Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Με ποιο σκεπτικό επελέγησαν οι γραμματείς της Ρηγίλλης;

Εντάσεις έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της Ρηγίλλης οι διορισμοί των …. «γραμματέων» της νέας ΝΔ. Στο παρασκήνιο έχουν προκληθεί και συγκρούσεις, μικρής αλήθεια κλίμακας μια και στο σύνολό του, ο υπάρχων μέχρι στιγμής μηχανισμός του νεοκλασικού, τάχθηκε υπέρ Σαμαρά στην εσωκομματική διαμάχη.
Όλοι πάντως αναγνωρίζουν ότι ο πλήρης έλεγχος του κόμματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των γραμματειών. Ενώ στη λεγόμενη σκιώδη κυβέρνηση μπορούσαν να γίνουν υποχωρήσεις για επικοινωνιακούς λόγους, το νέο στρατηγείο αποφάσισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αντίστοιχες υποχωρήσεις στο διορισμό των νέων γραμματέων. Ο νέος μηχανισμός θα αποτελεί την καρδιά του συστήματος Σαμαρά και ως εκ τούτου προτάθηκαν τα κατάλληλα πρόσωπα. Πρόσωπα που θα προέρχονται από το στενό Σαμαρικό περιβάλλον και από το στελεχιακό δυναμικό της Πολιτικής Άνοιξης και σε δεύτερη μοίρα από νεοδημοκράτες επιλογής Καραμανλή και φανατικούς σαμαρικούς. Πολύ δύσκολο μείγμα, επίσης συγκρουσιακό, αρκεί να μην ανακατεύεται ο ένας στη δουλειά του άλλου και οι καραμανλικοί στις υποθέσεις των σαμαρικών.
Βασική προτεραιότητα στις επιλογές ήταν να μην υπάρχει κανένας απολύτως υποστηρικτής της Ντόρας. Από βουλευτές μόνο "δικοί τους" (Κωνσταντινίδης, Κόλλιας, Φωτεινή Πιπιλή κ.ά), από πρώην βουλευτές μόνον όσοι εμπράκτως βοήθησαν το Σαμαρά και διακρίθηκαν σε αντιμητσοτακισμό (Κ. Παπακώστα, Σολδάτος, Λιβανός, Σκανδαλάκης, Σταθόπουλος κλπ). Είναι τα στελέχη που προέβαλλαν τον αντιμητσοτακισμό ως κυρίαρχο ρεύμα στη Νέα Δημοκρατία και επιδίδονται ακόμα σε αγώνα αποβολής από το κόμμα καταξιωμένων στελεχών που βρέθηκαν κοντά στη Μπακογιάννη.
Στην «φιλοσοφία» των παραπάνω, διαρκής συμπαραστάτης ήταν οι σκληροπυρηνικοί της ΠΟΛΑΝ. Αυτούς εμπιστεύεται περισσότερο ο Σαμαράς και αποτελούν ήδη σημείο σύγκρουσης και τριβής με πολλά στελέχη κεντρώας και κεντροδεξιάς προέλευσης. Για τους κομματικούς παράγοντες που έλαβαν θέσεις στο νέο επιτελείο είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν με ιδιοκτησιακή αντίληψη το κόμμα. Τα μεγαλοστελέχη όμως της ΠΟΛΑΝ έχουν κυριεύσει τη Ρηγίλλης με έντονη ρεβανσιστική διάθεση. Διάθεση που μοιάζει με το χωριάτη που αν του δώσεις θάρρος, «θα σ’ ανέβει στο κρεβάτι»! Χωριάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή πρώην μεγαλοστελέχη τις ΠΟΛΑΝ σε θέσεις γραμματέων, είναι οι Δ. Καραχάλιος, Γιάνναρης, Σταμάτης, Γιούτα, Διαμαντοπούλου, Σιμόπουλος (βασικός χρηματοδότης του Σαμαρά στη Β. Ελλάδα) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :