Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γιατί η δραχμή χωρίς διάλυση του ευρώ σημαίνει "Κατοχή"

1) Γιατί η δραχμή με ευρώ παραμένει το χειρότερο πιθανό σενάριο...

Η εξάπλωση της κρίσης πέραν του Νότου της Ευρωζώνης και στα ομόλογα όπως της Αυστρίας και ακόμη αυτής της ίδιας της Γερμανίας δρομολογεί έκτακτες και πιθανόν ανατρεπτικές εξελίξεις.

Την τελευταία εβδομάδα ανατράπηκε το ταμπού πως τα 


γερμανικά ομόλογα αποτελούν το ασφαλέστερο καταφύγιο της Ευρώπης. Τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων ανέβηκαν απότομα και αυτά της Ελβετίας βυθίστηκαν απότομα.

Τα κεφάλαια δραπετεύουν από την ευρωζώνη και αυτό προμηνύει εξελίξεις. Βλέπε: Η κρίση χτυπάει την πόρτα της Γερμανίας...

Τα τέσσερα σενάρια για το μέλλον...

Εντός των επόμενων εβδομάδων φαίνεται πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά τόσο για την Ελλάδα όσο και την ευρωζώνη.

Ας κάνουμε μια γενική ανασκόπηση ποια είναι τα πιθανά σενάρια και τι περίπου μπορεί να σημαίνει το καθένα για τη ζωή, την περιουσία, την εργασία του μέσου Έλληνα και του μέσου λοιπού πολίτη της ευρωζώνης.

Μάλιστα θα επιχειρήσω να βαθμολογήσω με βάση υποκειμενικά φυσικά κριτήρια αξιολόγησης καθένα από τα παρακάτω σενάρια σε σχέση με τις συνέπειες στην Ελλάδα με βαθμούς από το 1 μέχρι το 5. Όπου το 1 είναι το χειρότερο σενάριο και το 5 το καλύτερο. Η μέθοδος αυτή μοιάζει απλοϊκή γιατί έχουμε να κάνουμε με πολυσύνθετες και αντιφατικές διαδικασίες. Παρά ταύτα όμως αποτελεί μια πυξίδα προσανατολισμού και έστω πρόχειρης αξιολόγησης, χρήσιμη για τον μη ειδικό αναγνώστη.

α) Διάσπαση Ευρωζώνης σε Ευρώ Βορά (ΕΥΡΩΒ) και Ευρώ Νότου (ΕΥΡΩΝ)


Οι πλεονασματικές χώρες θα αποκτήσουν ένα πολύ ισχυρότερο από το σημερινό νόμισμα που θα κάνει τις εξαγωγές πιο ακριβές π.χ. και για την Κίνα, την Ινδία και για τη νότια Ευρώπη και αυτό σημαίνει πιθανή ύφεση και αύξηση της ανεργίας...

Μοιραία στη συνέχεια οι χώρες του ΕΥΡΩΒ θα αναγκαστούν να χαλαρώσουν την αυστηρή νομισματική πειθαρχία όπως δηλ. τους ζητείται να κάνουν και τώρα εντός του ενιαίου ευρώ.

Οι ελλειμματικές χώρες του νότου που θα υιοθετήσουν το ΕΥΡΩΝ, διατηρώντας το σημερινό ευρώ για τεχνικούς λόγους, θα πληγούν από πληθωρισμό ο οποίος θα διαβρώσει μεν το χρέος, αλλά τα υψηλά επιτόκια που θα χρειαστεί να προσελκύσουν ρευστότητα για επενδύσεις θα φαλκιδεύσουν την ανάπτυξη. Σε λίγα χρόνια θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για να αποκτήσουν μια ισορροπία δηλ. πάνω κάτω αυτά που ζητούνται και τώρα εντός του ενιαίου ευρώ.

Ελλάδα και Ευρώ Νότου

α1)Η Ελλάδα εντός ΕΥΡΩΝ: Η Ελλάδα έχει το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σε ευρώ. Αν το ευρώ παραμείνει το νόμισμα του νότου (ΕΥΡΩΝ) το χρέος θα παραμείνει στο νόμισμα μας και θα διαβρωθεί από την διολίσθηση της αξίας του.

Θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους με πλάγια μέσα, αλλά θα έχουμε τα προβλήματα του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων που δεν ευνοούν την ανάπτυξη όπως και ο υπόλοιπος νότος έναντι του οποίου επίσης υστερούμε σε ανταγωνιστικότητα. ( Βαθμοί 3)
Α2) Η Ελλάδα εκτός ΕΥΡΩΝ: Η Ελλάδα δεν καταφέρνει να μείνει ούτε στο ΕΥΡΩΝ και επιστρέφει στη νέα δραχμή. (Βαθμοί: 1,5 )
β) Διάλυση Ευρωζώνης και επιστροφή σε εθνικά νομίσματα

Οι επιπτώσεις του σεναρίου αυτού θα είναι τεκτονικές όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για την παγκόσμια οικονομία.

Η επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο θα οδηγήσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση μεγαλύτερη από την φυγή σε ένα ευρώ του Βορρά (ΕΥΡΩΒ).

Οι νότιες χώρες θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν με το ΕΥΡΩΝ σε μεγαλύτερη κλίμακα. Γεωπολιτικά και γεωοικονομικά ο ρόλος τους θα μειωνόταν απέναντι σε οικονομίες όπως των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας κλπ. Θα αυξάνονταν επίσης οι πιθανότητες για έναν ευρωπαϊκό πόλεμο, όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο Πολωνός πρωθυπουργός...

Επιστροφή στη δραχμή χωρίς ευρώ

Για την Ελλάδα αυτό δεν θα ήταν το χειρότερο σενάριο, αφού η απουσία του ευρώ θα μετέτρεπε το χρέος της σε εθνικό νόμισμα οπότε η αξία του θα μειωνόταν ραγδαία ανάλογα με την υποτίμηση της νέας δραχμής. Φυσικά θα υπήρχε υψηλός πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια, πράγματα απαγορευτικά για την χρηματοδότηση ανάπτυξης. Θα αυξάνονταν οι πιθανότητες δορυφοροποίησης της χώρας στη ζώνη της τουρκικής λίρας, στο βαθμό που η Τουρκία προηγείται των μεταρρυθμίσεων και έχει καταφέρει να στήσει παραγωγική υποδομή. (Βαθμοί 2,5 )

γ) Διατήρηση του ενιαίου ευρώ

γ1) Επιστροφή στη δραχμή με ευρώ: Είναι το χειρότερο από τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα. Το σενάριο αυτό θα έφερνε στην Ελλάδα στην μοίρα των ανατολικών χωρών μετά την πτώση της σοβιετίας. (Βαθμοί 1 )

Το χρέος θα παρέμενε σε ευρώ και θα αυξάνονταν ανάλογα με την υποτίμηση ή τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της δραχμής. Όπερ, σημαίνει στάση πληρωμών και αλβανοποίηση της χώρας σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εμπορικές της συναλλαγές. Ήτοι, εισαγωγές των απαραιτήτων μόνο με μετρητά σε σκληρό συνάλλαγμα. Κοινωνικές αναταραχές, χάος και εγκληματικότητα.

Πολλές επιχειρήσεις που χρωστάνε σε ευρώ και δεν εισπράττουν σε σκληρό συνάλλαγμα θα χρεοκοπούσαν. Όσες έχουν εξαγωγές ή θυγατρικές στο εξωτερικό θα μετανάστευαν εκεί όπου οι συνθήκες θα ήταν πιο ομαλές.

Για να καταλάβουμε τι θα συνέβαινε αρκεί να υπολογίσουμε πως οι μισθοί θα πληρώνονταν σε δραχμές που κανένας δεν θα ήθελε να έχει ή να αποταμιεύει σε αυτές. Η παρουσία του ευρώ που έχουν κρύψει οι πολίτες ή φυγαδεύσει στο εξωτερικό θα δημιουργούσε δυο κοινωνίες. Η μία που θα αντιπροσώπευε μικρό ποσοστό θα είχε ευρώ αποθηκευμένα και θα συναλλάσσονταν με αυτά και η άλλη με δραχμές με τις οποίες ελάχιστα θα μπορούσε να κάνει.

Οι μπακάληδες, οι γιατροί (ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία κλπ.) θα απαιτούσαν να πληρωθούν σε ευρώ όπως έγινε στις σοβιετικές χώρες μετά την πτώση του τείχους. Υπήρχε βέβαια και κατά την διάρκεια του σοβιετικού καθεστώτος με τη μαύρη αγορά του δολαρίου αλλά αυτή πήρε καθολικές διαστάσεις στην πτώση της σοβιετίας.

Όσοι έχουν επισκεφθεί την Κούβα θα έχουν προσέξει πως υπάρχουν δυο κοινωνίες. Η μία που έχει πρόσβαση στους τουρίστες και την μαύρη αγορά του δολαρίου και του ευρώ ή του επίσημου εθνικού νομίσματος για τους τουρίστες που έχει αξία και η υπόλοιπη κοινωνία που πληρώνονται με ένα νόμισμα με το οποίο δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα και ζουν με δελτίο, όπως εμείς στην κατοχή.

Μοιραία λοιπόν αυτό το σενάριο προβλέπει δελτίο στα καύσιμα αλλά και στα τρόφιμα πολύ πιθανόν. Ουσιαστικά μιλάμε για συνθήκες που θα μοιάζουν με αυτές στο τέλος του τελευταίου πολέμου και τις αρχές της δεκαετίας του ’50 σε μια μεταμοντέρνα εκδοχή. Τότε το ρόλο που θα παίζει τώρα το Ευρω τον έπαιζε η χρυσή λίρα.

Η επιστροφή τώρα στη δραχμή δεν σημαίνει πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως ήταν πριν την είσοδο στο ευρώ. Αυτό είναι που δεν αντιλαμβάνονται οι οπαδοί αυτής της άποψης που ερμηνεύουν το φαινόμενα λογιστικά και όχι με βάση τον ψυχολογικό πανικό της κοινωνίας.

γ2) Διατήρηση της Ευρωζώνης και παραμονή της Ελλάδας εντός αυτής
Θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί η εσωτερική υποτίμηση που είναι επώδυνη. Θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας και ενδεχομένως όσο υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κατάρρευσης της χώρας και εξόδου από το ευρώ, κίνδυνος για ελλείψεις στα ράφια και προβλήματα στις εισαγωγές καυσίμων.

Κλειδί παραμένει η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η αποφυγή οχλοκρατικών εκδηλώσεων που φοβίζουν τους τουρίστες επισκέπτες και τους ξένους επενδυτές. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα προσελκύσει επενδύσεις. Σημαντικό ρόλο σ΄αυτό θα παίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο «Μάρσαλ». Εξαιτίας του σχεδίου αυτού γα επενδύσεις και του δανειακού πακέτου αλληλεγγύης η βαθμολογία είναι η καλύτερη όλων των σεναρίων, αρκεί να υπάρξει σύντομα παρέμβαση της ΕΚΤ κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό πλέον. Απλά οι βόρειοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. (Βαθμοί 3,5)

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η Ελλάδα για να παραμείνει στο ευρώ πρέπει να αλλάξει άρδην σαν κοινωνία, σαν δημόσια διοίκηση και σαν οικονομία. Η ευρωζώνη θα την δεχτούν μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις και δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν και χωρίς την Ελλάδα.

Αυτό για τους ανθρώπους της εργασίας και της αξιοκρατίας είναι θετικό παρά τις δυσκολίες προσαρμογής που προϋποθέτει.

Για τους φοροφυγάδες, τους αργόμισθους του δημοσίου, τους συνδικαλιστές που δεν εργάζονται και τους επιχειρηματίες της διαπλοκής δεν είναι καλή εξέλιξη.

Όσο το μπλοκ της παρασιτοκρατίας θα παραμένει ισχυρό, ελλείψει ενιαίου μετώπου που θα εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας, το χειρότερο σενάριο της δραχμής θα παραμένει ανοιχτό.

Για μια σύνοψη των πιθανών σεναρίων σε πίνακα βλέπε: Αξιολόγηση όλων των πιθανών σεναρίων.

2) Στις αγορές αρέσουν τα στοιχήματα...

Οι αγορές της Ευρώπης μαζί και η δικιά μας τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουν να προεξοφλήσουν κάποιο από τα παραπάνω σενάρια.

Οι ειδήσεις θα συνεχίζουν να είναι άλλοτε αρνητικές και άλλοτε θετικές και αυτό θα έχει σαν συνέπεια απότομες διακυμάνσεις.

Κατά μέσο όρο σε βάθος χρόνου θα δείχνουν ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο πιστεύουν οι αγορές.

Πιο πιθανό σενάριο η στήλη εκτιμά την ανάληψη ρόλου από την ΕΚΤ και την δημιουργία πλαισίου για την έκδοση ευρωομολόγου. Αυτό θα είναι θετικό μήνυμα για τις αγορές.

Θα χρειαστεί βέβαια να υπάρξει κοινό υπουργείο οικονομικών και μετεξέλιξη της ευρωζώνης σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Αυτό εκτός από χρόνο θα χρειαστεί και να πειστούν οι λαοί του βορρά για να αποβάλουν τις φοβίες και προκαταλήψεις για τους νότιους, όπως και αντίστροφα...

Το τραγικό θα είναι να μείνει η Ελλάδα εκτός αυτών των εξελίξεων οπότε η καταστροφή θα είναι τέτοια που το χρηματιστήριο θα είναι το λιγότερο που μας ενδιαφέρει...

Η παρουσία του Λουκά Παπαδήμου στο τιμόνι της χώρας αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση σε αυτή τη συγκυρία. Το ζήτημα είναι αν το σύστημα της κομματοκρατίας και του λαϊκισμού θα του επιτρέψει να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ήδη απολαμβάνει τα πρώτα «εύσημα» από τα «υπόγεια» του δημόσιου πολιτικού βίου.

Αρνητικό μήνυμα είναι επίσης πως ένας από τους νέους υπουργούς επανεξετάζει το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί και την εφεδρεία στο υπουργείο του. Τουτέστιν, τα πρώτα συμπτώματα ενός θλιβερούς προεκλογικού λαϊκισμού...

Η δε αριστερά πανηγυρίζει γιατί το σύστημα της παρασιτοκρατίας του δημοσίου αναζητεί καταφύγιο στις τάξεις των ψηφοφόρων της. Για άλλη μια φορά περνά την ατυχία της για τύχη λόγω περιορισμένου διανοητικού βεληνεκούς.

Στην περίοδο της Χούντας π.χ. είχε περάσει την τύχη της για ατυχία...

3) Και οι Γερμανοί φοροδιαφεύγουν...

Κε Στούπα καλησπέρα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες επαγγελματίες του χώρου της υγείας, επισκέφτηκα την μεγαλύτερη έκθεση Ιατρικών αναλωσίμων διεθνώς, MEDICA 2011 Dusseldorf, Germany.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι σε όποιο σημείο πώλησης καφέ/σνακς κλπ (μέσα και έξω από την έκθεση) δεν έδιναν απόδειξη για την αγορά, παρόλο που υπήρχε ταμειακή μηχανή και όταν τους ζητούσα μια, η δυσφορία τους ήταν μεγάλη!!! Σε συγκεκριμένο μάλιστα σημείο, υπήρχε ουρά άνω των 50 ατόμων για να πάρουν καφέ και οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης καφετερίας εξέδωσαν απόδειξη ταμειακής μόνο σε μένα και αφότου το ζήτησα 2 φορές!!!!!! Επειδή από την αρχή της επίσκεψης μου είχα καταλάβει το τι γίνεται παρατηρούσα συνεχώς την μέθοδο τους.

Το ίδιο και στον κεντρικό σταθμό τρένων του Dusseldorf όπου σε καφετερία του σταθμού ο μόνος που έλαβα απόδειξη ήμουν εγώ (και καλά καταλάβατε, αφότου ζήτησα μια!!!!)

Το καλύτερο όμως όλων είναι όταν σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο του Dusseldorf, αγόρασα μια θήκη για το κινητό μου. Ο Έλληνας υπάλληλος ήταν ο μόνος ο οποίος με ρώτησε εάν θα ήθελα να μου εκδώσει μια απόδειξη αγοράς.

Προς μεγάλη μου έκπληξη επίσης ήταν το γεγονός ότι οι κάποτε συντηρητικοί Γερμανοί (επισκέπτομαι την Γερμανία πάνω από 15 χρόνια) έχουν αρχίσει να γλεντούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όταν κάποτε μετά τις 8-9 το βράδυ δεν υπήρχε ψυχή ακόμα και στα πιο πολυσύχναστα μέρη. Το συγκεκριμένο είναι άσχετο με την περίοδο της έκθεσης διότι επισκέπτομαι συνεχώς την Γερμανία και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την "επιστροφή στο σπίτι από διασκέδαση" από τις 21:00 στις 02:00.

Για να είμαι ειλικρινής ένιωσα σαν την Ελλάδα του 2004-2009.

Μήπως έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την Γερμανία; Άλλωστε η φοροδιαφυγή από ό,τι φαίνεται κρατάει καλά στο "πρότυπο" της Ευρωπαϊκής φορολογικής συνείδησης!!!!

Και όπως σχολίασε ένας πολύ καλός φίλος και συνάδερφος, οι Γερμανοί είναι πλέον στον "σωστό" δρόμο...

Η επιστολή μου αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση "αντίποινο" των όσων οι Γερμανοί πολιτικοί αναφέρουν για εμάς. Και ειλικρινά με όσους Γερμανούς συναναστρέφομαι, κανένας δεν έχει κάποιο κακό λόγο για τους Έλληνες ή την Ελλάδα παρά μόνον συνήθως για τους πολιτικούς μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός Γερμανού Δ/ντή Πωλήσεων μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, ο οποίος μου είπε (προς μεγάλη μου έκπληξη) ότι οι Γερμανοί κάνουν ό,τι και οι πιτσιρικάδες. Πότε δεν τα βάζουν με ίσους ή μεγαλύτερους γιατί μπορεί να χάσουν. Τα βάζουν πάντοτε με μικρότερους και αδύναμους ώστε να εξασφαλίζουν την νίκη.

Σε περίπτωση ανάρτησης του email μου στο διαδίκτυο, παρακαλώ το όνομα μου να εμφανιστεί ως Σ.Τ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σ. Τ.

4) Πιθανές βιβλικές καταστροφές...
Κύριε Στούπα,

Στο παρακάτω link, υπάρχει μία ιδιαίτερα καλή ανάλυση της ευρωπαικής κρίσης χρέους με την ματιά ενός Αμερικάνου του John Mauldin.

http://greedandmoney.blogspot.com/2011/11/john-mauldin.html .

Πολύ φοβάμαι ότι αυτά που γράφει ο αναλυτής, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνετε εσείς και αρκετοί από εμάς τους αναγνώστες, αργούν να τα αντιληφθούν με την απαιτούμενη ταχύτητα οι Γερμανοί που έχουν την μπάλα στα χέρια τους.

Πιθανό "σκάσιμο" της Νότιας Ευρώπης θα έχει επιπτώσεις πραγματικά "βιβλικού" χαρακτήρα στον κόσμο.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά όποιος έχει το ένστικτο του trader, ίσως βλέπει και ευκαιρίες (ιδιαίτερα στις αμερικάνικες τράπεζες) σε ορίζοντα ενός με τρία έτη.

Φιλικά
Θωμάς Παπαπολύζος


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :