Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Προς ψήφιση του Υπερμνημονίου και μετά … εκλογές!

Οι δανειστές μας είναι σαφέστατοι για το «Μνημόνιο 2». Το Μνημόνιο που θα καθορίσει την οικονομική πολιτική της Ελλάδας μέχρι το 2015, τίθεται περίπου ως εξής:
"take it or leave it", μια και είναι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση του PSI. Η ψήφιση του πακέτου προγραμματίζεται να ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια το μόνο που μένει είναι οι εκλογές, όπως έχουν συμφωνήσει τα κόμματα που συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση.
Το νέο Υπερμνημόνιο έρχεται ως τελεσίγραφο από την Ευρώπη. Οι εταίροι μας ζητούν την υπερψήφισή του και απαιτούν να κλείσει το PSI σε πέντε ημέρες (μέχρι την Κυριακή), προκειμένου να εγκριθεί από το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Τα θέματα που περιλαμβάνει το Υπερμνημόνιο είναι τα εξής:
  1. Αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο. Η τρόικα απαιτεί την κατάργηση 150.000 μόνιμων θέσεων στο δημόσιο έως το 2015 και την απόλυση ισάριθμων υπαλλήλων
  2. Υιοθέτηση αυστηρού μνημονίου για τον λεγόμενο «παραδημόσιο τομέα»δηλαδή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και διάφορους οργανισμούς) που θεωρούν ότι είναι εστίες κρυφών ελλειμμάτων.
  3. Μερική ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.
  4. Ανάληψη άμεσης δράσης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
  5.  Κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων. Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα θα αποδεχθούν την όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη διατήρηση σε ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  6. Μείωση του πληθυσμού των μεταναστών που έχει συγκεντρωθεί στην Ελλάδα. Η τρόικα ζητεί μέτρα ενσωμάτωσης των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα και την αγορά εργασίας, αλλά όπως επισημάνθηκε αυτό προϋποθέτει να κλείσουν τα σύνορα για την είσοδο νέων μεταναστών στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :