Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η σημασία της συμμετοχής των Νέων στην Πολιτική

του Ανδρέα Παπαδάκη*
Το μέλλον κάθε σύγχρονης κοινωνίας εξαρτάται ευθέως από το πόσο επενδύει στο μέλλον της, δηλαδή στους νέους. Από το πόσο ακούει τα ...



μηνύματα τους και πως τα μετουσιώνει σε πολιτικές. Γιατί πολιτική για τους νέους σημαίνει πολιτική για το μέλλον.
Ζούμε σε μια πολύ άχαρη εποχή. Εποχή χωρίς ελπίδες, χωρίς όνειρα. Εποχή γκρίζα, διαβρωμένη από την αναξιοπιστία, το ψέμα, την υποκρισία, τη διγλωσσία , την αναξιοκρατία και την ανεργία.
Εμείς οι Νέοι όμως, που ζούμε σε αυτή την εποχή είμαστε η καλύτερη γενιά μέχρι σήμερα και αν μη τι άλλο ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ. Εάν κάποιος με ρωτήσει αν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το μέλλον, για τους νέους, για την πολιτική, δεν μπορώ παρά να διαλέξω την αισιοδοξία. Έστω και συγκρατημένα..

Η παρουσία των νέων στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι επιβεβλημένη, κυρίως στην περίοδο κρίσης που βιώνουμε. Η κρίση αυτή είναι πολυδιάστατη, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση αξιών, ιδεών, αρχών και κυρίως κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Ως νέος, παρότι είμαι αρκετά θυμωμένος με το παλαιοκομματικό μας σύστημα και τις πράξεις αλλά κυρίως τις απραξίες τους δεν μπορώ να μείνω άπραγος και απλώς να “κατηγορώ”.

Βλέπω και γνωρίζω από καθημερινά παραδείγματα, του στενού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντός μου, πολλούς νέους που έκαναν το καθήκον τους προς τον εαυτό τους αλλά κυρίως προς την κοινωνία, σπούδασαν, προσπάθησαν αλλά είναι άνεργοι.
Βλέπω πολλούς νέους που δεν κατάφεραν να σπουδάσουν γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα στην πρόσβαση γνώσης και στην “δωρεάν” παιδεία να είναι και εκείνοι άνεργοι.
Το κυριότερο όμως είναι ότι βλέπω νέους ανθρώπους να φεύγουν. Να εγκαταλείπουν την χώρα τους, την οικογένεια τους και τα όνειρα τους εδώ. Είμαι ένας από εκείνους όμως που δεν τα παρατάω, από εκείνους που διαλέγουν να παραμείνουν στην χώρα τους και να την αλλάξουν.

Στα πλαίσια όμως αυτής της προσπάθειας έχουμε την ευθύνη να μην καταφεύγουμε μόνο στην κριτική στάση απέναντι στους πολιτικούς και το πολιτικό μας σύστημα. Για να βγούμε από την στασιμότητα πρέπει εμείς οι Νέοι να αναλάβουμε ευθύνη και κυρίως συμμετοχή. Συμμετοχή σημαίνει όχι μόνο κατάθεση προτάσεων αλλά κυρίως πολλοί από εμάς να είμαστε υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές οι οποίες είναι καθοριστικές για τον τόπο μας και για το μέλλον μας .

Δεν γίνεται να απέχουν οι νέοι από τα κοινά και η παρουσία μας είναι επιβεβλημένη και ίσως και καθοριστική. Να “επιβάλουμε” τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας στους πολιτικούς φορείς που μας αντιπροσωπεύουν.
Εάν απέχουμε σημαίνει ότι ανεχόμαστε όλα αυτά που κατακρίνουμε και όλα αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια φίλες και φίλοι να παραμένουμε απολιτίκ .

Με την παρουσία μας στην κεντρική πολιτική σκηνή δηλώνουμε παρών και βάζουμε τέρμα στην απάθεια αλλά κυρίως βγαίνουμε μπροστά για να διεκδικήσουμε την συν-διαμόρφωση του δικού μας αύριο, για όλους. Γι αυτούς που μας έφεραν εδώ, για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές.

* Ο Ανδρέας Παπαδάκης είναι υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Ηράκλειο

Δεν υπάρχουν σχόλια :