«Μην το παρακάνεις» είναι η οργισμένη αντίδραση πολλών βουλευτών της ΝΔ που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί από τον κ. Σαμαρά για την απόφασή του να αναφερθεί δημόσια με απαξιωτικό τρόπο για τον κ. Ρουσόπουλο. Η κίνηση αυτή θεωρείται από ακραιφνείς «καραμανλικούς» «κήρυξη πολέμου» και επεσήμαιναν με έμφαση ότι από τον κ. Καραμανλή δεν «λείπει η σωφροσύνη».
Με αυτή την αναφορά η «καραμανλική» πτέρυγα έδειξε σαφώς πως δεν επικροτεί την επιλογή του κ. Σαμαρά, αφού θεωρεί ότι είναι «αυτοκαταστροφική». «Δεν μπορεί την ώρα που το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, μετά την κατάθεση Μαντέλη, εμείς να γυρίζουμε ξανά στην εσωστρέφεια με μια ανεξήγητη κίνηση» σημείωναν χαρακτηριστικά. Παράλληλα ορισμένα στελέχη που συνάντησαν πρόσφατα τον κ. Καραμανλή έλεγαν ότι «παρά την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, η ισχυρότερη ομάδα είναι... αυτή των “καραμανλικών” και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν στη Ρηγίλλης» .
Οργανώνει την άμυνά του
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση, παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας και σιωπηλός το «κίνημα» των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ να βάλλουν σχεδόν καθημερινά εναντίον του για τη στάση που τηρεί. Παρά το γεγονός ότι και ο κ. Σαμαράς του έχει στείλει έμμεσα μηνύματα, μέσω των δημόσιων τοποθετήσεών του, να βγει και να μιλήσει, επιμένει στην εκκωφαντική σιωπή, που αποτελεί- κατά ομολογία κορυφαίων κομματικών παραγόντων- «τροχοπέδη» για την ανάκαμψη του κόμματος.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον κ. Καραμανλή, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες αρχίζει να οργανώνει πλέον σιγά σιγά την άμυνά του στις επιθέσεις που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο από επικριτές του κυρίως εντός της ΝΔ. Η κραυγή απόγνωσης των νεοδημοκρατών «βγες να μιλήσεις και να υπερασπιστείς το έργο σου» αντηχεί σε όλο το νεοδημοκρατικό σύστημα, ενώ κυριαρχεί η κατηγορία πολλών βουλευτών της ΝΔ ότι ο τέως πρωθυπουργός «κρύβεται» και αποφεύγει να «απολογηθεί» για τα πεπραγμένα της περιόδου 2004-2009.
Η πρόσφατη ονομαστική γιορτή του κ. Καραμανλή ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο να μετρήσει τους φίλους του, αφού δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα και συναντήθηκε με αρκετούς «τολμηρούς» που πέρασαν την είσοδο του πολιτικού του γραφείου. Ολοι σχεδόν του επεσήμαναν την ανάγκη να βγει και να μιλήσει δημόσια και να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταμαρτυρούν.
Ακουσε τους πάντες με προσοχή, αλλά δεν τους απάντησε ευθέως τι θα κάνει και κυρίως πώς θα το κάνει. Από τη γενικότερη συζήτηση όμως κατάλαβαν ότι ο τέως πρωθυπουργός έχει αναθεωρήσει τη στάση του και, όπως κατάλαβαν, πλέον είναι «μονόδρομος» για τον ίδιο να τοποθετηθεί, απλώς αναζητείται το κατάλληλο χρονικό σημείο, αν και όλα μπορεί να αλλάξουν και πάλι μετά την προχθεσινή κίνηση του κ. Σαμαρά.
Η συσπείρωση των καραμανλικών
Ηημέρα της γιορτής του κ. Καραμανλή ανέδειξε και μια άλλη πτυχή που δεν είχε διαγνωστεί το τελευταίο διάστημα: τη συσπείρωση των «καραμανλικών».
Το υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι η προϊσταμένη της Διευθύνσεως Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη ενέπλεξε τους πρώην υπουργούς κκ. Ευ. Μπασιάκο , Αλ. Κοντό και Θ. Ρουσόπουλο, αλλά και τον τότε διευθυντή του τέως πρωθυπουργού κ. Ι. Αγγέλου. Αυτό προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση των καταγγελλομένων και έδειξε την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του «καραμανλικού» συστήματος.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στο γραφείο του κ. Καραμανλή, καθώς αρκετοί πρώην υπουργοί τον επισκέπτονται και συνομιλούν επί ώρα μαζί του, ενώ σταθερά κοντά του καθημερινά είναι ο επί χρόνια φίλος του κ. Αγγέλου και ο βουλευτής και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, ο οποίος τον ενημερώνει καθημερινά για το τι γίνεται στη Βουλή και στα ΜΜΕ.
Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο κ. Καραμανλής είναι να τοποθετηθεί σε θεσμικό επίπεδο, είτε στη Βουλή, είτε στο ανώτατο κομματικό όργανο που είναι το συνέδριο της ΝΔ στο τέλος Ιουνίου. Η πρώτη απορρίφθηκε υπό τον φόβο μήπως υπάρξει ομάδα βουλευτών που κατά τη διάρκεια που θα μιλάει ο κ. Καραμανλής επιχειρήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις με φωνές και αποδοκιμασίες. Η δεύτερη περίπτωση, αν και ακόμη εξετάζεται, «τρομάζει» τη Ρηγίλλης καθώς, όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα στρέψει τα φώτα στον κ. Καραμανλή και θα χαλάσει τη «φιέστα» της ανανέωσης που σχεδιάζει η ηγεσία.
Ετοιμάζεται να μιλήσει
Ο. κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κλίνει προς την επιλογή να παραχωρήσει μια εφ΄ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη για να προετοιμάσει την άμυνά του εν όψει της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, στην οποία είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να καταθέσει.
Η επιλογή της συνέντευξης θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη λύση από πολλούς συνομιλητές του, αφού θα δώσει την ευκαιρία μιας ελεύθερης συζήτησης με τον δημοσιογράφο και θα υπάρχει η ευκαιρία διευκρινίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή για το περιεχόμενο της τοποθέτησής του, αλλά τονίζεται ότι με τη συνέντευξη θα επιχειρηθεί να αλλάξει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη για τον ίδιο και την πολιτική του. «Πλέον το θέμα είναι το πότε θα γίνει η παρέμβαση, πού θα γίνει και πώς, και κυρίως τι θα πει» έλεγε στενός συνεργάτης του και για να πείσει ότι δεν έχει γίνει καμία προεργασία για το τι θα πει ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξή του τόνιζε: «Δεν έχει γράψει γραμμή έως τώρα».
Οι «πιστοί» συνομιλητές του τέως
Το κατώφλι του γραφείου του κ.Καραμανλή πέρασε πριν από περίπου 10 ημέρες ο κ.Ρουσόπουλος,ενώ από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του το τελευταίο διάστημα είναι και ο κ.Αρ.Σπηλιωτόπουλος , ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον τέως πρωθυπουργό και συζήτησαν εφ΄ όλης της ύλης.Με θέρμη υποδέχθηκε ο κ.Καραμανλής και τον επί πέντε χρόνια «τσάρο» της οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφηκαι είχαν διεξοδική συζήτηση για την οικονομία και για την κριτική που ασκείται στη ΝΔ.Σταθερή επικοινωνία έχει με τον τέως υπουργό Εξωτερικών κ.Π.Μολυβιάτη,ο οποίος είναι από αυτούς που συμφωνούν με τη στάση του κ.Καραμανλή να παραμείνει σιωπηλός.Επίσης τακτικά τον επισκέπτονται και συνομιλούν οι άλλοτε «διόσκουροι» του «καραμανλισμού», οι κκ. Δ. Σιούφας και Πρ. Παυλόπουλος, με τον δεύτερο να του έχει εισηγηθεί να μιλήσει στο συνέδριο.
Με τον τέως υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά
συνομιλεί τακτικά και πρόσφατα γευμάτισαν μαζί και συζήτησαν επί αρκετή ώρα για τις εξελίξεις.Επίσης,σταθερά επικοινωνούν μαζί του και τον υπερασπίζονται καραμανλικά στελέχη, όπως οι κκ.Ευρ.Στυλιανίδης,Χρ.Ζώης, Γ.Βλάχος,Ι.Ανδριανός, ενώ δεν έχουν διακόψει επικοινωνία ο κ.Ελ.Ζαγορίτης, ο διευθυντής του κόμματος κ.Μ.Δασκαλάκης κ.ά.Αυτό που κυριαρχεί στο περιβάλλον του είναι ο εκνευρισμός για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στα ΜΜΕ εναντίον του,ενώ οι περισσότεροι συνομιλητές του εμφανίζονται οργισμένοι από τα «συγγνώμη» του κ.Σαμαρά και προτάσσουν το επιχείρημα ότι η απαξίωση της πρόσφατης ιστορίας της παράταξης θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για τη νέα ηγεσία.
Εκπληξη για το «κρέμασμα»
Ο τέως πρωθυπουργός πληροφορήθηκε έκπληκτος την είδηση ότι ο κ.Σαμαράς «διέγραψε» πολιτικά τους κκ.Ρουσόπουλοκαι Γ.Βουλγαράκη, με τη φράση«δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου». Ο κ.Καραμανλής δεν πίστευε ότι ο κ.Σαμαράς επέλεξε να «κρεμάσει» πολιτικά τον κ.Ρουσόπουλο,επί πέντε χρόνια πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας και ουσιαστικά «αντιπρόεδρο» της κυβέρνησής του,και αρκετοί συνομιλητές του έλεγαν ότι πρόκειται για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.
Στο περιβάλλον του κ.Καραμανλή εξέφραζαν την απορία τους και για την απόφαση της Ρηγίλλης να ζητήσει την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού κ.Κ. Σημίτηστην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens.«Μήπως εξυπηρετείτε κάποιο σχέδιο;»διερωτήθηκε ένας εκ των «καραμανλικών» βουλευτών και άλλος εάν υπάρχει στόχος πλήρους απαξίωσης του κ.Καραμανλή.«Δεν εξηγείται η στάση Σαμαρά.Εκτός αν είναι σικέ το παιχνίδι» έλεγε και αιτιολογούσε:«Η κλήτευση Σημίτη θα σημάνει και κλήτευση Καραμανλή στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι. Εκτός αν αυτό επιθυμεί η Ρηγίλλης».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου