Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ποιους κρύβει ο Μαντέλης;

Με έναν απλό αναγραμματισμό, η λέξη «Siemens» ευκόλως γίνεται «Νέμεσις». Τόσο εύκολα όσο ομολόγησε ο Τάσος Μαντέλης ότι το κάρο των προεκλογικών του αγώνων έσερνε με μάρκα η μαμά εταιρεία. Τόσο εύκολα όσο άνοιξε ο… κουμπαράς του κουμπάρου, βυθίζοντας στην αγωνία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Τάσος Μαντέλης τοποθετήθηκε στο επίμαχο υπουργείο Μεταφορών το 1997 -όταν δηλαδή υπογράφτηκαν οι συμφωνίες - μαμούθ με τη γερμανική εταιρεία- και μάλιστα εκτοπίζοντας σε μία νύχτα τον έως τότε υπουργό Μεταφορών, σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι σε δημοσιεύματα της εποχής είχε .....

...... διαρρεύσει η πρόθεση του νυν υπουργού Δικαιοσύνης να παραιτηθεί, επικαλούμενος αόριστες «πιέσεις» που δεχόταν και τον παρεμπόδιζαν στο έργο του. Στην πρόθεση Καστανίδη να παραιτηθεί, η πλειονότητα του Τύπου της εποχής στοιχημάτιζε δι’ άρθρων και ρεπορτάζ: «Αποκλείεται να κάνει δεκτή την παραίτηση ο Σημίτης». Στοίχημα που έχασαν πανηγυρικά.

Ουδείς απόρησε ωστόσο με την επιλογή του αντικαταστάτη τού Χάρη Καστανίδη. Ο Τάσος Μαντέλης ήταν γνωστός ως εκ των «λοχαγών» του Κώστα Σημίτη, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του, ήδη πριν από την αναρρίχηση του πρώην πρωθυπουργού στην -τότε- Χαριλάου Τρικούπη.

Μετά από τρία χρόνια… αγαστής συνεργασίας ο Κώστας Σημίτης ξηλώνει -και μάλιστα σε μία νύχτα- τα γαλόνια του εμπίστου του, χωρίς να δώσει ουδεμία εξήγηση.

Ο… κουμπαράς του κουμπάρου

Την ησυχία του Τάσου Μαντέλη στο Αζερμπαϊτζάν, όπου τα τελευταία χρόνια μετακόμισε, και την επαγγελματική του δραστηριότητα ως εργαζόμενου σε ευρωπαϊκά προγράμματα «τάραξε» ο… κουμπαράς του κουμπάρου και παιδικού του φίλου Γιώργου Τσουγκράνη. Του ανθρώπου που «άνοιξε» το μαύρο λογαριασμό με τον κωδικό «Ρόκος» για να εξυπηρετήσει τον φίλο του Μαντέλη. Λογαριασμό όπου έβλεπε να παρελαύνουν χιλιάδες γερμανικά μάρκα.
«Ναι, τα πήρα ως χορηγία για τον προεκλογικό μου αγώνα», δήλωσε καταθέτοντας στην Εξεταστική ο πρώην υπουργός Μεταφορών, επιβεβαιώνοντας τον κουμπάρο του κι αφήνοντας άναυδα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. «Τα σκάνδαλα βρίσκονται στην αυλή του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ για «πρωτοφανή κυνισμό» μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο «Ρόκο» πάντως, δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, στέλνοντας ηχηρότατο μήνυμα στα… αδέρφια του. Δήλωσε ομοίως ψύχραιμα και κυνικά ότι τα 10 εκατομμύρια μάρκα που φέρεται να εισέπραξαν κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να τα φορτώσουν στις πλάτες του, αφού ο ίδιος δεν εισέπραξε από αυτά παρά μόνον τις 250.000. Μίλησε μάλιστα για στοχευμένες διαρροές που ήθελαν να είναι μόνον αυτός ο αργυρώνητος του τότε Μαξίμου, με μοναδικό στόχο να… «ξεπλυθούν στην πλάτη μου όλες οι πολιτικές μίζες που είχαν δοθεί από τη γερμανική εταιρεία».

Δεν… ήξερε ο Κώστας Σημίτης

Οργίλη ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός στο άκουσμα των περί Μαντέλη νέων. Παρότι είναι ο δεύτερος από τους… εντιμότατους φίλους του (προεξάρχοντος του Θόδωρου Τσουκάτου), που ομολόγησε ότι βρέθηκε σε στενό χρηματικό εναγκαλισμό με τη μαμά Siemens, ο Κώστας Σημίτης, όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, ούτε είδε, ούτε ήξερε, ούτε άκουσε!

Δεδομένου μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την πρόταση της Ν.Δ. να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός την… άγνοιά του και ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Κώστας Σημίτης δεν προβλέπεται να επιστρέψει στο κάδρο. Εως ότου τουλάχιστον αποφασίσει να «κελαηδήσει» ο Τάσος Μαντέλης, συμπαρασύροντας στη «Νέμεση» και άλλα πράσινα στελέχη.

Στον ανακριτή οι κουμπάροι, δήμευση… στον κουμπαρά

Τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του Τάσου Μαντέλη που αντιστοιχούν στο ποσό της… προεκλογικής εκστρατείας, που πήρε από τη Siemens, αποφάσισε την Παρασκευή -και μάλιστα ομόφωνα- η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και βουλευτών της Βουλής. Αλλά και τον έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των οικείων του, μετά την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του Θόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος παραδέχτηκε πρώτος ότι πήρε μίζα για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες από το κατώφλι των ειδικών εφετών ανακριτών της υπόθεσης Siemens, Νικολακέα και Φιοράκη, αναμένεται να περάσει ο πρώην υπουργός προκειμένου να λογοδοτήσει για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Αλλά και ο κουμπάρος του Γιώργος Τσουγκράνης, για τον οποίο θα συνταχθεί ανάλογο κατηγορητήριο…

Μαρτυρία – ΣΟΚ: «Ο Σημίτης άνοιξε το δρόμο στις μίζες»

Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δηλώνει… «έκπληκτος» και «οργισμένος» για την υπόθεση Μαντέλη, η μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιώργου Βλάχου στον «Α.Τ.» αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός της ΟΝΕ και των… μεγάλων έργων έκλεισε την πόρτα στον Μιχάλη Περρατικό, ανοίγοντας το δρόμο στις γερμανικές μίζες.

«Επειδή έχει ξεκινήσει έρευνα για την προμήθεια των βαγονιών του ΟΣΕ για τη Ζίμενς επί εποχής Μαντέλη, θέλω να σας θυμίσω ότι η ιστορία ξεκινά από το 1993. Τότε ο μακαρίτη Μιχάλης Περρατικός είχε αγοράσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, είχε κατασκευάσει μέσα στα ναυπηγεία ένα εργοστάσιο με σύγχρονο εξοπλισμό και είχε εκπαιδεύσει εργαζόμενους των Ναυπηγείων προκειμένου εκεί να κατασκευάζονται βαγόνια και τροχαίο υλικό για τον ΟΣΕ και το Μετρό που είχε τότε αρχίσει τότε να κατασκευάζεται.

Οταν άλλαξε η κυβέρνηση, ο γίγαντας της πολιτικής ζωής του τρόπου και τότε υπουργός Βιομηχανίας Κώστας Σημίτης το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να καταργήσει τη σύμβαση. Αυτός λοιπόν είναι υπεύθυνος για ό,τι ακολούθησε σε ό,τι αφορά ο σκάνδαλο της Ζίμενς με τα βαγόνια και το τροχαίο υλικό. Σκεφτείτε σήμερα πόσος κόσμος θα είχε δουλειά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας κατασκευάζοντας βαγόνια για τον ΟΣΕ, το Μετρό, τον Προαστιακό, το τραμ. Πρέπει τότε να ας πω ότι ο τότε υπουργός Βιομηχανίας Σημίτης αρνιόταν να δεχτεί τον Περρατικό ο οποίος πήγε στο γραφείο της ιδιαιτέρας του υπουργού και κάθισε στον καναπέ 3 μερόνυχτα στην προσπάθειά του να δει τον κ. Σημίτη. Ξέρετε τι έκανε ο κ. Σημίτης; Εφευγε από την πίσω πόρτα!..»

Η Siemens δυναμιτίζει το ΠΑΣΟΚ

Να αλλάξει την ατζέντα από τις αποκαλύψεις Μαντέλη, που έχει φέρει την κυβερνητική παράταξη σε πολύ δύσκολη θέση, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως εκτιμάται στο κυβερνητικό «στρατόπεδο», το θέμα που έσκασε σαν βόμβα με την ομολογία του πρώην υπουργού Μεταφορών φέρνει την κυβέρνηση σε δυσμενή θέση, δεδομένου ότι είναι η μόνη υπόθεση -μαζί με κείνη του Θόδωρου Τσουκάτου- όπου υπάρχει αποδεδειγμένα σκάνδαλο με χρηματισμό πολιτικών στελεχών. Οι ισχυρισμοί του κ. Μαντέλη, ότι υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί που έλαβαν χρήματα από τη γερμανική εταιρεία, έχει προκαλέσει «συναγερμό» στο Μαξίμου, που έχει αρχίσει να ζητά «σκελετούς» στα ντουλάπια του.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ αυτά έδωσαν, εξάλλου, στη Νέα Δημοκρατία το περιθώριο να αντεπιτεθεί πολιτικά με μία σκληρή δήλωση κατά του ΠΑΣΟΚ και με το αίτημα για κλήση του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ δημιουργούν βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολλοί εκτιμούν ότι θα επιχειρήσει να μετατοπίσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από πάνω του, ξαναφέρνοντας την υπόθεση Βατοπεδίου στην επικαιρότητα. Για την τακτική αυτή στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη κατηγορηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τον περίφημο «νόμο Μαντέλη» που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε στη Βουλή, ώστε, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, να διασφαλίσει μία «μαρτυρία – καταπέλτη», μια και δεν έχει άλλα στοιχεία κατά πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και να βρει έρεισμα για να πάει την υπόθεση σε Προανακριτική Επιτροπή.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΑ η δήλωση που έκανε την Παρασκευή από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός: «Ολοι έχουμε ευθύνη για πρακτικές του παρελθόντος, αλλά σήμερα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και προκαλεί μεγάλη πίεση σε βουλευτές και υπουργούς, που αδυνατούν πλέον να κρατήσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΟΣΟ ΜΑΛΙΣΤΑ τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού μέσα στις πρώτες μέρες του Ιουνίου καλά κρατούν, η κατάσταση στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» φορτίζεται καθημερινά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα είναι η κίνηση των 26 βουλευτών κατά της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, από την οποία ζητούν εξηγήσεις για την ακρίβεια, αλλά και τα θερμά «επεισόδια» μεταξύ του Γιάννη Ραγκούση με τον Φίλιππο Πετσάλνικο στη Βουλή γα τον Καλλικράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :