Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αν κάποιο κόμμα αναστείλει τη λειτουργία του, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει πάρει; Δανεικά και αγύριστα; [video]

Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στη Βουλή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ σε ...



τρεις τροπολογίες. Τροπολογία για τα παιδιά των πολυτέκνων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2011

Όσον αφορά την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας χαίρομαι ειλικρινά που η ηγεσία δικαίωσε, σε μεγάλο βαθμό θα έλεγα, τον αγώνα τόσο των ίδιων των πολυτέκνων όσο και όλων εμάς που σταθήκαμε πλάι τους από την αρχή υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματά τους.

Ωστόσο με την σχετική τροπολογία η αδικία που υπέστησαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών του 2011 δεν αποκαθίσταται, ακόμα και με τις επιπλέον θέσεις του 10%. Τα παιδιά των πολυτέκνων που δεν πληρούσαν το κριτήριο του ηλικιακού ορίου, που τώρα αποσύρεται, διαγράφησαν από τις σχολές στις οποίες πέτυχαν.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προχωρήσει σε αποκατάσταση αυτής της αδικίας για λόγους νομικούς και ηθικούς. Ως προς το νομικό σκέλος γιατί ο νόμος προβλέπει ότι η πολυτεκνική ιδιότητα είναι ισόβια και δεν εμπίπτει σε ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς και ως προς το ηθικό σκέλος είναι κατανοητό πως δεν είναι δυνατόν οι απόφοιτοι του 2011, που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες, να αποτελέσουν τα «πειραματόζωα» του εκπαιδευτικού μας συστήματος, να δοκιμαστούν πάνω τους όλα τα νέα μέτρα και στη συνέχεια, όταν διαπιστωθούν αδυναμίες, να γίνουν διορθώσεις που δεν συμπεριλαμβάνουν όμως αυτούς.

Επίσης, θέλω να σημειώσω πως πολλά παιδιά που διαγράφησαν από τις σχολές τους προσέφυγαν στα διοικητικά εφετεία. Κάποιοι κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και φοιτούν κανονικά, κάποιοι αναμένουν αποφάσεις-άλλη μία άνιση αντιμετώπιση. Είναι όμως βέβαιο ότι θα δικαιωθούν.

Τι θα γίνει όμως με εκείνα τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη; Πάλι οι οικονομικά ανίσχυροι θα πληρώσουν τις αδικίες και τις ατυχείς πολιτικές της Κυβέρνησης;

Επίσης, έχουμε και την περίπτωση των περσινών υποψηφίων πολύτεκνων οικογενειών που τηρώντας κατά γράμμα το νόμο αναγκάστηκαν επί ποινή διετούς αποκλεισμού να μην δηλώσουν την πολυτεκνική τους ιδιότητα, με αποτέλεσμα να πετύχουν σε σχολές διαφορετικής πόλης, τόσο από αυτή της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, όσο και από την πόλη που φοιτά κάποιο από τα αδέρφια τους. Δεν πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει και γι' αυτές τις περιπτώσεις επιτρέποντας μόνο για φέτος τη δυνατότητα μετεγγραφής κοντά στις εστίες τους;

· Τροπολογία για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων

Και τώρα θα αναφερθώ στην τροπολογία –που είναι ψηφισμένη πλέον- για τις επιχορηγήσεις των κομμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αδιανόητο και προκλητικό την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, την ώρα που οι συμπολίτες μας πεινάνε, την ώρα που οι κοινωνικές δαπάνες συρρικνώνονται στο ελάχιστο και οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται, την ώρα που ο λαός υποφέρει από τις λάθος αποφάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αυτά τα κόμματα με την παρούσα τροπολογία να αποδεσμεύουν τρεις δόσεις τακτικής κρατικής επιχορήγησης προς τον εαυτό τους και όλα αυτά ελάχιστες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Γι' άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως κάποιοι σ' αυτήν την Αίθουσα είναι κατώτεροι των περιστάσεων και πως δεν αντιλαμβάνονται ούτε την κρισιμότητα των καταστάσεων, ούτε ακούν τη φωνή της κοινωνίας που βράζει από οργή και αγανάκτηση για την ανικανότητα των κυβερνώντων να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Δεν καταλαβαίνετε ότι με τέτοιες ενέργειες καταβαραθρώνουμε την ήδη χαμηλή αξιοπιστία μας ως Βουλευτές; Τι θα απαντήσετε στον άνεργο ή στον συνταξιούχο που δεν έχει χρήματα να πάρει τα φάρμακά του; Θα απαντήσετε ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα συμφέροντα των κομμάτων σας και δευτερευόντως για τα συμφέροντα του λαού; Επιτέλους, δεν βλέπετε σε ποιο ύστατο σημείο παρακμής οδηγείτε την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία; Δεν σας κάνει εντύπωση το ότι σε μια ψηφοφορία, που εμμέσως αφορούσε την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, είχαμε τόσους απόντες και μάλιστα όχι από την επαρχεία, αλλά από εδώ, από την Αθήνα, από το λεκανοπέδιο; Γιατί δεν κάνατε αποδεκτή την πρόταση για απόσυρση της τροπολογίας και άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου Γιαννίτση είτε ως κατεπείγον είτε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΙΚΑ; Σ' αυτό το γιατί δεν υπάρχει πειστική απάντηση. Προτιμήσατε, λοιπόν, να περάσει μια αντισυνταγματική τροπολογία για να έχετε γεμάτα τα κομματικά σας ταμεία από το να ενισχύσετε την θανάσιμα, πλέον, πληγωμένη αξιοπιστία του κοινοβουλευτισμού.

· Είναι σαφές ότι η τροπολογία παραβιάζει κατάφορα βασικές αρχές της δημοκρατίας, όπως η ισότητα και η ισονομία. Δεν είναι δυνατόν άλλα να ισχύουν για τα κόμματα και άλλα για τις εταιρείες και τους ιδιώτες σ' ό,τι αφορά τα χρέη προς τις τράπεζες.

· Τα κόμματα νομοθετούν για να πάρουν χρήματα που ουσιαστικά δεν δικαιούνται, αφού αφορούν χρηματοδοτήσεις που ποτέ δεν ξέρουμε αν θα λάβουν μιας και το ύψος της χρηματοδότησης καθορίζεται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν στις προσεχείς εκλογές. Συνεπώς, δεν δικαιούνται ούτως ή άλλως τα χρήματα.Ποιος, όμως, μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κόμματα θα πάρουν τα ποσοστά του 2009 με βάση τα οποία είχαν διασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις;

· Και κάτι ακόμα, αν κάποιο κόμμα αναστείλει τη λειτουργία του, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει πάρει; Δανεικά και αγύριστα;

· Η δικαιολογία των κομμάτων ότι με τα χρήματα αυτά θα κάνουν εκλογές είναι αστεία, καθώς τα κόμματα έπρεπε να στηρίζουν την προώθηση της πολιτικής τους στο δίκαιο των θέσεων τους και όχι στο αμπαλάζ της διαφήμισης που θα γίνει και στην οποία θα καταλήξουν τα χρήματα που προσφέρετε.

· Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι με τα χρήματα αυτά τα κόμματα θα πληρώσουν τους υπαλλήλους στους οποίους χρωστούν πολλά μηνιάτικα, το επιχείρημα είναι επίσης έωλο, αφού πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα ότι οι μισθοί συνεργατών της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι προκλητικοί μιας και μόνο ένας εξ αυτών ξεπερνά τους μισθούς δέκα και πλέον υπαλλήλων.

Και μόνο από την ψήφιση της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων είναι σαφές ότι τα κόμματα που υπέγραψαν την τροπολογία και την ψήφισαν δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας, αλλά και για το μέλλον της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

· Τροπολογία για το εκλογικό επίδομα των αστυνομικών

Σ' ότι αφορά την τροπολογία για το επίδομα των αστυνομικών θέλω να επισημάνω ότι θα ήταν αδικία ειδικά μέσα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία να μην πάρουν το εκλογικό επίδομα οι αστυνομικοί, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας κατά την ημέρα των εκλογών. Εκλογικό επίδομα όμως, κύριε Υπουργέ, όχι ψίχουλα που προβλέπονται στην τροπολογία.

Τέλος, οφείλω μια απάντηση σ' όσα ακούστηκαν νωρίτερα. Έκανε λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου, για λωτοφάγους και για τις θέσεις που λαμβάνουν σήμερα όσοι υπηρέτησαν το σύστημα. Κάτι αντίστοιχο είπε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δένδιας, για όσους ανακάλυψαν τώρα τα λάθη του πολιτικού συστήματος. Τουλάχιστον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σ' αυτήν την Αίθουσα υπάρχουν κάποιοι που είχαμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε λάθη και παραλείψεις. Εσείς τι κάνετε; Πιστεύετε ότι στρουθοκαμηλίζοντας μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά; Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας προέτρεψε ξεκάθαρα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το υπαινίχθηκε, να μην πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Δεν καταλαβαίνετε ότι το κλαδί το πριονίζει ο λαϊκισμός που το ΠΑΣΟΚ πιστά υπηρέτησε και η Νέα Δημοκρατία τα δύο τελευταία χρόνια ανακάλυψε και υπηρετεί; Αν όχι, κρίμα. Κρίμα γι' εσάς, κρίμα όμως για τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

Γεώργιος Κοντογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :