Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

«Η επανάσταση του αυτονόητου».

Διατύπωση που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Γιώργος Παπανδρέου. 
Και τώρα πέφτει ο ίδιος θύμα της. 
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατύπωσε την άποψη χθες ότι λέει το αυτονόητο όταν ισχυρίζεται πως ο βασιλιάς είναι γυμνός! 
Χρέωσε στη διακυβέρνηση Παπανδρέου ότι οδήγησε σε «οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά αδιέξοδα, σε 


φτώχεια και αποσύνθεση, εθνική ταπείνωση, εθνική αναξιοπρέπεια και αποδιοργάνωση».

Χωρίς περιστροφές είπε ότι ο Γιώργος «δεν μπορεί να παραμένει, γιατί έχει διαρρήξει τις σχέσεις μας με τον λαό και τους Ευρωπαίους». Τον απέκλεισε ακόμη και από το δικαίωμα στην επανεκλογή: «Μόνο σε αποικία θα μπορούσε να είναι υποψήφιος». Βαριές κουβέντες.

Οταν ο Παπουτσής λέει ότι «ο Παπανδρέου αποτελεί εθνικό κεφάλαιο» και η Λούκα ότι είναι «κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ», ο Χρυσοχοΐδης πετάει το γάντι: έβλαψε και τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ! Ρητορική αδιανόητη για κομματικό στέλεχος ώς τώρα. Ωστόσο ως προσωπική στάση είναι σαφής: σωστά ή λάθος όσα είπε, τα είπε χωρίς μισόλογα. Και προφανώς με επίγνωση ότι ανοίγει διπλή τάφρο γύρω του.

Πρώτα με τον νεοπαπανδρεϊσμό. Προς το παρόν κάνουν ότι δεν άκουσαν και απλώς αντιλέγουν ότι στη δημοκρατική διαδικασία κανείς δεν μπορεί να αποκλείει κανέναν. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά όσων ψηφίζουν. Και μετά με τα υπόλοιπα άλογα της κούρσας. Ηδη του προσάπτουν ότι αν ο Παπανδρέου είναι κάτι σαν «ιστορικό λάθος», ο ίδιος είναι «συνιδρυτής του λάθους». Ηταν έμπιστος του Σημίτη και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ το 2004 όταν δόθηκε το δακτυλίδι της διάδοχης, χωρίς διαδικασίες. Ηταν μαζί του το 2007. Και από το 2009 ως μέλος των κυβερνήσεών του, υπέγραφε ασμένως αποφάσεις που οδήγησαν στην καταστροφή που περιγράφει – μέχρι και την ατυχή ιδέα του δημοψηφίσματος.

Αυτά όμως είναι παρελθόν. Αλλωστε και οι υπόλοιποι το ίδιο έκαναν. Με την πρωτοβουλία του ο υπουργός Ανάπτυξης προσπαθεί να απενοχοποιηθεί και να πάρει κεφάλι στη διαδρομή για τη μεταπαπανδρεϊκή εποχή. Είπε δημοσίως όσα πολλοί άλλοι ψιθυρίζουν, ανάμεσα σε κολακείες προς τον πρώην πρωθυπουργό. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προσέβαλε τον Παπανδρέου. Μπορεί. Αλλά τουλάχιστον ακολούθησε αυτό που έλεγε η αγγλίδα τραγουδίστρια Σαμ Μπράουν: «Ποτέ μην προσβάλλεις κάποιον με στυλ, αν μπορείς να τον προσβάλλεις με ουσία».

«Η επανάσταση του αυτονόητου» // Προβολές // Του Γιώργου Λακόπουλου // στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :