Μια λάθος απόφαση σε μια λάθος στιγμή
Γνωρίζοντας πολύ καλά την επιστημονική του πληρότητα και την ορθή του κρίση σε όλο το διάστημα που βρέθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή κατά την παρελθούσα πενταετία, αλλά και την παράλληλη φήμη που κυκλοφόρησε ότι μάλλον υπήρξε διακριτικά αντίθετος με την τελική θέση της ΝΔ στην ψήφιση στην Βουλή της ......
...... οικονομικής στήριξης της Ευρώπης και του ΔΝΤ, ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα δυσάρεστα διαβάζοντας το σχόλιο του.
Προσπαθεί με το σχόλιο του να εξωραΐσει μια απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης , που εμφανώς έβλαψε την παράταξη μας στα μάτια των ελλήνων και ξένων σκεπτόμενων, με την αιτιολογία / άλλοθι, ότι η ΝΔ καταψήφισε «το μείγμα των μέτρων ως μη ανταποκρινόμενο στις αναπτυξιακές ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας και όχι τον μηχανισμό στήριξης»!!! Ευφυές μεν αλλά όχι αναγκαστικά και ακριβές!
Λάθος φίλε μου Κωνσταντίνε, η απόφαση του ΟΧΙ αφορούσε στην προσφυγή ή μη στην βοήθεια της Ευρώπης και όχι των μέτρων που θα επέβαλε η Κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τριμερούς Επιτροπής και των δανειστών μας! Εφόσον, συμφωνούσε η ΝΔ με τον μηχανισμό στήριξης, ας ψήφιζε επί της αρχής την πρόταση προσφυγής σ’ αυτόν και στην συνέχεια ας καταψήφιζε όποιες από τις διατάξεις θεωρούσε επιζήμιες για την εθνική μας οικονομία.
Εξάλλου, όσο ανακριβές είναι ότι έχουμε περιέλθει σε αυτή τη κατάσταση αποκλειστικά και μόνον λόγω της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης πενταετίας, άλλο τόσο ανακριβές θα ήταν να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα τα μέτρα που προτείνει η απαράδεκτα διστακτική αυτή κυβέρνηση είναι τέτοια, ώστε να εισπράξουν το μεγαλοπρεπές «όχι» της μείζονος αντιπολίτευσης .
Η θέση ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης «θα πέρναγε έτσι και αλλιώς λόγω της άνετης κυβερνητικής πλειοψηφίας», αποτελεί, κατά την ταπεινή μου άποψη, θέση αποφυγής ανάληψης ευθύνης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, μια θέση που δεν τιμά ένα κόμμα όπως η ΝΔ, που θέλει να βρίσκεται σε μία εν δυνάμει πορεία διακυβέρνησης της χώρας.
Συμφωνώ απόλυτα ότι η θεσμική ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να μην συγκυβερνά – αν και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να δαιμονοποιείται γιατί μπορεί να το βρούμε μπροστά μας - αλλά να αντιπολιτεύεται υπεύθυνα, προβάλλοντας εναλλακτικές πολιτικές και οικονομικές προτάσεις . Εναλλακτική όμως πρόταση από την παράταξη μας, για το πώς θα πληρώναμε τους μισθούς του Ιουνίου, είναι βέβαιο ότι δεν υπήρξε.
Τέλος, η προσπάθεια συσχετισμού της υπόθεσης της Ισπανικής Βουλής και της εκεί αντιπολίτευσης με εκείνη της δικής μας, είναι μάλλον άστοχη: Στην Ισπανική Βουλή, η συντηρητική αντιπολίτευση καταψήφισε ΜΟΝΟΝ τα μέτρα και όχι τον μηχανισμό στήριξης, επομένως καλό θα ήταν να μην επιχειρούνται τέτοιου είδους παραλληλισμοί.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Διονύσης Γάγγας
Επίκουρος Καθηγητής, ΠΑΝΤΕΙΟ Παν/μιο
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου