Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ξαφνικά ο Τσίπρας υπόσχεται .... «δάκρυα και ιδρώτα»!

Στο παρά πέντε και μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ξαφνική στροφή, χρησιμοποιώντας «διπλή γλώσσα», καθώς από τη μία πλευρά δήλωσε πως ...


«το νόμισμα δεν είναι φετίχ» και από την άλλη εμμέσως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής χρηματοδότησης της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας, αν και δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της Ευρώπης, άφησε ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουν «όχι» στις διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι εταίροι, με άμεσο επακόλουθο, όπως είπε, τότε να πει ο ίδιος στον λαό «σας υπόσχομαι δάκρυα και ιδρώτα, αλλά θα βγούμε από την κρίση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις πολλαπλές συνεντεύξεις που παραχώρησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εντός και εκτός Ελλάδας, εξέφρασε μεν τη βεβαιότητα ότι τελικά οι Ευρωπαίοι εταίροι «δεν θα ακολουθήσουν την τακτική του εκβιασμού», αλλά ταυτόχρονα δεν έκρυψε και το «κακό σενάριο» της... ρήξης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1, ήταν αποκαλυπτικός καθώς εμμέσως άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να πουν «όχι» στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση.
«Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να εξοντώσουν τη χώρα και το λαό», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «τότε θα πει στον λαό μία φράση που είχε πει και ο Τσόρτσιλ «σας υπόσχομαι δάκρυα και ιδρώτα, αλλά θα βγούμε από την κρίση».
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να υποστηρίξει πως, εάν αυτό συμβεί, τότε «νομικά, πολιτικά και οικονομικά η έξοδός μας από το ευρώ θα διαλύσει την Ευρωζώνη».
Σημειώνεται ότι ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη στην ΝΕΤ και σε σχετικό ερώτημα εάν υιοθετεί δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφερε πως «δεν είναι φετίχ το νόμισμα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε παλαιότερων δηλώσεων του κ. Λαφαζάνη -αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει και ο Μ. Γλέζος- θέτοντας το ερώτημα «εάν έχει σημασία το αν είναι δραχμή ή ευρώ».

«Είμαι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της σταθερής Ευρώπης. Να μείνουμε στην Ευρώπη, το μέλλον μας είναι εκεί. Αν συνεχιστούν όμως τα μνημόνια, μας οδηγούν εκτός ευρώ και μας κάνουν Αφρική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως «λέμε ναι στο ευρώ, που είναι το εθνικό μας νόμισμα , αλλά θα παλέψουμε να είναι ισότιμη η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, διότι μια χώρα με μισθούς πείνας δεν έχει ισότιμη συμμετοχή, είναι αφρικανική».

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι στο ενδεχόμενο που οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητήσουν και την υπογραφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ανεξάρτητα εάν είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα- ο κ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα δεχθεί να συνυπογράψει. «Οι δικοί μας αγωνιστές δεν υπέγραψαν στα ξερονήσια και με ρωτάτε αν θα υπογράψω;» είπε στον ΑΝΤ1.

Πολλαπλές ερμηνείες προκαλούν και οι φραστικές διατυπώσεις ως προς την ακύρωση του μνημονίου. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αντικατάσταση, ενώ χθες επεσήμανε ότι «το μνημόνιο το καταγγέλλει η ψήφος του λαού, και όχι εμείς». Μάλιστα έκανε ένα ακόμη βήμα λέγοντας πως εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, στο τέλος του μήνα, «αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει μια αριστερή κυβέρνηση, όλοι στην Ευρώπη θα ξέρουν ότι το μνημόνιο θα είναι νεκρό».
Παναγιώτης Τσούτσιας // ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :