Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ

Ως καταλύτης εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η «εκρηκτική» παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η ευθεία υπόδειξή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου να αποχωρήσει από την ηγεσία.
Την ώρα που σε παρασκηνιακό επίπεδο συντελούνται έντονες διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και την 


ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η «βόμβα» που έριξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης ενδεχομένως να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κριτικές αναφορές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επισήμανσή του ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε πλέον να θέσει υποψηφιότητα μόνο σε...αποικία, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε να αιφνιδιάζεται από το δημόσιο «καταγγέλλω» του υπουργού. Οπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και στη συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το δημοψήφισμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε σχολιάσει: «Δεν βρίσκω έναν λόγο εναντίον του δημοψηφίσματος».
Οπως ανεμένετο, ο κ. Παπανδρέου δεν αντέδρασε στην επίθεση του κ. Χρυσοχοΐδη - ωστόσο η σκληρή δήλωση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη έγινε σε απευθείας συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. «Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ηθική. Ο καθένας σήμερα μπορεί να κρίνει και την προπέτεια και την αλαζονεία αλλά και την αχαριστία. Και ο ιστορικός του μέλλοντος, βεβαίως, θα κληθεί να γράψει την πραγματεία του για όλα αυτά», είπε ο κ. Καρχιμάκης στο περιστύλιο της Βουλής, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε επαναλάβει ότι συμφέροντα «λύσσαξαν να μην είναι ο Παπανδρέου πρωθυπουργός» και συνεχίζουν «θέλοντας να τον αποτελειώσουν και να τον εξαφανίσουν».
Με τη συνέντευξή του στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Ανάπτυξης - προ δεκαπενθημέρου δήλωσε ότι δικαιούται να είναι υποψήφιος - ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει το τιμόνι του Κινήματος. «Δεν μπορεί να εκπροσωπεί την παράταξη διότι ακριβώς έχει από τη μία μεριά διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είναι το ουσιώδες κεντρικό ζήτημα της αντιπροσώπευσης με τον λαό, όπως επίσης έχουν διαρραγεί και οι σχέσεις μας με τους ξένους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι εκεί ζήτημα αναξιοπιστίας», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Εκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω: «Ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος. Μόνο σε αποικία θα ήταν υποψήφιος αρχηγός με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».
Παρά τη βαρύτητα των λεγομένων του κ. Χρυσοχοΐδη τα στελέχη του
ΠΑΣΟΚ δεν τον ακολούθησαν στην οξύτητα. Η Αννα Διαμαντοπούλου από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι «διαδικασίες που αφορούν κόμματα και πρόσωπα και πρέπει και μπορούν να γίνουν. Δεν θα μεταφερθεί όμως το τοπίο των συγκρούσεων επ' ουδενί στο εσωτερικό της κυβέρνησης».
Πιο δηκτικός ο Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε ότι «μερικοί έχουμε μάθει στη ζωή μας να τιμούμε την πορεία που ακολουθήσαμε, αλλά και να ομολογούμε τα λάθη της». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να θυμίσουμε σε όσους ήταν σε ηγετικές θέσεις σε όλη αυτή τη διετία ότι βρίσκονταν στο ίδιο καράβι, με την ίδια γραμμή πορείας, ούτε σε άλλο καράβι, ούτε σε άλλη χώρα. Και ο καθένας μας οφείλει να κάνει τον δικό του απολογισμό για να κριθεί. Επίσης, μιλώντας στον Antenna, πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να διασύρεις τον μέχρι χθες ηγέτη σου ξαφνικά».

«ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ...». Εμμεση αναφορά στις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη έκανε χθες και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ζητώντας οι εσωκομματικοί διαγκωνισμοί να μη θέτουν σε αμφισβήτηση την κυβέρνηση Παπαδήμου. «Φτώχυνε το μοναστήρι, σκορπίσαν και οι καλογήροι», είπε χαρακτηριστικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ / / Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :