Για την πορεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας:
Όταν ξεκινάς μια καινούργια πολιτική προσπάθεια σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών είναι δύσκολο.
Αλλά σήμερα, ένα χρόνο μετά, κάνοντας τον απολογισμό, έχουμε 180 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και 17.000 μέλη, έχουμε θέσεις που νομίζω ότι έπιασαν τόπο, διότι με καθυστέρηση μεν, αλλά νομίζω ότι υλοποιούνται κάποια από αυτά που λέμε. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, ως μια
κεντρομόλος ανατρεπτική πολιτική δύναμη.
Πάμε για ένα ποσοστό που δεν θα είναι καθόλου αμελητέο και νομίζω ότι θα δικαιωθούμε, διότι υπάρχει συνεχής αύξηση νέων ανθρώπων που έρχονται στη Δημοκρατική Συμμαχία και ανθρώπων της δουλειάς που δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα και την παλιά λογική της πολιτικής. Έτσι βλέπουμε τον εαυτό μας στη ΔΗΣΥ: ως μια γέφυρα για να μπουν στην πολιτική νέοι άνθρωποι, με νέες και ξεκάθαρες απόψεις. Που να λένε αλήθειες και να μη δημαγωγούν.
Για το λόγο που η ΔΗΣΥ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου:
Δεν θα ήθελα να δω ένα στέλεχος της ΔΗΣΥ να είναι το 50ο στέλεχος αυτής της κυβέρνησης. Αν η κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση 15 ανθρώπων, όπως του κ. Μόντι, ναι. Επειδή όμως η ΔΗΣΥ ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που μίλησε ανοιχτά γι’ αυτά τα θέματα και νομίζω ότι ήμουν και η πρώτη που είπε καθαρά το όνομα του κ. Παπαδήμου ως ενός ανθρώπου τον οποίο θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε, θα ερχόμουν σε πολύ δύσκολη θέση εάν μου είχε ζητηθεί (να συμμετάσχω στην κυβέρνηση). Αλλά ευτυχώς φρόντισε ο κ. Σαμαράς να το θεωρήσει casus belli και έτσι φρόντισε να με βγάλει από τη δύσκολη θέση και έτσι είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Για να είμαστε καθαροί – και θέλω να το τονίσω – η ΔΗΣΥ δεν λέει και ξε-λέει και δεν κάνει πολιτικές κωλοτούμπες. Είπαμε από την αρχή ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση και να ξεκαθαριστεί αυτή η πολιτική προς τους πολίτες και γι’ αυτό επιμένουμε και σήμερα, διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί. Και γι’ αυτό θα στηρίξουμε αυτήν την κυβέρνηση, ανιδιοτελώς και είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χωρίς να έχει κάποιο μέλος της σ’ αυτήν.
Για το λόγο που εκτιμά ότι ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε τη συμμετοχή της ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση:
Μου είναι πολύ δύσκολο να μπω στη λογική Σαμαρά, οπότε μη με βάζετε σ’ αυτήν. Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ασκούμε πολιτική.
Για την απαίτηση των εταίρων για έγγραφες δεσμεύσεις και την άρνηση του κ. Σαμαρά να συναινέσει:
Με ενοχλεί πολύ αυτή η εμμονή από τους Ευρωπαίους. Δεν είναι προσβλητικό, γιατί το έκαναν και με την Πορτογαλία και με την Ιρλανδία, για να είμαστε ξεκάθαροι. Με ενοχλεί όμως και οφείλεται στην αναξιοπιστία των ελληνικών κομμάτων. Για να είμαι σαφής: ο κ. Παπανδρέου πάει στην Σύνοδο Κορυφής, υπογράφει – και ξέρουμε ότι οι αποφάσεις οι ευρωπαϊκές ήταν ομόφωνες – και γυρίζει στην Ελλάδα και ζητάει δημοψήφισμα. Και παθαίνουν οι Ευρωπαίοι ταραχή. Σου λένε, δεν είναι δυνατόν να πας και μετά να θέτεις σε αμφισβήτηση τη συμφωνία. Ο δε κ. Σαμαράς είχε σηκώσει επί δύο χρόνια το αντιμνημονιακό λάβαρο κατά της Ευρώπης εναντίον της δανειοδότησης της χώρας κτλ., με διέγραψε για το Μνημόνιο επειδή το ψήφισα και τώρα έρχεται και ψηφίζει τα πάντα, κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας γι’ αυτό το πράγμα και σου λένε οι Ευρωπαίοι, βεβαίωσέ μας ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσεις αύριο.
Υπάρχουν δύο πράγματα: κάνεις πολιτική για τον εθνικό στόχο ή κάνεις πολιτική για εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια; Εάν κάνεις πολιτική για τον εθνικό στόχο, οφείλεις να έχεις το θάρρος να πεις ότι θα ακολουθήσεις αυτήν την πολιτική, την υπογράφεις κτλ. Εμένα, αν με ρωτήσετε, αυτήν την πολιτική λέω επί δύο χρόνια και την υποστηρίζω και γι’ αυτό δέχομαι να υπογράψω και οτιδήποτε. Εάν διαφωνώ με την πολιτική που υποστηρίζω, βεβαίως πάλι έχω υποχρέωση να βγω και να πω ότι διαφωνώ με αυτήν την πολιτική, μπορώ να κάνω και χωρίς τα λεφτά σας, τα 8 και τα 130 δις, και να πορευτώ αναλόγως. Αλλά εδώ χρειάζεται ξεκάθαρες κουβέντες ο κόσμος. Δεν θέλει πλέον ζιγκ-ζαγκ και εσωτερικά επικοινωνιακά παιχνίδια.
Για την αλλαγή πολιτικής που ζητεί η Ν.Δ. μετά τις εκλογές:
Όταν εφαρμόζεται μια λάθος πολιτική, κάνεις τα πάντα για να την αλλάξεις. Υπογράφεται ο προϋπολογισμός τώρα που κατατέθηκε στη Βουλή και από τον κ. Μουρμούρα, σύμβουλο του κ. Σαμαρά. Εκεί, γιατί δεν γίνεται μια παρέμβαση που εμείς ως ΔΗΣΥ την κάναμε ήδη από το Μεσοπρόθεσμο και πήγαμε στην Ευρώπη και τους παρουσιάσαμε ένα άλλο Μεσοπρόθεσμο; Γιατί δεν γίνεται και πρέπει να περιμένουμε πέντε μήνες να τελειώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και να κάνουμε αυτήν την παρέμβαση; Νομίζω ότι συμφωνεί σ’ αυτό και η Ν.Δ., αλλά γιατί το κάνουμε; Περιμένουμε δηλαδή να περπατήσουμε στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη αύριο το πρωί και να κάνουμε απολογισμό της καταστροφής;
Για το χρόνο των εκλογών και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου:
Ο βίος αυτής της κυβέρνησης θα εξαντληθεί με την οριστική εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, η οποία δεν είναι πιθανόν να έχει οριστικοποιηθεί ως τις 19 Φεβρουαρίου. Πιθανόν να χρειαστεί κανένα μήνα παραπάνω, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου