Τρίτη 10 Απριλίου 2012

«Τα πήρες όλα (30 εκατομμύρια) κι έφυγες» κι εγώ θα προσθέσω, άντε και σε καλή μεριά! [video]

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ σε δύο τροπολογίες, αυτή που αφορά τη ρύθμιση των χρεών των κομμάτων και αυτή που έχει κατατεθεί για το ...


εκλογικό επίδομα στους αστυνομικούς.

Πριν μιλήσω γι' αυτά τα δύο θέματα, θα ήθελα να κάνω μία έκκληση στους απεργούς ναυτικούς. Έχω αυτό το δικαίωμα γιατί εκλέγομαι σε νησιωτική περιοχή όντας Βουλευτής Χανίων για πολλά χρόνια. Γνωρίζω τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών και θα ήθελα να τους πω το εξής, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους: Ας τα αφήσουμε να τα συζητήσουμε αυτά μετά το Πάσχα και τώρα τουλάχιστον τη Μεγάλη Εβδομάδα ας αφήσουν να υπάρχει ελπίδα ζωής στις νησιωτικές περιοχές.

Κύριοι συνάδελφοι, σήμερα ο Κανονισμός παραβιάστηκε κατάφορα. Και παραβιάστηκε κατάφορα με ευθύνη του Προεδρείου, διότι προηγήθηκε η ψηφοφορία από το πέρας των αγορεύσεων των ομιλητών. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχουν ομιλητές και να προηγείται η ψηφοφορία. Τότε ποιος ο λόγος που μιλώ εγώ αυτήν τη στιγμή; Θα έχει οποιαδήποτε επιρροή η τοποθέτησή μου στις αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή; Θα έχει οποιαδήποτε σχέση εκείνο το οποίο νομοθετείται με εκείνη την επιχειρηματολογία την οποία εν συνεχεία θα αναπτύξω εγώ;

Βλέπω την Αίθουσα να είναι αυτήν τη στιγμή άδεια, ιδιαίτερα δε από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας που δεν βρίσκεται ούτε ένας Βουλευτής τούτη την ώρα μέσα στο Κοινοβούλιο. Μου θυμίζει το λαϊκό άσμα «Τα πήρες όλα κι έφυγες» κι εγώ θα προσθέσω, άντε και σε καλή μεριά!

Κύριοι συνάδελφοι, ποια είναι η κατάσταση σήμερα της κοινωνίας; Υπάρχει φτώχεια, υπάρχει πείνα, υπάρχει ανεργία, αδυναμία ανταπόκρισης των οικογενειών και επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, αυτοκτονίες, μετανάστευση κι έχουμε ένα κράτος μπαταχτσή, ένα κράτος το οποίο χρωστάει, ένα κράτος το οποίο οφείλει και δεν πληρώνει. Οφείλει επιστροφή του ΦΠΑ, οφείλει στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στους εργολάβους και τόσα άλλα.

Οι πολίτες είναι έξαλλοι με αυτήν την κατάσταση και θυμούνται αυτά τα οποία έχουν προηγηθεί. Κι έχουν προηγηθεί και είναι προκλητικά, κύριε Υπουργέ. Διότι θυμάται ο πολίτης τα κουκουλώματα τα οποία έχουν γίνει στα σκάνδαλα, θυμάται την ατιμωρησία. Ξέρει πάρα πολύ καλά ότι για το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου δεν πήγε κανείς φυλακή, ξέρει ότι για τις διαχρονικές μίζες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν τιμωρήθηκε κανένας.

Κι έτσι χαρακτηριστικά, για να έχουμε και στοιχεία τώρα που λέμε κάποια πράγματα και να μην επιχειρηματολογούμε στον αέρα, θα ήθελα να σας πω το εξής: Κύριε Υπουργέ, υπήρξε μία Εξεταστική Επιτροπή που αφορούσε τις εξοπλιστικές δαπάνες και ειδικότερα το σκάνδαλο των πυραύλων TOR-M1. Αυτή η Επιτροπή κατέληξε αφήνοντας δύο εκκρεμότητες: Η μία εκκρεμότητα ήταν οι απαντήσεις από κάποιες τράπεζες σχετικά με το άνοιγμα κάποιων λογαριασμών και επιπλέον το ότι θα απεστέλετο μία Επιτροπή στη Ρωσία, η οποία θα παρακολουθούσε τις δίκες εκεί που θα γίνονταν για την υπόθεση αυτή.

Πέρασαν τα χρόνια και δεν είχαμε καμμία ενημέρωση γι' αυτό.

Κατέθεσα στον Πρόεδρο της Βουλής πριν από δέκα-δεκαπέντε μέρες μία επιστολή και του ζητούσα μία πληροφόρηση: Να μου πει ο Πρόεδρος της Βουλής τέλος πάντων αυτές οι δύο εκκρεμότητες για την Επιτροπή που θα πήγαινε στη Ρωσία να παρακολουθήσει τη δίκη και θα κατέθετε τα συμπεράσματά της, αλλά και για τις απαντήσεις που θα έδιναν οι τράπεζες στο άνοιγμα κάποιων λογαριασμών τι συνέβη. Απάντηση, βέβαια, δεν πήρα σε αυτή μου την Επιστολή.

Σ' αυτό τώρα το τοπίο έρχεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και μέσα σε χρονικό διάστημα είκοσι ημερών δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του συστήματος. Προκαλεί το λαό και την κοινωνία. Τον προκαλεί βάναυσα με αθλιότητες. Εγώ ειλικρινά σας λέω ότι ντρέπομαι γι' αυτό, διότι θεωρώ ότι οι τελευταίες αυτές μέρες ήταν μαύρες μέρες για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εξειδικεύω αυτά τα οποία λέω.

Αθλιότητα πρώτη: Αν ενθυμίστε, πριν από είκοσι μέρες περίπου κατετέθη μία τροπολογία, με την οποία επιχειρήθηκε να ρυθμιστούν πάλι τα χρέη των κομμάτων χαρίζοντας τους τόκους πολλών ετών, παγιώνοντας το επιτόκιο στο 4% και επιμηκύνοντας τις υποχρεώσεις των κομμάτων για την καταβολή αυτών που χρωστούσαν σε κάποιες δεκαετίες -ωσάν γνωρίζουμε ότι μετά από κάποιες δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία χρωστούν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία παρανόμως τα είχαν πάρει διότι δεν είχαν δικαίωμα να τα πάρουν αυτά τα χρήματα αφού δεν υπήρχαν οι εγγυήσεις γι' αυτά και κατέδωσαν ως εγγυήσεις την εκχώρηση των απαιτήσεων- μετά από κάποια χρόνια και υπό το βάρος της κατακραυγής εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο αυτή η αθλιότητα απεσύρθη.

Αθλιότητα δεύτερη: Προχθές, την περασμένη Πέμπτη, ήρθε η Βουλή, τα δύο μεγάλα κόμματα και ψήφισαν και επικύρωσαν τη συμφωνία η οποία έγινε μεταξύ της SIEMENS και του ελληνικού Δημοσίου, όπου μία απαίτηση, κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, 2 δισεκατομμύριων ευρώ θετική ζημία, εκτός από την αποθετική, εκτός από την ηθική βλάβη, περιορίστηκε στα 160 εκατομμύρια ευρώ, άγνωστο πότε θα καταβληθούν κι αν θα καταβληθούν, όπως είναι διατυπωμένη η συμφωνία. Και δεν υπεβλήθη ούτε καν αίτημα, να μας πουν ποιοι ήταν εκείνοι που πήραν τα χρήματα.

Και ξέρετε πάρα πολύ καλά γιατί έγινε αυτό το πράγμα. Έγινε, αγαπητοί συνάδελφοι, διότι τα περισσότερα από τα χρήματα που έδωσαν από τη SIEMENS, οι μίζες, τα πήραν τα δύο μεγάλα κόμματα και δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί αυτό το πράγμα.

Ερχόμαστε τώρα στην τρίτη αθλιότητα, η οποία είναι αυτό το οποίο επιχειρήθηκε και έγινε σήμερα, διότι έχει προηγηθεί η ψηφοφορία.

Κύριοι συνάδελφοι, κατ' αρχάς αποδεσμεύονται τρεις δόσεις, η τέταρτη του περασμένου χρόνου και δύο από τη χρονιά που διανύουμε και λέτε ότι είναι ακατάσχετο αυτό. Πρώτα απ' όλα πιστεύω απόλυτα πως είναι αντισυνταγματική η διάταξη για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως από την κ. Μπακογιάννη.

Αλλά εγώ ερωτώ: Γιατί αυτή η διακριτική μεταχείριση των δύο μεγάλων κομμάτων; Ο κάθε κακομοίρης που αυτήν τη στιγμή έχει λαμβάνειν από κάπου και γίνεται κατάσχεση εις χείρας τρίτων, για ποιο λόγο να μην ισχύει και γι' αυτόν αυτήν την ώρα, κύριε Υπουργέ, αυτό το ακατάσχετο; Γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να προστατευθούν τόσο πολύ; Για να έχουν χρήματα να τα δίνουν στους σκηνοθέτες, να εμφανίζουν τους πεντακόσιους χειροκροτητές ότι είναι πενήντα χιλιάδες; Για να έχουν πολυτελείς κουστωδίες; Για να έχουν πλεονάζον προσωπικό; Και δεν μιλώ για τους απλούς υπαλλήλους αλλά γι' αυτούς τους συμβούλους σε ορισμένες περιπτώσεις των έξι, των επτά και των οκτώ χιλιάδων ευρώ το μήνα.

Και δεν φτάνει στα κόμματα σήμερα ο αριθμός των αποσπασμένων οι οποίοι είναι περισσότεροι από τους νομίμους. Διότι με τη μέθοδο της παραχώρησης είναι περισσότεροι και οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στα κόμματα αλλά και οι απλοί υπάλληλοι.

Κύριοι συνάδελφοι, άκουγα προηγουμένως την εξής απίστευτη επιχειρηματολογία: Μα έχετε –λέει- το θράσος να λέτε γιατί να πάρουν τα κόμματα τα χρήματα στο ακέραιο, όταν οι ίδιοι είστε εσείς που κάποτε ψηφίσατε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση; Και δεν ντρεπόταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που έφεραν αυτά τα επιχειρήματα;

Όταν, αγαπητοί συνάδελφοι, θεσμοθετήθηκαν αυτά για τα κόμματα, να χρηματοδοτούνται με συγκεκριμένα ποσά, ήταν άλλες εποχές, ήταν οι εποχές που για το συνταξιούχο η σύνταξη ήταν υποφερτή, ήταν οι εποχές που ασφαλώς η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική.

Σήμερα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα και όπως έχουμε την απαίτηση, κύριε Υπουργέ, ο συνταξιούχος να παίρνει τα μισά απ' ότι έπαιρνε, ο δημόσιος υπάλληλος να περιορίζεται σε μισθούς πείνας, ο στρατιωτικός και ο αστυνομικός να παίρνει μισθούς πείνας κι αυτός, ασφαλώς και τα κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και όχι να υπάρχει αυτή η διακριτική μεταχείριση.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω για την τροπολογία για τους αστυνομικούς. Ορθώς την αποδεχθήκατε, κύριε Υπουργέ, αλλά ψίχουλα τους δίνετε. Είναι περίπου πενήντα χιλιάδες άνθρωποι: Αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί, συνοριοφύλακες. Μέχρι 10 εκατομμύρια ευρώ θα είναι εκείνα τα οποία θα τους διανείμετε, ούτε 150 ευρώ το μήνα, για να ξέρουμε δηλαδή ποια είναι η παραχώρηση την οποία τους κάνατε.

Θα ήθελα να πω και στον κ. Δένδια, αλλά απουσιάζει, ότι ...

Επειδή ο Αρχηγός τους τελευταία τον ακούω πολύ να λέει ότι θα βγάλει τις κουκούλες από τους γνωστούς αγνώστους ...

θα ήθελα να πω στον κ. Δένδια ότι εγώ επεχείρησα να τις βγάλω δίνοντάς του νομοσχέδιο με το οποίο έκανε ιδιώνυμο τις κουκούλες αλλά ο κ. Δένδιας δεν τόλμησε να το φέρει στη Βουλή κι έφερε αυτό το νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια :