Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ξέμπλεξε με τις εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου ο Σαμαράς. Ουφ!

Ο χρόνος των εκλογών και η κυβερνητική συνεργασία πάντως
εξακολουθούν να διχάζουν τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα
Ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί ο χρόνος των εκλογών, ο οποίος και μετά την ανοιχτή τοποθέτηση του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής» – «δεν είμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο» – μετατίθεται πλέον και επισήμως για μετά τη 19η Φεβρουαρίου.

Χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος τάχθηκε υπέρ της 


άμεσης προσφυγής στις κάλπες – άποψη με την οποία συντάσσεται η «λαϊκή» πτέρυγα του κόμματος, ενώ στο ίδιο μοτίβο ήταν και η τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου, από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς συνδέει πλέον τον χρόνο των εκλογών με την έκβαση και ολοκλήρωση του PSI, βάζοντας έτσι μια νέα «κόκκινη γραμμή» για τις εκλογές. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πότε θα ολοκληρωθεί το εθελοντικό κούρεμα, το PSI. Από τίποτε άλλο! Εμείς όταν λέμε κάτι το εννοούμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ χθες στο «Βήμα της Κυριακής», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν είμαστε αγκαλιά με κάποιο ημερολόγιο, ούτε όμως και δεχόμαστε σκόπιμες καθυστερήσεις για κομματικούς λόγους που καθένας καταλαβαίνει».

Στελέχη της Συγγρού συνδέουν τον χρόνο των εκλογών με την ολοκλήρωση του εθελοντικού κουρέματος κατά 50% αλλά και με μια κίνηση τακτικής από πλευράς ηγεσίας: «Το κούρεμα είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα να πετύχει άμεσα βελτίωση των δημοσιονομικών της και να ελαφρύνει το χρέος από τους τόκους που πρέπει να καταβάλει το επόμενο διάστημα» τονίζει στέλεχος της ΝΔ. Κατά την ίδια πηγή, η συνεισφορά του κουρέματος είναι σημαντική όχι μόνο για την εθνική υπόθεση αλλά εξυπηρετεί κατά κάποιον τρόπο και μια μελλοντική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει δεσμευτεί να δώσει ανάσες σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες.

Στελέχη της ΝΔ εισηγήθηκαν τη «βελούδινη απεμπλοκή» από την ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου και για ακόμη έναν λόγο: η εμμονή στη συγκεκριμένη ημερομηνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικοινωνιακή ήττα την ηγεσία της ΝΔ, αφού οι εκτιμήσεις του κόμματος συνέκλιναν πως θα είναι πρακτικά δύσκολο να υλοποιηθούν το PSI και οι άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύμφωνα με άλλα στελέχη της ΝΔ όμως οι λόγοι της «βελούδινης απεμπλοκής» της ΝΔ από τη 19η Φεβρουαρίου δεν είναι μόνο οι προαναφερόμενοι, αλλά πολύ περισσότερο τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν μεν σοβαρό προβάδισμα αλλά όχι καθαρό και ισχυρό ρεύμα.

«Βελούδινη απεμπλοκή» από τις 19 Φεβρουαρίου // ρεπορταζ Μαρία Νταλιάνη // στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :