Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση το 2010

 

Κατερίνα Βλαχοδήμου- Γιώργος Λυκουρέντζος

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, το πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και ο πιθανός συμπληρωματικός προϋπολογισμός αποτελούν τις «καυτές πατάτες» στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου και του οικονομικού του επιτελείου και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νομοσχεδίων που προωθεί η ...
κυβέρνηση για το 2010.


Υπουργείο Οικονομικών
Φορολογικό νομοσχέδιο: Κατατίθεται στη Βουλή πιθανότατα το Μάρτιο.
Πρόγραμμα σταθερότητας (θα κατατεθεί και στη Βουλή τον Ιανουάριο).
Νομοσχέδιο για ανεξαρτητοποίηση στατιστικής υπηρεσίας.
Νομοσχέδιο για αύξηση Ειδικού φόρου Κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά. Έρχεται στη Βουλή τον Ιανουάριο.
Θεσμοθέτηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος των μισθολογικών δαπανών.
Ενοποίηση οργανισμών και φορέων του Δημόσιου τομέα.
Εισαγωγή διπλογραφικού συστήματος στα Νοσοκομεία.
Εισαγωγή μηχανισμού μηνιαίας παρακολούθησης των δαπανών.
Εφαρμογή προγραμματικών πλαισίων προϋπολογισμού.
Δημιουργία ειδικού Σώματος Ελεγκτών της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στη Βουλή.
*** Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να φέρει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Το «επείγον» νομοσχέδιο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως θα είναι έτοιμο να κατατεθεί τον Απρίλιο. (σ.σ. «αν μέσα στο 2010 δεν αντιστρέψουμε την πορεία, από τον Μάιο-Ιούνιο θα αναζητούμε δανεικά για να καταβληθούν οι συντάξεις», είπε ο υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης στη Βουλή).
Μέτρα για την ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης των ταμείων.
Σύμπραξη των μεγάλων ταμείων.
Επανέρχεται το καθεστώς των κλαδικών συμβάσεων στις τράπεζες.
Μετά τις γιορτές ψηφίζεται από την Ολομέλεια η επαναφορά της λίστας φαρμάκου προκειμένου τα ταμεία να μην επιβαρύνονται υπερβολικά από τις φαρμακευτικές δαπάνες.
Νομοθετική πρωτοβουλία θα υπάρξει και για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέο πλαίσιο για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) αλλά και την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ.

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα και προστασία των οικονομικών δεδομένων οφειλετών (το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αμέσως μετά τις γιορτές, συνάντησε όμως ήδη στην Επιτροπή της Βουλής την αντίθεση των τραπεζιτών. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η επαναφορά της λίστας φαρμάκων).
Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (κατατίθεται αμέσως μετά την ψήφιση του ανωτέρω).
Νέος αναπτυξιακός νόμος (το πρώτο δίμηνο του 2010).
Έρχονται επίσης το 2010 νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση της επιτροπής Ανταγωνισμού και για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αναμόρφωση του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και του ΕΛΓΑ.
Ξεκινά άμεσα η διαβούλευση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού μοντέλου, την διαχείριση της αγροτικής γης και την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στο 2010 για την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 7% σε 11% και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών με τη διαγραφή των τόκων υπερημερίας ενώ θα χορηγηθεί επίδομα αλληλεγγύης και στους αγρότες.

Υπουργείο Περιβάλλοντος
Νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους και άλλα συναφή θέματα (κατατίθεται στη Βουλή Μάιο 2010).
Με νομοθετική πρωτοβουλία θα αλλάζει ταυτόχρονα ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Θα καταρτιστεί επίσης νέο ρυθμιστικό σχέδιο.
Νομοσχέδιο για προστασία δασών
«Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» . Στόχος του υπουργείου είναι να μικρύνει ο χρόνος για την αδειοδότηση και να περιοριστεί το κόστος των επενδυτών.
Ιδρύεται «Πράσινο Ταμείο» που θα συνενώσει πόρους και προωθήσει πράσινες δράσεις.
Νομοθετική μέριμνα για να υποστηριχθούν δάνεια για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πράσινους τομείς και θα προβλεφθούν φορολογικές ελαφρύνσεις στις επενδύσεις πράσινου κεφαλαίου.
Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό και ειδικό χωροταξικό για της παράκτιες και νησιωτικές περιοχές

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Νομοσχέδιο για χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα
Νέος εκλογικός νόμος (γερμανικό μοντέλο) και Καποδίστριας 2.
Νομοσχέδιο για την ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων κάθε πολιτικής ή διοικητικής αρχής.
Νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής των γενικών διευθυντών στη δημόσια διοίκηση (η επιλογή θα ανατεθεί σε ανεξάρτητη επιτροπή).
Νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στη λειτουργία των ΟΤΑ και των Περιφερειών.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας
Μέσα στο Φεβρουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία θα αντικαταστήσει το Λιμενικό. Στις υπηρεσίες της θα περιλαμβάνεται και Διεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών, καθώς και του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων (έτοιμο το καλοκαίρι μέχρι τότε παγώνουν οι δημοπρατήσεις των δημοσίων έργων).
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
Δημιουργία ειδικού γραφείου που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, την εξέλιξή τους σε κάθε βαθμίδα της δικαιοσύνης και τις σχετικές αποφάσεις, τον αριθμό των καταδικών για σοβαρά αδικήματα και σοβαρές αστικές ή διοικητικές υποθέσεις.
Κύρωση «Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος».
Συμπλήρωση νόμου 3213/2003 για το «πόθεν έσχες» με τη ψήφιση διάταξης που θα προβλέπει τη δήμευση περιουσιακού στοιχείου, αν ο ελεγχόμενος υποβάλλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία στη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης.
Εισήγηση της ποινής έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των βουλευτών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων από το αξίωμά τους, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικεφαλής των αυτοδιοικήσεων α’ και β’ βαθμού. Σήμερα η συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους.
Σύσταση νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πολυνομία, το οποίοι σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία ευνοούν φαινόμενα διαφθοράς. Οι επιτροπές θα έχουν ως έργο την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους παρατηρούνται υψηλοί δείκτες διαφθοράς. Επείγει π.χ. η κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας για την πολεοδομία, το περιβάλλον, τη φορολογία. Η σύσταση των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα γίνει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Νομοσχέδιο για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαλυφθούν φαινόμενα και πράξεις διαφθοράς.

Υπουργείο πολιτισμού
Νέος Αναπτυξιακός κινηματογραφικός Νόμος
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Προμήθειες στο Διαδίκτυο.
Ανοιχτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί.
Εξόφληση χρεών προς προμηθευτές.
Οικονομική συσκευασία και επανατιμολόγηση φαρμάκων.

Τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση το 2010 | ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :