Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Die Welt: “Βγείτε από την ευρωζώνη για να διατηρήσετε την εθνική κυριαρχία”!

Κύριο άρθρο του Herbert Kremp με αφορμή την πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ για αποστολή επιτρόπου στην Ελλάδα και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο πλαίσιο της ...


Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναλύει το ευρύτερο ζήτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων από τα κράτη μέλη σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Στη Γερμανία υπάρχει η άποψη ότι έχει ατονήσει η ιδέα της εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο της ΕΕ. Μεγάλο λάθος. Τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση δεν δέχονται να μετατραπούν σε οικονομικά προτεκτοράτα» αναφέρει το δημοσίευμα και καταλήγει με την εξής προτροπή:

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ – και ιδίως η Γερμανία που φέρει μεγάλη ευθύνη - πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα εσωτερικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους δεν επαρκούν. Τα κράτη που βιώνουν την κρίση δεν δέχονται να μετατραπούν σε προτεκτοράτα. Και ένας ευρωπαίος επίτροπος για δημοσιονομικά θέματα δεν θα μπορούσε να καταφέρει τίποτα εάν δεν αποκτούσε καθεστώς μιας δύναμης κατοχής. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η κρατική εξουσία αντλεί τη νομιμοποίησή της από το λαό και παράλληλα ο λαός δεν είναι δυνατό να χειραγωγηθεί από τους κυβερνώντες. Το συμπέρασμα όμως είναι κάπως παράδοξο: προκειμένου να διασώσει το κράτος την εθνική του κυριαρχία, οι Έλληνες πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάστασή τους και τώρα πρέπει να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, ελεύθεροι να καθορίζουν τη συναλλαγματική τους ισοτιμία και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :