Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Επαγγέλματα που γνωρίζουν δόξες

Συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα ποδηλάτων, πωλήσεις μέσω Ιντερνετ, ακόμα και επιδιορθώσεις ρούχων, αντέχουν στην κρίση.

Καταστήματα ποδηλάτων και πωλήσεις μέσω Iντερνετ, επιδιορθώσεις ρούχων, συνεργεία αυτοκινήτων, λογιστές αλλά και χειροποίητα ενδύματα, ακόμη και γραφεία συνοικεσίων είναι ορισμένα από τα λίγα επαγγέλματα, που δείχνουν σημεία αντοχής στην κρίση. «Παιδιά» της ανάγκης, παραδοσιακά επαγγέλματα που είχαν ατονήσει ή ορισμένα νέα (παράγωγα των νέων τεχνολογιών) έρχονται να απαντήσουν στα νέα προβλήματα, στην εποχή της βαθιάς ύφεσης, πιεζόμενα και τα ίδια. ..............

...................Ολοένα και περισσότεροι στρέφονται προς το ποδήλατο, ίσως επειδή τα μέτρα μάς έχουν κάνει τη ζωή ποδήλατο. «Η αγορά ποδηλάτου ανέβηκε 20% με 25% το τελευταίο διάστημα», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Τσιρίκος, ιδιοκτήτης καταστήματος με ποδήλατα. «Οι πελάτες μας είναι όλων των ηλικιών, όχι μόνο παιδιά. Οι περισσότεροι είναι μεταξύ 25 - 40 ετών, που εγκαταλείπουν Ι. Χ. και παπάκια». Η αγορά του ποδηλάτου δεν αφορά κυρίως τα mountain bikes (όπως παλιότερα), αλλά ποδήλατα πόλης. Βοηθούν και τα πανάκριβα καύσιμα και τέλη.

Νέο κοινό

Οι αγορές μέσω Iντερνετ προσελκύουν όλο και περισσότερους καταναλωτές, λόγω των φθηνότερων τιμών και της διανομής στο σπίτι. «Από το 2008 έως το 2009 ο τζίρος διπλασιάστηκε», σημειώνει η κυρία Σοφία Μεϊμάρογλου, υπεύθυνη του greekbooks. gr, ενός διαδικτυακού τόπου αγοράς βιβλίων. «Το 2010 έχουμε επιπλέον αύξηση 20%, με σκαμπανεβάσματα, όμως, λόγω της ψυχολογίας του κόσμου». Κι εδώ το κοινό άλλαξε. Ενώ αρχικά η εταιρεία απευθυνόταν κυρίως σε ομογενείς, οι παραγγελίες τώρα έρχονται κυρίως από το εσωτερικό.

Οι μοδίστρες γνωρίζουν καινούργιες δόξες. «Ο κόσμος προσπαθεί να διατηρήσει τα ρούχα του. Πάνε οι εποχές που αγόραζε τακτικά», λέει στην «Κ» η κ. Σοφία Ψύλλα, που διατηρεί κατάστημα επιδιόρθωσης ρούχων στην Ηλιούπολη. «Ακόμα και κουρτίνες ράβονται πλέον». Η κίνηση αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, αν και ειδικά τους τελευταίους μήνες η κρίση έχει χτυπήσει ακόμα και τα... μπαλώματα. «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν πληρώνουν ή που αφήνουν εδώ τα ρούχα τους, γιατί δεν έχουν ούτε τα λίγα ευρώ για ένα στρίφωμα».

Κρίση... «καιρός για δύο» σκέφτονται πολλοί και απευθύνονται σε γραφεία συνοικεσίων. «Πολλοί επιταχύνουν τον γάμο», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Πάππας, ιδιοκτήτης γραφείου συνοικεσίων. «Την τελευταία διετία παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης κατά 30%», σημειώνει. Το οικονομικό ιεραρχείται υψηλά πλέον, ενώ οι ηλικίες έχουν πέσει. Πολλοί πελάτες –ακόμα και άντρες– δεν έχουν κλείσει τα 30.

Χειροποίητα

«Φτιάξ’ το μόνος σου» τώρα και για ρούχα, τσάντες και κοσμήματα. Η κυρία Ιωάννα Ζηκύρη, με κατάστημα χειροποίητων στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό ένα εργαστήριο για τον χειρισμό ραπτομηχανής, την κοπή υφασμάτων, το ράψιμο κουμπιών, τη δημιουργία κοσμημάτων. Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. «Γιατί να το πληρώσω πανάκριβα και να μην το κάνω μόνος μου με μεράκι κι αγάπη;», λέει η κ. Ζηκύρη. 

Η ζήτηση των λογιστών έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα, καθώς οι δηλώσεις, ακόμη και μισθωτών, έχουν γίνει δύσκολο σταυρόλεξο. «Ο όγκος εργασίας έχει ανέβει μέχρι και 50% στη διετία και θα ανέβει κι άλλο. Σκεφτείτε μόνο τις αλλαγές του ΦΠΑ ή τον υπολογισμό των αποδείξεων», λέει ο κ. Λουκάς Χριστολουκάς, που διαθέτει λογιστικό γραφείο. «Δουλειά έχουμε, πληρωμές δεν βλέπουμε. Είναι πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν ελάχιστα όρια αμοιβών», τονίζει, καθώς το 95% των πελατών του, κυρίως μικρές επιχειρήσεις, χρωστούν από 100 έως 1.500 ευρώ! Η κρίση είναι πανταχού παρούσα.

Πέτυχαν γιατί είχαν την τεχνογνωσία

«Το προηγούμενο διάστημα άνοιξαν πολλά καταστήματα για επιδιόρθωση - μεταποίηση ρούχων και υποδημάτων, ενώ ξαναζωντάνεψαν συνεργεία αυτοκινήτων. Πρόκειται για εργαζόμενους που βρέθηκαν χωρίς δουλειά όταν οι βιοτεχνίες ή οι αντιπροσωπείες όπου εργάζονταν έκλεισαν ή μείωσαν το προσωπικό τους», λέει στην «Κ» ο κ. Παναγής Καρέλλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Μέσα στην πολύ δύσκολη κατάσταση, εργαζόμενοι που είχαν την τεχνογνωσία άνοιξαν μαγαζιά που γενικά πήγαν καλά, καθώς και ο κόσμος αναζητάει πιο φθηνές λύσεις. Υπήρχε κι ένα πρόγραμμα αντίστοιχης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Το 70% των νέων προσπαθειών πρέπει να άντεξε. Φαίνεται έτσι η αξία των δεξιοτήτων», συμπληρώνει ο κ. Καρέλλας.

Ο κ. Γιώργος Παστάπας νιώθει τυχερός. Παραιτήθηκε από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων όπου δούλευε και άνοιξε μαζί με τον συνεταίρο του, Κυριάκο, ένα συνεργείο στην Ανω Νέα Σμύρνη. «Στα μεγάλα μαγαζιά τώρα ετοιμάζονται για απολύσεις, ενώ εμείς δόξα τω Θεώ, πάμε καλά», λέει ο κ. Παστάπας. «Μέχρι και πρόπερσι τα τραπεζικά δάνεια, που δίνονταν αφειδώς διευκόλυναν πολύ την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου», εξηγεί. Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει. Πολλοί έμειναν με τα παλιά τους αυτοκίνητα, που μοιραία «βγάζουν» βλάβες. «Ο κόσμος είναι συγκρατημένος στο να κάνει μεγάλες επιδιορθώσεις, αλλά πληρώνει για να μην του μείνει το αυτοκίνητο», υπογραμμίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια :