Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πήραν φωτιά τα σπρεντ του Νότου

Ισπανός ΥΠΕΞ: «Η μοίρα της ΕΕ παίζεται αυτές τις ώρες»
Μεγαλύτερος από ποτέ είναι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης μετάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη μετά τη νέα επίθεση που δέχτηκαν η Ισπανία και η Ιταλία. 
Λίγες μόνο ώρες μετά την ...


υποβάθμιση από τη Moody’s το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτοξεύτηκε άνω του 7%, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ και αποκλείει ουσιαστικά την πρόσβαση της τέταρτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας στις αγορές.

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να απευθύνει δραματική προειδοποίηση προς κάθε αποδέκτη και κυρίως τη Γερμανία. «Η μοίρα της Eυρωπαϊκής Eνωσης παίζεται αυτές τις ημέρες, ίσως και αυτές τις ώρες. Το διάστημα των τριών μηνών που έδωσε η (επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ίσως είναι υπερβολικά μεγάλο», προειδοποίησε ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο. Η Λαγκάρντ είχε πει ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει λιγότερο από τρεις μήνες για να αντιμετωπίσει την κρίση. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε χθες έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται και η Ιταλία, η οποία κινδυνεύει να αναζητήσει και αυτή βοήθεια λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της. Η γειτονική χώρα προχώρησε χθες σε δημοπρασία τριετών ομολόγων και είδε τα επιτόκια να αυξάνονται από 3,9% σε 5,3%.

Πλέον και οι δύο χώρες υπόσχονται ότι θα λάβουν νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση των αγορών. Στη Ρώμη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να περικόψει φέτος 5 δισ. ευρώ από κρατικές δαπάνες, αντί για 4,2 δισ. ευρώ που είχε αναφέρει αρχικά. Η Ισπανία έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει χρέος και ελλείμματα. «Η (σημερινή) κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου… και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε περισσότερα μέτρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε για το θέμα ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ. Η επίθεση στην Ισπανία γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας έως 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζες της χώρας. Ανεξάρτητος ελεγκτής των ισπανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες της χώρας θα χρειαστούν τελικά περίπου 60 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα από όσα υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά περισσότερα από όσα εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει εκπονήσει σχέδιο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ισπανία και κάλεσε τη Μαδρίτη να συνεχίσει τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμoγή.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :