Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Liberation: «Και αν η ευρωζώνη παρατούσε την Ελλάδα στην τύχη της;»

Σύμφωνα με το συντάκτη της γαλλικής εφημερίδας, «το ερώτημα τέθηκε στα παρασκήνια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα. Το δημοσίευμα ...



αναφέρει μεταξύ άλλων: “Στο μέτρο που η Αθήνα δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης, όλο και περισσότερα κράτη μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φινλανδία ή η Ολλανδία αναρωτιούνται αν θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν το λογαριασμό: μετά τα 110 δις που έχουν πληρώσει από το Μάϊο του 2010 η ευρωζώνη θα πρέπει να πληρώσει μια νέα βοήθεια 130 δις εκ των οποίων τα 90 μέχρι το τέλος Μαρτίου ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία του τραπεζικού τομέα και τη στάση πληρωμών. Συνεπώς η κατάσταση είναι επείγουσα».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη κλειστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο για την πορεία του PSI και σημειώνεται ότι το κλίμα ήταν τεταμένο. Παρατίθενται σχόλια διπλωμάτη που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις «Η Αθήνα μας κοροϊδεύει. 
Από τον Ιανουάριο του 2011 η Κυβέρνηση έχει σταματήσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις θεωρώντας ότι όπως και να ’χει θα πληρώσουμε για να σώσουμε το ευρώ, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Εάν η μετάδοση της κρίσης δεν απειλούσε την Ισπανία και την Ιταλία θα παρατούσαμε την Ελλάδα την ίδια στιγμή. Μόλις όμως αυτές οι χώρες θα αποφύγουν τον κίνδυνο, δεν αποκλείεται να την αφήσουμε στην τύχη της, γιατί το ισοζύγιο είναι σε βάρος μας».

Παράλληλα ο συντάκτης επικαλείται πρόσωπο κοντά στον Πρόεδρο Σαρκοζύ σύμφωνα με τον οποίο «όλοι αναρωτιούνται εάν πρόκειται να δούμε ποτέ ανάκαμψη της Ελλάδος» όπως συνέβη με την περίπτωση της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας σχολιάζει ο συντάκτης και συνεχίζει με πληροφορίες από το Ελυζέ: «Εάν οι Έλληνες δεν θέλουν να προχωρήσουν, τόσο το χειρότερο για τους ίδιους. Υπάρχουν ιθύνοντες που για λόγους ιδεολογικούς, όπως ο κ. Σόϋμπλε, θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να εγκαταλείψει το ευρώ, ως ο μόνος τρόπος να διορθώσει την αμαρτία που ήταν ευθύς εξ αρχής η είσοδός της στο ενιαίο νόμισμα το 2001».

Η ιδέα όμως να επισπευσθεί η χρεοκοπία της Ελλάδος θα ήταν λάθος για το Παρίσι, σχολιάζει ο συντάκτης και συνεχίζει παραθέτοντας την άποψη του επικεφαλής της τράπεζας UBS «Αυτή η ιδέα είναι τρομακτική και θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα που θα κατέρρεε. 
Ακόμα και η ολική παραγραφή του ελληνικού χρέους πιθανόν δεν θα επαρκούσε για να ξανασηκωθεί η χώρα στα πόδια της». Σύμβουλος του Σαρκοζύ εξάλλου υποστηρίζει ότι «το να υποχρεωθούν οι Έλληνες να αποπληρώσουν κατά προτεραιότητα τους πιστωτές πρίν από κάθε άλλη δημόσια δαπάνη, όπως κάναμε για τις αφρικανικές χώρες, είναι καλή ιδέα του Σόϋμπλε» αυτό θα τους καθησύχαζε όλους προσθέτει ο συντάκτης. 
Ο ίδιος σύμβουλος υποστηρίζει «Στην παρούσα συγκυρία υπάρχει μια δυσοίωνη αντίθεση μεταξύ εκείνων που επιζητούν την ελληνική χρεοκοπία και εκείνων στην Ελλάδα που είναι πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ότι και να κάνουν οι ίδιοι».
Στην τελευταία παράγραφο του άρθρου ο συντάκτης παραθέτει πάλι άποψη προερχόμενη από το Ελυζέ «Η ιδέα να σταματήσει η βοήθεια τώρα πια είναι δελεαστική, όμως είναι κοντόφθαλμη. Δεν είναι σίγουρο ότι η σωτηρία της Ελλάδος είναι διακύβευμα. Η πολιτική όμως του χαζού που βουτάει στο νερό για να σωθεί από τη βροχή, σίγουρα είναι καταδικασμένη» εφόσον δεν είναι σίγουρο ότι η ευρωζώνη θα σωζόταν από την ελληνική χρεοκοπία. 
«Εν τω μεταξύ η ευρωζώνη αποφάσισε να επιμηκύνει όσο χρειαστεί τις βοήθειες προς Ιρλανδία και Πορτογαλία που κάνουν το χρέος τους. Αυτός είναι ένας τρόπος να δείξει στις αγορές ότι τα ερωτηματικά για την Ελλάδα αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα και κανέναν άλλον» καταλήγει ο συντάκτης

Le Portugal vers un scénario grec ?
Mettre la Grèce sous tutelle : l'idée allemande fait un flop

Δεν υπάρχουν σχόλια :