Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Τα παιδιά ''γνωρίζουν'' τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις 11 Οκτωβρίου αρχίζει και πάλι η εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά Δημοτικού και προσχολικής ηλικίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η επιτυχία που σημείωσαν τα προγράμματα αυτά που λειτούργησαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2008, επιβάλλει τη συνέχισή τους ώστε το .........

......... σπίτι του Βενιζέλου στη Χαλέπα να συνεχίσει να αποτελεί χώρο χαράς, έμπνευσης και γνώσης.»

Για τη σχολική χρονιά 2010-2011 θα λειτουργήσουν τα ακόλουθα προγράμματα:

«Στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου» για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού.

Συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών για το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, την πορεία του στο χρόνο, το ρόλο του στο χθες, το σήμερα και το αύριο αλλά και για τον άνθρωπο επαναστάτη, διπλωμάτη, πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο.

«Στη Χαλέπα μια φορά» για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού.

Τα παιδιά γνωρίζουν τη συνοικία της Χαλέπας μέσω της ιστορίας και των τεχνών, συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και ευαισθητοποιούνται απέναντι στην παράδοση και στην ιστορία του τόπου.

«Μαθαίνω παίζοντας» για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη Δημοτικού.

Μέσα από παιχνίδια σχεδιασμένα γύρω από τα ιστορικά αντικείμενα της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου οι μαθητές συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του, προσεγγίζουν την έννοια του Μουσείου, τους σκοπούς ενός Μουσείου, αντιλαμβάνονται την αξία των συλλογών και ετοιμάζουν την δική τους ιστορία εμπνευσμένοι από τα εκθέματα του σπιτιού της Χαλέπας.

«Μια φορά και ένα καιρό ήταν ενας μικρός που έγινε πολύ μεγάλος» για νήπια, (από 4, 5 χρόνων) και για Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη Δημοτικού.

Μέσα από παραμύθι δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να έχουν μία επαφή με το σπίτι του στη Χαλέπα, να ταξιδέψουν σε άλλες εποχές με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, μία τελείως διαφορετική προσέγγιση, μέσα από τα συναισθήματα.

Σε σχέση με ιστορικές επετείους και ιστορικούς τόπους που συνδέονται με τη ζωή και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθούν για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τα ακόλουθα προγράμματα:

«Τι έγινε το 1897 στο Ακρωτήρι, τι έγινε 1905 στο Θέρισο, στο σπίτι στις Μουρνιές».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και έχουν άμεση σχέση με την ύλη των μαθημάτων της κάθε τάξης ή αποτελούν συμπλήρωμα αυτής.
Στην ανακοίνωση του ιδρύματος επισημαίνεται ότι «οι δάσκαλοι που ενδιαφέρονται να συμμετέχει η τάξη τους σε κάποιο από τα προγράμματα του Ιδρύματος, μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ρία Μαρκουλάκη, στα τηλ. 28210, 56008, 51555, 51556.

Η συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.

Τόπος διεξαγωγής των προγραμμάτων είναι το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :