Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να λάβει το μήνυμα του Φρανσουά Ολάντ

Ο γάλλος Πρόεδρος διέλυσε τον μύθο ότι η ΕΕ δεν θα αποφάσιζε ποτέ να «πετάξει» την Ελλάδα εκτός ευρώ, τονίζουν αναλυτές.
Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να πάρει το βαρυσήμαντο μήνυμα του Φρανσουά Ολάντ στο Mega: ...


παρότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα εκληφθούν ως ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα υπάρξουν χώρες που θα επιδιώξουν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ, κύκλοι της Κουμουνδούρου αρκέστηκαν χθες να σημειώνουν ότι ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε σε διαφορετικό κλίμα σε σχέση με την κ. Μέρκελ!

Κατά τα άλλα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έδειξαν ότι «έλαβαν το μήνυμα» του Προέδρου της Γαλλίας – μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε νέους στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για «συγκλονιστική συνέντευξη» και επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα, επειδή επιμένει να αγνοεί τις επισημάνσεις ενός φίλου της Ελλάδας.

Για απλά και αυτονόητα λόγια προς τον ελληνικό λαό από έναν ευρωπαίο φιλέλληνα και σοσιαλιστή ηγέτη μίλησε χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συνάντησε τον κ. Ολάντ πριν από τρεις εβδομάδες στα Ηλύσια Πεδία, στάθηκε στον «ευγενικό και διακριτικό τρόπο» με τον οποίο ο Πρόεδρος της Γαλλίας πήρε θέση απέναντι στις εξελίξεις στη χώρα μας, συγχρόνως όμως σχολίασε ότι πολλοί θα σπεύσουν να τον ερμηνεύσουν, να τον οικειοποιηθούν, να τον παρερμηνεύσουν ευγενικά, λέγοντας ότι είπε αυτά που οι ίδιοι εννοούν.

Ορμώμενος από τη συνέντευξη Ολάντ στην Ολγα Τρέμη ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «πρέπει να σκεφτούμε ψύχραιμα, να σοβαρευτούμε και να σκεφτούμε υπεύθυνα», για να επαναλάβει ότι τίποτε δεν είναι πιο απλό και υπεύθυνο από το να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν πραγματικά στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, «για να έχουμε αρραγές εσωτερικό μέτωπο και διαπραγματευτική ισχύ και αξιοπιστία διεθνώς, για το καλό της ελληνικής οικονομίας, για το καλό των Ελλήνων».

Την ίδια στιγμή, πηγές της Κουμουνδούρου διαπίστωναν ότι ο γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός, αρκετά διαφοροποιημένος από τις θέσεις που εκφράζει η γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά και έτοιμος να προσαρμοστεί στο ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης.

«Ο Φρανσουά Ολάντ επισημαίνει τον υπαρκτό κίνδυνο να βρεθούμε εκτός ευρώ αν επιλέξουμε μονομερείς καταγγελίες. Ουσιαστικά μάς είπε: Μείνετε στο ευρώ, σχηματίστε κυβέρνηση και ελάτε να συνεννοηθούμε» σχολίασε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. Προσθέτοντας ότι ο γάλλος Πρόεδρος επιβεβαίωσε παράλληλα ότι υπάρχει έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση και ότι θα βρούμε στην ΕΕ συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια.

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε – μιλώντας στο Mega – ότι εκείνο που έγινε σαφές από τη συνέντευξη Ολάντ ήταν πως πάμε για μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής πλευράς. Οποιος συμβιβασμός και να υπάρξει θα είναι για την εφαρμογή ενός Μνημονίου που θα είναι κατά των συμφερόντων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του ο Φρανσουά Ολάντ απευθύνθηκε στο συναίσθημα του ελληνικού λαού, ζήτησε από τους πολίτες να του έχουν εμπιστοσύνη και κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία διάθεση να τους επηρεάσει. Δήλωσε «φίλος της Ελλάδας», ωστόσο ήταν απόλυτα ξεκάθαρος διευκρινίζοντας ότι «αν δοθεί η εντύπωση ότι οι Ελληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις, τότε θα υπάρξουν χώρες της ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ». Επικοινωνιολόγοι και πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν χθες ότι με την παρέμβασή του ο Φρανσουά Ολάντ διέλυσε την εντύπωση-μύθο πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα αποφάσιζαν να «πετάξουν» ποτέ την Ελλάδα εκτός ευρώ, διευκρινίζοντας με τον τρόπο του ότι η τήρηση των συμπεφωνημένων και των δεσμεύσεων από μέρους της χώρας μας αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την περαιτέρω οικονομική στήριξή της.

Βούλα Κεχαγιά // ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :