Μια νέα εποχή εγκαινιάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς από χθες, 1/1/2010, τέθηκε και επίσημα σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβόνας η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην Ένωση, τόσο σε θεσμικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.
Τα καθήκοντά τους ανέλαβαν χθες τόσο η Ισπανία, ως προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Herman van Rompuy, ως πρώτος πρόεδρος της Ένωσης, με θητεία διάρκειας δυόμιση ετών.
Βασικό στοίχημα αποτελεί πλέον το πώς... αυτές οι δύο θεσμοθετημένες αρχές θα καταφέρουν να συνεργασθούν μεταξύ τους, χωρίς οι αρμοδιότητές τους να συγχέονται και ταυτόχρονα με στόχο οι δράσεις τους να εναρμονίζονται με αυτές του προέδρου της Κομισιόν, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον οποίο η συνθήκη της Λισαβόνας δίνει πολύ μεγάλες αρμοδιότητες στη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων.
Ο νέος πρόεδρος, κ.Herman van Rompuy, στοχεύει στο να κατοχυρώσει τις νέες ουσιαστικές του αρμοδιότητες και για το λόγο αυτό έχει ήδη αρχίσει τις διπλωματικές επισκέψεις στις πρωτεύουσες των κρατών μελών, προκειμένου να συζητήσει με τις κυβερνήσεις τους τα προβλήματα που τις απασχολούν για να διαμορφώσει στη συνέχεια την ατζέντα των πρωτοβουλιών και δράσεων που θα αναλάβει.
Πρόθεση του νέου προέδρου είναι να συγκαλέσει στις 10-11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες ένα άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής στο οποίο οι 27 κοινοτικοί ηγέτες, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, θα συζητήσουν - υπό την προεδρία του - τους τρόπους και τις μεθόδους εξόδου της Κοινότητας από την ύφεση και την αναθέρμανση των οικονομιών τους σε συνδυασμό με την διατήρηση πάση θυσία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. «Η οικονομία θα είναι το μείζον και κεντρικό ζήτημα της προεδρίας μου», δήλωσε ο κ. Herman van Rompuy πριν από λίγες ημέρες μολονότι γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά ότι οι αρμοδιότητες που του προσφέρει η συνθήκη της Λισαβόνας είναι πολύ περιορισμένες Ακριβώς δε για το λόγο αυτό φιλοδοξεί να ενδυναμώσει και να διευρύνει όσο γίνεται περισσότερο τη δράση του ευρωπαϊκού συμβουλίου - του οποίου θα προεδρεύει ο ίδιος – με σκοπό να αποκτήσει μέσα από αυτό την πολιτική δύναμη που του λείπει σήμερα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης ανακοίνωσε ότι όλα τα ευρωπαϊκά συμβούλια κορυφής, επίσημα και ανεπίσημα, καθώς και όλες οι μεγάλες διεθνείς συναντήσεις κορυφής της Ένωσης με άλλες μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία κ.λ.π.) θα γίνονται πλέον στις Βρυξέλλες και όχι στην πρωτεύουσα της χώρας που ασκεί την εξάμηνη κοινοτική προεδρία. Ωστόσο, ο κ. Herman van Rompuy δέχθηκε κατ' εξαίρεση να πραγματοποιηθούν στη Μαδρίτη οι συναντήσεις κορυφής της κοινοτικής προεδρίας μαζί φυσικά με τον ίδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου