Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Φυτά ανθεκτικά στη ραδιενέργεια

Πολλά φυτά στην περιοχή του Τσέρνομπιλ, φαίνεται ότι έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο μολυσμένο έδαφος, μετά από την τραγική καταστροφή που υπέστη η περιοχή, όταν εξερράγη ένας πυρηνικός αντιδραστήρας τον Απρίλιο του 1986 και μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας διέρρευσαν στο περιβάλλον. .............................................


........................Αυτό επισημαίνεται σε νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας "Environmental Science and Technology". Σύμφωνα με τη μελέτη η προσαρμοστικότητα των φυτών οφείλεται στις μικρές μεταβολές που έχουν κάνει τα φυτά στο επίπεδο των πρωτεϊνών τους.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον τομέα της "πρωτεωμικής" (όρος που συνθέτει τις "πρωτεΐνες" και το "γονιδίωμα" και αναλύει όλες τις πρωτεΐνες που παράγονται από τα γονίδια ενός οργανισμού) σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που εστιάστηκαν στις γενετικές μεταλλάξεις των φυτών λόγω ραδιενέργειας.

"Αν επισκεφθείτε την περιοχή, ποτέ δεν θα πιστεύατε ότι κάτι άσχημο συνέβη εκεί. Με κάποιο τρόπο τα φυτά μπόρεσαν να προσαρμοστούν στην ραδιενέργεια και εμείς προσπαθούμε να κατανοήσουμε το είδος των μοριακών αλλαγών που έλαβαν χώρα", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο γενετιστής φυτών Μάρτιν Χάιντουκ της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών.

Από το 2007 οι επιστήμονες καλλιεργούσαν σόγια και λινάρι στο μολυσμένο έδαφος του Τσέρνομπιλ, σε κοντινή απόσταση από το μέρος της καταστροφής και όταν τα σύγκριναν με φυτά που φύτρωσαν σε μη ραδιενεργό περιβάλλον δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα το μόνο που ανακάλυψαν ήταν μια απόκλιση της τάξης του 5% στα επίπεδα των πρωτεϊνών τους.

Η απόκλιση αυτή μπορεί να αιτιολογηθεί σαν κάποιου είδους μηχανισμός άμυνας, ο οποίος μπορεί να έχει εξελικτική προϊστορία εκατομμυρίων ετών στο παρελθόν καθώς η ραδιενέργεια, σε φυσική μορφή στη Γη, είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο πλανήτης μας.

Η άμυνα αυτή επιτρέπει στα φυτά να προστατεύονται από την βλαβερή ακτινοβολία. Σε αντίθεση με τα ζώα, τα φυτά επειδή δεν μετακινούνται αναγκάζονται να προσαρμόζονται επί τόπου στις φυσικές καταστροφές αλλιώς θα ήταν καταδικασμένα να πεθαίνουν.

Έτσι γίνονται ανθεκτικά ακόμα και απέναντι στη ραδιενέργεια.

Τα φυτά και τα δέντρα διέψευσαν τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι η περιοχή του Τσέρνομπιλ θα έμενε χωρίς το παραμικρό ίχνος ζωής, μετά την ολέθρια έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα. Ακόμα όμως παραμένουν επιφυλακτικοί οι ερευνητές σχετικά με το αν είναι κατάλληλα για κατανάλωση αυτά τα φυτά.

"Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να φάει ένα τέτοιο φυτό", δήλωσε ο Χάιντουκ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :