Το 2003, η Ελλάδα εξασφάλισε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στο Ηράκλειο της Κρήτης, ...
καθώς αναγνωρίστηκε ο πρωτοποριακός ρόλος του ΙΤΕ του πανεπιστημίου Κρήτης, στην έρευνα και την τεχνολογία αιχμής. Η σημασία του ENISA για την Ευρώπη είναι ιδιαιτέρως σημαντική, εξαιτίας της αυξανόμενης σημασίας της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.
Το τελευταίο διάστημα αρκετά Κράτη Μέλη, εκμεταλλευόμενα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, επιχειρούν να απομακρύνουν τον Οργανισμό από την έδρα του. Με αβάσιμα επιχειρήματα που προσβάλλουν τόσο τη Κρήτη, όσο και τη χώρα μας, επιχειρηματολογούν περί ακαταλληλότητας της έδρας του ENISA, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες λειτουργίας του Οργανισμού έχουν αρμοδίως αναγνωριστεί και το κόστος λειτουργίας είναι το χαμηλότερο κατά μέσο όρο, χάρη στη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελληνικής Πολιτείας. Επιπλέον, από το 2007, η Ελλάδα καλύπτει τις δαπάνες στέγασης του Οργανισμού, με την ταυτόχρονη ολοκλήρωση του νέου κτιρίου που θα πληροί όλες τις απαιτούμενες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και από το 2009 καλύπτεται, πέρα των συμβατικών υποχρεώσεων, και το κόστος του ενοικίου «γραφείου συναντήσεων» (bureau de passage) του Οργανισμού στην Αθήνα. Τέλος, βάσει της Συμφωνίας Έδρας του Οργανισμού, λειτουργεί στο Ηράκλειο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας που προσφέρει στα παιδιά των εργαζομένων του Οργανισμού την απαιτούμενη εκπαίδευση.
Η αναιτιολόγητη επιχειρηματολογία περί ακαταλληλότητας της έδρας του Οργανισμού επανέρχεται εκ νέου με την προσχηματική, απαίτηση της μετατροπής του προσφερθέντος από την Ελλάδα «γραφείου συναντήσεων» (bureau de passage) στην Αθήνα σε επιχειρησιακό γραφείο (branch office), με απώτερο στόχο την απαξίωση και ολοκληρωτική απομάκρυνση του ENISA από το Ηράκλειο, αφού παρουσιάζεται ως ήδη συμφωνημένη η μετακίνηση του 60% - 80% του προσωπικού, στην Αθήνα.
Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, ζητά να υπάρξει διαφορετική διαχείριση, στις διαπραγματεύσεις του θέματος του branch office του ENISA στην Αθήνα, καθώς αυτό το καθεστώς είναι αντικειμενικά δύσκολο να διατυπωθεί με σαφήνεια στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του ENISA, αφήνοντας πολλά περιθώρια για περαιτέρω «τεχνικές μεθοδεύσεις» που θα έχουν συνέπειες αντίθετες με τις πάγιες Ελληνικές θέσεις.
Ειδικότερα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του ENISA, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει στον αρμόδιο Υπουργό, ότι το θέμα της «απόστασης» του Οργανισμού από τη κεντρική Ευρώπη, ως επιχείρημα, αποτελεί ξεκάθαρη αντίφαση με τη Κοινοτική πολική για τη Περιφερειακή Ανάπτυξη και τη διάδοση της ευρωπαϊκής ιδέας και ταυτότητας, βάσει της οποίας οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί εδρεύουν σε περιφερειακές περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου