Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει!

Αδιέξοδο // του Γιώργου Λακόπουλου
Τι είπε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλίας λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα; Ο,τι λένε όλοι στην Ευρώπη αυτή την περίοδο: ακύρωση του Μνημονίου σημαίνει ακύρωση της ελληνικής συμμετοχής στην ευρωζώνη. Δεν είναι ....


παρέμβαση στο εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα. Οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται ποια κυβέρνηση θα έχει τη Δευτέρα η Αθήνα. Ενδιαφέρονται για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφευγε έως τώρα στον Ολάντ για να πείσει ότι το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει κατά τρόπο που διευκολύνει την πολιτική του. Μετά την τοποθέτηση του γάλλου Προέδρου, είναι προφανές ότι η επιχειρηματολογία του καταρρέει. Μια «κυβέρνηση της Αριστεράς» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε δύο επιλογές: Ή θα εφάρμοζε το Μνημόνιο – με επιμέρους τροποποιήσεις ως προς τα χρονοδιαγράμματα και σε καμιά περίπτωση ως προς τους στόχους, ή θα οδηγούσε τη χώρα σε οριστική χρεοκοπία.

Η ρητορική της αμετροέπειας και ο μικρομεγαλισμός της τελευταίας περιόδου οδηγούν την Κουμουνδούρου σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Προφανώς διάβασαν λάθος το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. 
Υπερτίμησαν τον εαυτό τους και άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν να είχαν πάρει 50%. Παρερμήνευσαν επίσης τα κίνητρα μεγάλου όγκου πρώην ψηφοφόρων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στη δική τους κάλπη. Και από εκεί και πέρα έχασαν το μέτρο.

Καθώς κλείνει η προεκλογική περίοδος, οι επισημάνσεις του Ολάντ κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει κρεμασμένος από το σκοινί που ο ίδιος πέρασε γύρω από τον λαιμό του. Αν είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει όσα λέει, θα καθιστούσε τη χώρα αποσυνάγωγη στην Ευρώπη.

Οι ίδιες επισημάνσεις όμως δεν αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούν και τα λοιπά κόμματα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση και να προκύψει τη Δευτέρα, θα είναι υποχρεωμένη να κινηθεί σε ένα πλαίσιο που έχει γίνει ακόμη πιο πιεστικό μετά την εκλογική παρένθεση. 
Το διακύβευμα θα είναι πάντοτε η δημοσιονομική εξυγίανση συν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη παραμονής στην ευρωζώνη. 
Στις 17 Ιουνίου η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η διεθνής θέση της χώρας οδηγούν τους ψηφοφόρους σε αυτό που έλεγε ο μεγάλος Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ: «Η επιλογή είναι ανάμεσα στο καταστροφικό και στο δυσάρεστο.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :