Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η Συμμαχία θα προσβάλλει την Αντισυνταγματική Απόφαση για τα 30 εκατομμύρια που άρπαξαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δικηγόρος Γιώργος Ανδρέου, έκανε την εξής δήλωση:
«Όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη συνέντευξη τύπου, η τροπολογία στο νόμο για την ...


κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων δημιουργεί μέγα πολιτικό και ηθικής τάξεως θέμα, που σχετίζεται με την ηθική του πολιτικού συστήματος που δίνει χρήματα στον εαυτό του, όταν μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

Πέραν όμως αυτού η τροπολογία είναι ευθέως αντισυνταγματική και αυτό έχει κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με επανειλημμένες αποφάσεις του (ΟλΑΠ 40/1998, ΑΠ 1400/200) αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι αντισυνταγματική, γιατί με αυτή καταργούνται υφιστάμενα αστικά δικαιώματα που συγκαταλέγονται στην περιουσία των φυσικών ή νομικών προσώπων.

Εν προκειμένω με την επίμαχη τροπολογία ουσιαστικά καταργούνται εκ των υστέρων τα δικαιώματα και οι αντίστοιχες απαιτήσεις των Τραπεζών, στις οποίες έχει εκχωρηθεί η χρηματοδότηση του Γ' Τρίμηνου του 2011 και των Α' και Β΄ τρίμηνου του 2012, ως εγγύηση δανείων που έχουν χορηγήσει στα κόμματα.

Είναι γνωστό στους νομικούς ότι η εκχώρηση, ως ενοχική σχέση σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, αποκλείει την είσπραξη της εκχωρημένης απαίτησης από τον αρχικό δικαιούχο. Τέτοιο δικαίωμα έχει μόνο ο εκδοχέας δηλαδή εν προκειμένω οι Τράπεζες που χορήγησαν ισόποσα δάνεια με εγγύηση την συγκεκριμένη κρατική επιχορήγηση. Η αντισυνταγματικότητα αυτή στηρίζεται στα άρθρα 2 του Συντάγματος που προστατεύει την αξία και κατ' επέκταση την προσωπικότητα του ανθρώπου, αλλά και το άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που έχει αυξημένη ισχύ, με το οποίο προστατεύεται ειδικά η περιουσία, της οποίας επιτρέπεται η στέρηση μόνο για δημόσια ωφέλεια ή το δημόσιο συμφέρον.

Έτσι όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει την Υπουργική Απόφαση που, σύμφωνα με το νόμο 3023/2002 θα χορηγήσει την συγκεκριμένη κρατική χρηματοδότηση απευθείας στα κόμματα, αγνοώντας και ουσιαστικά καταργώντας την εκχώρησή της στις τράπεζες, που είναι δικαιούχοι.

Ο Τομέας Δικαιοσύνης εισηγήθηκε και η Πρόεδρος αποφάσισε πως η Δημοκρατική Συμμαχία θα προσβάλλει την σχετική Υπουργική Απόφαση ευθύς ως εκδοθεί, με έννομο συμφέρον την ισονομία και την ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων αλλά και των πολιτικών σχηματισμών, που προσβάλλονται κατάφωρα από την συγκεκριμένη τροπολογία.

Εκτός όμως αυτού υφίσταται ευθεία υποχρέωση των Διοικήσεων των Τραπεζών, που έχουν χορηγήσει τα δάνεια και στην ουσία χάνουν τα χρήματά τους που πάνε στα κόμματα, να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής που μειώνει τα δικαιώματά τους και με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσουν από το ΣτΕ να απαγορεύσει άμεσα την εκταμίευση της επιχορήγησης.

Διαφορετικά οι διοικούντες τις τράπεζες αυτές διαπράττουν απιστία σε βάρος της Τράπεζας που διοικούν και κατ' επέκταση έναντι των μετόχων και των πολιτών που τους έχουν εμπιστευθεί τις καταθέσεις τους. Η ποινική αυτή ευθύνη λόγω ποσού είναι σε βαθμό κακουργήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :