Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ποιους νέους φόρους αναμένεται να φέρει το 2010

Ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες φορολογούμενους θα είναι το 2010, καθώς προβλέπεται ύφεση για δεύτερη χρονιά, νέα φορολογικά μέτρα, διαρθρωτικές αλλαγές, που θα θίξουν μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών και φορολογουμένων.
Επίσης, από το Φεβρουάριο η οικονομία και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα βρεθεί υπό στενή επιτήρηση από την Κομισιόν, με ελέγχους των οικονομικών μας δεδομένων, ακόμα και ανά μήνα, ενώ έχουν προηγηθεί υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch.
Η φορολογική πολιτική του 2010 θα οριστικοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο, όταν θα ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ μέχρι τότε υποτίθεται ότι θα γίνει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και με τους πολίτες μέσω του Ιντερνετ (www.opengov.gr).
Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με βεβαιότητα, καθώς έχουν εξαγγελθεί, είναι:....

• Η εφαρμογή αυστηρού «πόθεν έσχες» για όλους. Ακόμα και μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα καλούνται να δικαιολογούν πού βρήκαν κεφάλαια για καταθέσεις ή επενδύσεις σε μετοχές κ.λπ., ενώ βέβαια εξυπακούεται ότι θα δικαιολογούν την απόκτηση ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ. Αν δεν προκύπτουν από εισοδήματά τους τα κεφάλαια για την απόκτησή του, θα καλούνται για εξηγήσεις και για επιπλέον φόρους.
• Η αύξηση της φορολογίας για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Αλλάζει ριζικά η φορολογική κλίμακα με στόχο την οριακή ελάφρυνση των εισοδημάτων κάτω από 30.000 ευρώ και την επιβάρυνση των υψηλότερων εισοδημάτων.
• Η φορολόγηση με την κλίμακα των εισοδημάτων που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς. Όσοι λαμβάνουν έξτρα αποδοχές και επιδόματα ή κύριες αποδοχές που σήμερα φορολογούνται με συντελεστές 15-25% και θα προστεθούν στα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα, με συντελεστές 35-40% ή παραπάνω αν αυξηθούν οι συντελεστές.
• Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σήμερα δηλώνουν εισοδήματα προκλητικά χαμηλά, (κατά μέσο όρο) με μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά και με ελέγχους, θα υποχρεωθούν να δηλώνουν πολύ υψηλότερα και κοντά στα πραγματικά τους.
• Η αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θα οριστεί ένα αφορολόγητο όριο (πιθανολογείται πάνω από 300.000 ευρώ), από το οποίο και πάνω η αξία της ακίνητης περιουσίας θα φορολογείται με κλιμακωτούς συντελεστές.
• Η αύξηση της φορολογίας των μεταβιβάσεων ακινήτων λόγω κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς, καθώς καταργείται το ισχύουν αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ, ενώ το επιπλέον ποσό φορολογείται με 1%. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται ότι θα διατηρηθεί ένα αφορολόγητο για τις μικρές περιουσίες, αλλά δεν αποκαλύπτει πόσο θα είναι.
• Η κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών. Σήμερα υφίστανται περίπου 900 φοροαπαλλαγές και εκτιμάται ότι σε κίνδυνο θα βρεθούν περίπου 100. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, αφού υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει διάλογος πριν από την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου, αλλά η κεντρική φιλοσοφία είναι οι απαλλαγές να μην ισχύουν για τα υψηλά εισοδήματα. Θα τεθεί δηλαδή εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο ο φορολογούμενος δεν θα έχει τη δυνατότητα έκπτωσης από το εισόδημα ορισμένων δαπανών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα θιγούν οι ιατρικές δαπάνες λόγω κοινωνικού χαρακτήρα, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, προκειμένου να αποτραπεί μια έκρηξη των δανείων σε καθυστέρηση, αλλά και τα ασφάλιστρα ζωής, αφού λόγω των προβλημάτων που εντοπίζονται στο ασφαλιστικό δεν είναι δυνατόν να καθιερωθούν αντικίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση.
• Αυξάνεται το αφορολόγητο με αποδείξεις, ώστε να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα εμπορικά καταστήματα και να αναγκάζονται οι επαγγελματίες να καταβάλλουν ΦΠΑ και να δηλώνουν υψηλότερα έσοδα και καθαρά κέρδη
Ποιους νέους φόρους αναμένεται να φέρει το 2010 | ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :