Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Σε έξαρση οι ζωοκλοπές στην Κρήτη.

Περισσότερα από 4.000 αιγοπρόβατα άλλαξαν χέρια το 2010. Ελάχιστες οι καταγγελίες στην αστυνομία.
Σε έξαρση βρίσκεται από τις αρχές του καλοκαιριού η ζωοκλοπή στο Νομό Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Νομού έχουν πέσει θύματα ζωοκλεφτών τουλάχιστον έξη κτηνοτρόφοι. Από την αρχή του 2010 υπολογίζεται πως έχουν κλαπεί περισσότερα από 4.000 αιγοπρόβατα, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου κ. Κώστα Καράντζη «έξαρση παρατηρείται στην περιοχή του Αγ.Θωμά, του Ρουκανίου, σε περιοχές που ..........
.............
παλαιότερα η συχνότητα ήταν μικρότερη καθώς υπήρχαν άλλες κοινωνικές ανοχές. Σε αυτή την περιοχή έχουν κλαπεί περισσότερα από 1.000 αιγοπρόβατα σε διάστημα δύο μηνών». Δυστυχώς μόνο μια ζωοκλοπή έχει καταγγελθεί στις αστυνομικές αρχές και αυτό όχι γιατί υπάρχει κάποια «οmerta» (Νόμος της σιωπής), αλλά γιατί τα θύματα των ζωοκλεφτών προσπαθούν να πάρουν πίσω τα κλεμμένα αιγοπρόβατα ή μέρος αυτών, με την παρέμβαση κοινών γνωστών.
«Άμεσος στόχος των κτηνοτρόφων είναι εάν μπορούν να ξεμπερδέψουν κάτι από την περιουσία τους γιατί αυτά τα ζώα αποτελούν το παραγωγικό τους κεφάλαιο, το ψωμί των παιδιών και της οικογένειάς τους» επισημαίνει ο κ.Καράντζης διευκρινίζοντας πως «η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας φαίνεται κυρίως εάν εντοπιστεί η απώλεια των ζώων την ίδια βραδιά, όπου μπορούν με μια κινητοποίηση - και αυτό έχει συμβεί πολλάκις – να εντοπίσουν τα κλοπιμαία. Εάν όμως η κλοπή αποκαλυφθεί το πρωί και αυτά έχουν καταλήξει στον προορισμό τους, επιδιώκεις με την κλασσική μέθοδο του «ρωτήματος», δηλαδή του παραδοσιακού «ρωτήματος» να μάθεις κάτι και να γυρίσεις κάποια πίσω. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει αυτή η σιωπή και όχι γιατί κάποιοι φοβούνται να καταγγείλουν αυτούς που κατέστρεψαν την ζωή τους».
Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σε ολόκληρη την χώρα καταγγέλθηκαν 528 περιστατικά ζωοκλοπών από τα οποία, τα 105, δηλαδή περίπου το 20%, αφορούσαν μόνο στην Κρήτη. Η έξαρση του φαινομένου φαίνεται από το ότι, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. καθόλη την διάρκεια του 2009 καταγγέλθηκαν 715 περιπτώσεις ζωοκλοπών σε ολόκληρη την χώρα, από τις οποίες οι 195 (27%) αφορούσαν μόνο στην Κρήτη. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2008 ήταν : 512 καταγγελθείσες ζωοκλοπές σε ολόκληρη την χώρα από τις οποίες οι 99 (19%) στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :