Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Νέο σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ στην εκπνοή της κυβέρνησης Παπανδρέου



Μέσα σε λίγες ώρες ολοκληρώθηκε από οκτώ Υπουργούς η διαδικασία έγκρισης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών την ημέρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Παπανδρέου, χωρίς μάλιστα να έχει παρασχεθεί η επιστημονική γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (!). 
Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την 


κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ζήτησε σαφείς διευκρινήσεις για τη διαδικασία από Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο αναφέρει ότι «πριν από μία βδομάδα αποκαλύφθηκε ότι στις 4.11.2011, την ημέρα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, οχτώ Υπουργοί βρήκαν τον απαιτούμενο χρόνο να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για το μέλλον όλων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών της χώρας, εγκρίνοντας το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών. 
Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, για την απόφασή τους αυτή έλαβαν υπόψη τους «την με αριθμό 26/4.11.2011 γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ)», χωρίς την οποία η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν μπορούσε να υπογραφεί».

Σημειώνει δε ότι «στις 15.11.2011 η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας», στην οποία έως σήμερα συμμετέχουν 23 Δήμοι, 1 Συνομοσπονδία, 10 Ομοσπονδίες και 62 Σύλλογοι, κατήγγειλε δημοσίως ότι η διαδικασία αυτή στην πραγματικότητα δεν έλαβε χώρα, ενώ οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που εκπροσωπούνται στο ΕΣΧΣΑΑ κατήγγειλαν ότι το ΕΣΧΣΑΑ δεν είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες έκφρασης γνώμης». Μετά τα παραπάνω, σημειώνει ότι «ο Πρόεδρός του,  Λουδοβίκος Βασενχόβεν, υπέβαλε την παραίτησή του, επειδή ακριβώς στην επίμαχη ΚΥΑ γινόταν επίκληση ανύπαρκτης «γνώμης» του ΕΣΧΣΑΑ». 
Καταγγέλλεται μάλιστα ότι οι κύριοι Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκης, Καστανίδης, Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης, Ραγκούσης, Σκανδαλίδης και Γερουλάνος βεβαίωσαν με την υπογραφή τους ότι «έλαβαν υπόψη» ένα ανύπαρκτο προαπαιτούμενο έγγραφο. Αναφέρεται δε ότι εκτός από τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, μάρτυρες των ίδιων γεγονότων υπήρξαν όλα τα μέλη του ΕΣΧΣΑΑ, ανάμεσα στα οποία, η Κεντρική Ένωση Δήμων, η Ένωση Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, το Τεχνικό, το Γεωτεχνικό, το Οικονομικό και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων και Περιφερειολόγων κ.α.»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν «υπάρχει έγγραφο έκφρασης γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών», ζητώντας μάλιστα, εάν υπάρχει, αυτό να κατατεθεί στη Βουλή.

Επιπλέον, ερωτά «για ποιο λόγο παραγκωνίστηκε η επιστημονική γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης», καθώς και εάν οι Υπουργοί προτίθενται «να εξετάσουν τις διατυπωμένες ενστάσεις όλων των σχετικών φορέων και να προχωρήσετε στην απόσυρση της ΚΥΑ». Τέλος, ερωτά «για ποιο λόγο εγκρίθηκε στις 4.11.2011, την ημέρα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, από οχτώ Υπουργούς το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών, που επηρεάζει το μέλλον όλων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών της χώρας».

Μετά την κατάθεση της παρέμβασης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Παρά την πρωτοφανώς δύσκολη οικονομική συγκυρία, παρά του γεγονότος ότι η χώρα και το σύνολο του πολιτικού συστήματος βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, οι παλιές συνήθειες και πρακτικές ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν κόβονται…»

Δεν υπάρχουν σχόλια :