήγε από το Λονδίνο στο Μόναχο για να καταθέσει κατόπιν εγγυήσεων της εισαγγελίας του Μονάχου, ανέφερε ότι κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος από τα 83 εκατ. ευρώ, που έλαβε για «συμβουλές» από τη Ferrostaal, σε κάποιους από τους Αραβες συνομιλητές της εταιρείας που είχαν πάρει μέρος στην αρχική ομάδα για την «προώθηση της παραγγελίας». Ο υπάλληλος του λογιστηρίου της Ferrostaal Χάιντς Α., που έπρεπε να εγκρίνει την πληρωμή, είχε εκφράσει στην εταιρεία τις αντιρρήσεις του.

Πάντως, ο Μ. Μ. απάντησε ότι η ΜΙΕ ως εταιρεία του νόμου 89 υπαγόταν σε ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Unknown είπε...

Αναξιοποίητα τα Εθνικά μας ΚληροδοτήματαΗ αξία τους υπολογίζεται πάνω από 10 δισ.

«Ανυπολόγιστη και άγνωστη η περιουσία τους», επισημαίνει έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Μοιάζει με ένα από τα πρώτα «επίπεδα» στο σύγχρονο νεοελληνικό παιχνίδι του «χαμένου θησαυρού»: ο λόγος, για την υπόθεση της αξιοποίησης των λεγόμενων Εθνικών Κληροδοτημάτων. Για πολλοστή φορά, πριν από λίγες ημέρες, το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικών συνεδριάσεων - συζητήσεων στη Βουλή. Και όπως παγίως συμβαίνει στον χώρο της εθνικής αντιπροσωπείας, υπήρξαν και καταγράφηκαν διαπιστώσεις, και μάλιστα πολλές, εκφράστηκαν ευχές και «πρέπει να», αλλά τίποτε πέραν αυτού.

Για να γίνει αντιληπτό το κρίσιμο του ζητήματος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διαπιστώσεις, η όλη υπόθεση αφορά αξίες που βάσει εκτιμήσεων ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ! Σε μια εποχή και συγκυρία, όπως η σημερινή, που χαρακτηρίζεται από την καυτή ανάγκη για εξεύρεση χρημάτων αντιμετώπισης του χρέους ή τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, το να συζητάς απλώς για ένα «χαμένο θησαυρό», συνιστά προκλητικό, πολυτελές «παιχνίδι».

Ανυπολόγιστη

«Η συνολική αξία της περιουσίας των 11.000 Κοινωφελών Περιουσιών είναι άγνωστη και είναι αδύνατο να υπολογιστεί», διαβάζουμε στην έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζει σήμερα η «Κ». «Μπορούμε, ωστόσο, να προσεγγίσουμε τη συνολική αξία των Περιουσιών αυτών σε τουλάχιστον 10 δισ. Και, μάλιστα, χωρίς να περιλαμβάνεται η περιουσία -κινητή και ακίνητη-των πολύ μεγάλων Κοινωφελών Περιουσιών, την οποία δεν γνωρίζουμε (!)» ομολογούν στην έκθεσή τους τα μέλη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η παραδοχή άγνοιας «διανθίζεται» και από σειρά διαπιστώσεων που έρχονται με τη σειρά τους να καταδείξουν για ακόμα μία φορά το χάος της νεοελληνικής διοίκησης. Η νομοθεσία «είναι πεπαλαιωμένη», αναφέρεται ευθύς εξ αρχής στο κείμενο των επίσημων διαπιστώσεων. «Δημιουργεί ευλόγως πολλά ερωτήματα η πολύ μεγάλη διαχρονικώς καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου των κατά καιρούς επιτροπών, οι οποίες συνεστήθησαν για να διαμορφώσουν το νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο», σημειώνεται χαρακτηριστικά, για να προστεθεί πως υπάρχει «πανσπερμία διατάξεων», γεγονός που με τη σειρά του καθιστά δυσχερή ή και αδύνατο τον επί των μεγάλων περιουσιών έλεγχο.

Ακόμα και σε ένα τέτοιο απαράδεκτο νομοθετικό περιβάλλον, όμως, ομολογείται ότι και «η εποπτεία επί των Κληροδοτημάτων διασπάται, αφού ανατίθεται σε διαφορετικές αρχές». Ειδικά για εκείνα που βρίσκονται στον χώρο ευθύνης του υπουργείου Παιδείας (Κληροδοτήματα που αφορούν την εκπαίδευση ή την Εκκλησία της Ελλάδος), σημειώνεται ότι «οι αρμόδιες αρχές ουδέποτε συνεστήθησαν με τρόπο ορθολογικό και γι’ αυτό έχουν σήμερα ατροφήσει»…

Ακόμα περισσότερο: «Ο έλεγχος υπό την μορφή εποπτείας, προληπτικής ή κατασταλτικής, που ασκείται από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών (κυρίως από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων) είναι επιδερμικός», υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση. Και στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται και η εκτίμηση πως «συγκεκριμένα Κληροδοτήματα (σ.σ.: δεν κατονομάζονται) έχουν εκτραπεί από την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συνεστήθησαν».

«Σχολάζουσες»

Για το ειδικότερο ζήτημα των λεγόμενων «Σχολαζουσών Κληρονομιών» επίσης σημειώνεται ότι «είναι άγνωστο το μέγεθος της περιουσίας που καλύπτεται πίσω από αυτές». Και ακόμα χειρότερα: «Το μόνο βέβαιο είναι πως ο τομέας αυτός έχει υποβαθμιστεί. Η τοποθέτηση λιγότερων από μόνο πέντε υπαλλήλων στο αρμόδιο υπουργείο για να παρακολουθούν τις 3.000 υποθέσεις και την όλη πορεία της εκκαθάρισής τους το αποδεικνύει».

Καθημερινή