Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Περιορισμούς στις «δυτικές» κοινωνικές επιστήμες επιβάλλει το Ιράν

Τεχεράνη, Ιράν
Η Τεχεράνη επιβάλλει περιορισμούς στην πανεπιστημιακή διδασκαλία 12 κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, οι οποίες κρίθηκε ότι βασίζονται στον δυτικό τρόπο σκέψης και είναι επομένως ασύμβατες με τα ισλαμικά πιστεύω. ..............

................Η λίστα περιλαμβάνει το δίκαιο, τη φιλοσοφία, τη διοίκηση επιχειρήσεων, την ψυχολογία, τις πολιτικές επιστήμες και τα δύο αντικείμενα που προβληματίζουν περισσότερο τη συντηρητική ιρανική ηγεσία -τις γυναικείες σπουδές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το περιεχόμενο των σημερινών μαθημάτων σε αυτά τα 12 αντικείμενα δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τις θεμελιώδεις θρησκευτικές αξίες. Τα αντικείμενα αυτά βασίζονται σε δυτικές σχολές σκέψεις» δήλωσε στο ραδιόφωνο ο Αμπολφάζλ Χασάνι, ανώτατος αξιωματούχος για θέματα Παιδείας.

Όπως εξήγησε ο Χασάνι, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει έως και το 70% της ύλης σε αυτά τα μαθήματα, ενώ τα πανεπιστήμια απαγορεύεται να ιδρύσουν νέα τμήματα στα 12 επίμαχα γνωστικά αντικείμενα.

Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται μετά τα περυσινά σχόλια του Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε ότι οι εν λόγω πανεπιστημιακές σπουδές μπορούν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση της θρησκείας και πρέπει να επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, αναφέρει το Associated Press, περίπου δύο εκατομμύρια από τα τριάμισι εκατομμύρια φοιτητών στο Ιράν σπουδάζουν κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι φοιτητές έπαιξαν κεντρικό ρόλο στα επεισόδια που ακολούθησαν τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές το 2009.

Τρία χρόνια νωρίτερα, δεκάδες φιλελεύθεροι ακαδημαϊκοί εξαναγκάστηκαν σε συνταξιοδότηση, γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών φοιτητών.

Το 1980, το Ιράν έκλεισε τα πανεπιστήμια για δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τους φοιτητές που δραστηριοποιούνταν ως μέλη πολιτικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :