Νέα παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη: Αντιμετώπιση του «μαύρου» πολιτικού χρήματος,έλεγχος των Ταμείων των πολιτικών κομμάτων και δημοσιοποίηση των εσόδων και εξόδων τους στο διαδίκτυο
Συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του μαύρου» πολιτικού χρήματος, τον έλεγχο των ....
Ταμείων των πολιτικών κομμάτων και τη δημοσιοποίηση των εσόδων και εξόδων τους στο διαδίκτυο ζήτησε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο, και Εσωτερικών, κ. Τ. Γιαννίτση.
Ειδικότερα, η παρέμβαση του κ. Αυγενάκη έχει ως εξής:
«Κρίσιμη επιταγή της εποχής, αλλά και καθολικό αίτημα της κοινωνίας πολιτών αποτελεί η αντιμετώπιση του «μαύρου» πολιτικού χρήματος και η πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Τονίζεται μάλιστα ότι για το σκοπό αυτό είχε συσταθεί τον Ιανουάριο του 2011 Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που αξιοποίησε προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διεθνούς Διαφάνειας. Ωστόσο, καμία από τις σημαντικές προτάσεις που διατύπωσε δεν δρομολογήθηκε ως νομοθετική ρύθμιση, ούτε φυσικά έφτασε ποτέ προς συζήτηση στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται πως η δημόσια χρηματοδότηση οφείλει να γίνεται με αντικειμενικά και ισότιμα κριτήρια για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς λογικές αποκλεισμών που δίνουν τη δυνατότητα μέσω της δημόσιας χρηματοδότησης να χειραγωγείται η κοινή γνώμη. Ταυτόχρονα κρίσιμη είναι η πλήρης και απόλυτη ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των εσόδων και εξόδων των πολιτικών κομμάτων. Αλλά και χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Η δημοσίευση θα πρέπει να γίνεται άμεσα και στο διαδίκτυο, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι προσβάσιμα για κάθε πολίτη, ανά πάσα στιγμή. Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει δεσμευθεί ρητά, μέσα από το καταστατικό της για τη δημοσιοποίηση όλων των εσόδων και των δαπανών της στο διαδίκτυο, κάτι που κάνει ήδη».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης καταθέτει τα εξής ερωτήματα:
1. «Ποιος είναι υπεύθυνος για τα Ταμεία των πολιτικών κομμάτων; Πως και από ποιόν ελέγχονται αυτά;
2. Δημοσιεύονται όλα τα έσοδα και έξοδα των πολιτικών κομμάτων; Πως καθίστανται τα στοιχεία αυτά διαθέσιμα στον κάθε πολίτη;
3. Με ποια συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το «μαύρο» πολιτικό χρήμα και να ενισχύσετε ουσιαστικά την οικονομική διαφάνεια των πολιτικών προσώπων και των κομμάτων;»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου