Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Οι Γερμανοί .... [του Λευτέρη Παπαδόπουλου]

Οι περισσότεροι, στην Ευρώπη ιδίως, αλλά και στην Αμερική, μας έχουν του κλώτσου και του μπάτσου. 
Και εμάς τους πολίτες και τη χώρα μας. Λένε και γράφουν, σε όλους τους τόνους, συχνά υστερικά, πως οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ζουν με τα λεφτά των άλλων, κάνουν πολυήμερες διακοπές, ξενυχτάνε στα 


μπουζούκια, είναι πρόσωπα ανάξια εμπιστοσύνης κ.λπ. 
Σε ορισμένα απ’ αυτά, βέβαια, μπορεί να έχουν δίκιο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι επιφανείς κατά κανόνα, που υποστηρίζουν ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος χρωστάει πάρα πολλά στην Ελλάδα.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Χάρολντ Πίντερ. Προχθές κιόλας, η γαλλική «Φιγκαρό» είχε ένα πολύστηλο εγκωμιαστικό άρθρο για την πατρίδα μας. Το υπογράφουν οι καθηγητές Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Μετς, Τιερί Φορμέ και Μαρτέν Στεφένς. 
Αντιγράφω μια παράγραφο: «Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος. Χωρίς καν να επισημαίνουμε, ότι η Ευρώπη είναι αυτή που εδώ και 2.500 χρόνια έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα. Ενα χρέος αιώνιο, αφού αφορά τα θεμέλιά της».

Λένε και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό, οι δυο καθηγητές: «Αυτό που απαιτεί από εμάς σήμερα η Ελλάδα είναι να τιμήσουμε το ανεξάντλητο χρέος μας προς αυτήν καθιστάμενοι αντάξιοι των θεσμών που μας κληροδότησε: η δράση που θα αναλάβουμε δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομική».

Παρατηρώ, όπως θα παρατηρήσετε και εσείς, ότι ο Φορμέ και ο Στεφένς, δεν μιλάνε άμεσα για τους σημερινούς Ελληνες. Στο άρθρο τους γράφουν πολλά για τον Πλάτωνα, τον Θαλή, τον Πυθαγόρα, τον Αριστοτέλη, τον Ιπποκράτη, το Λύκειο, τον κήπο του Ακάδημου, την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μυθολογία κ.λπ., αλλά δεν λένε λέξη για τον Ελληνα του 2011, που είναι απελπισμένος, δεν έχει προοπτική και οι πολιτικοί του – σάρκα εκ της σαρκός του – στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τις παλιές τους μεθόδους πάντα ακολουθούν, τις πελατειακές σχέσεις έχουν για πρακτική τους.

Και αφού ήρθα στους πολιτικούς, θέλω να βγάλω το καπέλο στον υπουργό των Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, που σε ομιλία του στο Βερολίνο τά ‘χωσε χοντρά στους Γερμανούς. Που όλοι οι Ευρωπαίοι τούς βλέπουν και στέκονται προσοχή, επειδή έχουν τα φράγκα. 
Ξεχνώντας, όπως συνηθίζουν οι Γερμανοί, ότι μετά τον πόλεμο, βρέθηκαν σε οικονομικό βάραθρο και σώθηκαν χάρις στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, που ώς τότε ήταν οι εχθροί τους.

Επιθυμώ, τελειώνοντας , να βάλω στη στήλη δυο λόγια του Σικόρσκι, απ’ όσα είπε, έξω από τα δόντια, για τους Γερμανούς της Μέρκελ και του Σόιμπλε: «Ζητάμε να παραδεχτεί η Γερμανία ότι επωφελείται περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον από τις ισχύουσες ρυθμίσεις και έτσι εκείνη έχει τη μεγαλύτερη υποχρέωση για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης. 
Οπως ξέρετε καλύτερα εσείς οι Γερμανοί, δεν είσαστε τα αθώα θύματα της ασωτίας των άλλων. Κι εσείς έχετε παραβεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι τράπεζες σας επίσης ριψοκίνδυνα αγόρασαν τοξικά ομόλογα. 
Επειδή οι επενδυτές ξεπουλάνε ομόλογα χωρών που έχουν εκτεθεί και σπεύδουν προς την ασφάλεια, το κόστος δανεισμού σας είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι θα ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Λόγω του μεγέθους και της ιστορίας σας, έχετε μια ειδική ευθύνη να διατηρήσετε την ειρήνη και τη δημοκρατία στην ήπειρό μας...».

Οι Γερμανοί // ΜΑΤΙΕΣ // ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ // στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :